Odos senėjimas prasideda sulaukus 20 metų: kelios kūno vietos visada išduos jūsų tikrąjį amžių

Moters kaklas ir rankos yra vietos, kurios visada išduos jos tikrąjį amžių, tad pasaulinio lygio laboratorijos skiria itin daug lėšų bei priemonių ir nesustodamos tiria, kas padėtų panaikinti kaklo raukšles, suglebimą, pagurklį bei pagražinti rankų odą.

odos priežiūra.
odos priežiūra.
odos priežiūra.
odos priežiūra.
dermatovenerologė Indrė Šaferienė
dermatovenerologė Indrė Šaferienė
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Rožėnė

2021-10-26 06:31

Vos sulaukus dvidešimties ir pasiekus brandą, organizme prasideda lėtas senėjimo procesas, odoje taip pat jau ima ryškėti pirmieji jo požymiai. Genetiškai nulemtas chronologinio senėjimo procesas, su metais įgyjantis vis didesnį pagreitį, sukelia kolageno ir elastinių skaidulų pokyčius, todėl ima keistis odos savybės.

„Oda tampa sausesnė, praranda elastingumą, pasirodo raukšlių, o sumažėjus poodinio riebalinio audinio sluoksniui, ji suglemba, pasikeičia veido forma, kontūras, žmogus ima atrodyti labiau pavargęs, liūdnas ar piktas.

Kartu ryškėja ir ilgalaikio saulės spindulių sukelto fotosenėjimo požymiai. Po 30 metų dar labiau išryškėja odos suglebimas, patamsėja paakiai, tampa labiau pastebimos mimikos raukšlės, veido oda tampa nebe tokia lygi, sveika ir skaisti.

Iš tikrųjų, nereikia laukti 40 ar 50 metų ir tik tada susigriebti, kad oda sensta. Kuo anksčiau skiriamas dėmesys senėjimo profilaktikai, tuo geresnio rezultato, mažesnių išlaidų ir ilgalaikio efekto vėliau galima tikėtis“, – pasakoja „Nordclinic“ dermatovenerologė Indrė Šaferienė.

Norint atjauninti ir sveikatinti odą, reikia paveikti visus tris jos sluoksnius: epidermį, paviršinę ir giliąją dermą, taip pat nepamiršti poodinio sluoksnio bei poodinių struktūrų. Lazeriai ir frakcinės radijo dažnio sistemos gali būti pasirinkimas. Visgi tikėtis, kad tai išsprendžiama tik kremu ir serumu, nelabai galima. Gera priežiūra yra gera prevencija, bet norint koreguoti, pavyzdžiui, kaklą, be injekcinių ar lazerinių procedūrų, deja, nelabai yra variantų.

„Netikėčiau ir įvairiomis reklamuojamomis mankštomis, joga, masažiniais rutuliukais... Visa tai be abejo gerina kraujotaką, tvirtina raumenis ir kažkiek padeda, jei tikrai skiri tam laiko. Bet kai norisi efektyviai ir kuo greičiau pasiekti rezultato, tada energiją stimuliuojantys prietaisai (lazeriai, radiodažnis, fokusuotas ultragarsas) ir injekcijos yra optimalus sprendimas“, – sako gydytoja.

Pastaruoju metu išaugus odą sveikatinančių procedūrų poreikiui, padaugėjo ir šioje srityje atliekamų klinikinių tyrimų – specialistams vis daugiau patvirtinama mokslu ir klinikiniais tyrimais grįstų rekomendacijų apie minėtų procedūrų kombinacijas, jų derinimo schemas, siekiant kuo geresnių rezultatų esant specifinėms odos problemoms.

Grožiui ir jaunystei – injekcijos

Atliekant injekcines procedūras suleidžiamos aktyvios medžiagos pritraukia į odą drėgmę, aktyvina ląsteles (fibroblastus) gaminti kolageną, stimuliuoja poodinio riebalinio sluoksnio regeneraciją. Taip oda tarsi atsinaujina, yra saugoma nuo žalojančių išorinių veiksnių (aplinkos užterštumo, sauso kondicionuojamų patalpų oro, rūkymo ar kt.) oksidacinių reakcijų. „Botulino toksinas dažnai įvardijamas kaip panacėja nuo raukšlių.

Jo tikslas lyginant kaklo raukšles – atpalaiduoti platizmos (kaklą dengiančio raumens) įsitempimą, tačiau botulino kaip vienos priemonės kaklo korekcijai nepakanka. Procedūra tikrai veiksminga, tačiau koreguoti ar gydyti taikomos priemonės dažniausiai derinamos su hialurono rūgšties užpildais, kalcio hidroksiapatito preparatais, biorevitalizantais, tirpiais kabliukiniais siūlais ar aparatinėmis procedūromis.

Ypač gerus rezultatus galima pasiekti derinant kalcio hidroksiapatito ir hialurono bei PRP procedūras ir injekcijas su gintaro rūgštimi – tai stimuliuoja odos atsinaujinimo procesus ir nesukelia alerginių reakcijų.

Biorevitalizacijos procedūrų metu į paciento odą suleidžiama hialurono rūgštis, kuri drėkina ir pritraukia vandenį. Šios procedūros suteikia odai stangrumo, skaistumo. Kolageno injekcijos skatina kolageno sintezę, taip pat pritraukia vandenį į odą, gerina jos tekstūrą. PPR, kitaip plazmolifingas, ir drėkina, ir stangrina, šiek tiek šviesina, gerina odos tonusą, be to, suteikia ilgalaikį efektą.

Svarbu žinoti, kad dažniausiai rekomenduojama atlikti ne vieną tokią procedūrą, o bent 2-3 procedūrų kursą. Dažnai pacientai turi ne vieną odos problemą ir keletą lūkesčių, todėl kartais rekomenduojame derinti šias procedūras tarpusavyje ar su lazerinėmis procedūromis, šveitimais“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė I. Šaferienė.

Svarbu žinoti, kad moterų oda anatomiškai plonesnė už vyrų, todėl pastarieji su kaklo raukšlėmis susiduria gerokai rečiau, o ir dėl rankų odos nesuka galvos tiek, kiek dailiosios lyties atstovės. Moterys, beje, jau būdamos jaunesnio amžiaus pataupo kremams – veido serumą ar kremą dar naudoja, bet kaklą, ypač dekoltė zoną, pamiršta.

„Ir veltui – oda čia plonesnė, greičiau praranda elastingumą, kaklo odoje riebalų sluoksnis mažesnis, tad rūpintis ja būtina ir pradėti tą daryti reikia kuo anksčiau. Iš tiesų, jau yra kelios kompanijos, sukūrusios kremų ir kaklui, tačiau kol kas tai dar naujiena. Manau, kur kas svarbiau išmokyti moteris laiku pradėti rūpintis kaklo bei rankų oda.

Kaklą ryte ir vakare galima tepti tuo pačiu veido kremu, tačiau reikėtų vengti pozų, kurios verčia jus ilgą laiką būti nuleidus galvą – skirkite sau truputį laiko ir pamatysite, kad kai tikrinate mobilujį telefoną ar dirbate kompiuteriu, jūsų kaklo oda yra susispaudusi, tad netruks atsirasti ir raukšlių“, – įspėja dermatovenerologė I. Šaferienė.

Taip pat medikė pabrėžia, jog gležnai kaklo odai ypač kenkia saulė ir rūkymas. Žinoma, galima raukšles kažkiek koreguoti, tai atliekama injekcijomis skirtinguose odos gyliuose, naudojant netraumuojančias švelnias kaniules ir preparatus leidžiant įvairiomis (vėduoklės, armavimo) technikomis ar klasikinėmis intradermalinėmis papulėmis.

Dažniausiai pasirenkami hialurono ir kalcio hidroksiapatito preparatai, užpildai, vadinamieji skinboosteriai, iš dalies stabilizuoti ar hibridiniai preparatai, kurie, siekiant geresnio rezultato, derinami su mezoterapiniu kompleksu ar biorevitalizantais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.