Gydytojas sureagavo į naują būdą mesti rūkyti: žala didesnė nei nauda

Jungtinė Karalystė gali tapti pirmąja šalimi pasaulyje, išrašančia elektronines cigaretes žmonėms, norintiems mesti rūkyti. Tačiau Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila šiuo keliu pasekti Lietuvai nesiūlo.

cigaretė, rūkymas, E. Danila<br>lrytas.lt koliažas
cigaretė, rūkymas, E. Danila<br>lrytas.lt koliažas
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>M.Patašiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>M.Patašiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Cigaretė, cigaretės, rūkymas 
Cigaretė, cigaretės, rūkymas 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-11-05 21:31

Diskusijas tarp britų įžiebė „Public Health England“ dėmesys ataskaitai, kuri parodė, jog elektroninės cigaretės veikia geriau nei pakaitinė nikotino terapija, pvz., pleistrai ar kramtomoji guma. Joje taip pat pastebima, kad tradicinių cigarečių rūkymas yra kur kas kenksmingesnis nei elektroninių.

Tačiau su tokia nuomone nesutinka E.Danila. Pasak jo, tabako pramonė, pasitelkdama lobistus gali daryti įtaką nuomonei apie elektronines cigaretes, pateikti tik jų privalumus.

Mitai apie elektronines cigaretes

E.Danilos teigimu, nepalankios informacijos apie elektronines cigaretes yra daug daugiau nei teigiamos. „Tai žinoma iš įvairių mokslinių tyrimų. Jie daugiausia atlikti su eksperimentiniais gyvūnais, bet noriu pabrėžti, kad šitie tyrimai yra tikslūs, atitinka žmogaus gaunamus duomenis“, – aiškino gydytojas.

Jo teigimu, bandymai su gyvūnais leidžia greičiau pamatyti produkto žalą. Žmogaus plaučiuose rūkymo sukelti pokyčiai pasimato tik po 10-15 metų.

„Pirmasis mitas yra tas, kad elektroninės cigaretės sumažina priklausomybę nuo tabako. Ne, nepriklausomi tyrimai rodo atvirkščiai – jos didina priklausomybę nuo tabako ir dar daugiau jaunų žmonių įtraukią į tabako vartojimą“, – sakė E.Danila.

Kitas profesoriaus įvardytas mitas susijęs su nuomone, kad elektroninės cigaretės yra sveikesnė alternatyva tradiciniams rūkalams. „Įvairūs eksperimentiniai tyrimai parodo, kad taip nėra“, – žodžių į vatą nevyniojo E.Danila.

Jis priminė, kad Europos pulmonologų draugija dar prieš kelis metus aiškiai pareiškė, kad elektroninės cigaretės nėra sveikesnė alternatyva tradiciniam tabakui, taip pat nėra priemonė, padedanti mesti rūkyti.

Pagalbos nesikreipia

Paklaustas, kaip tuomet reikėtų kovoti su priklausomybe nuo rūkymo, E.Danila patikino, kad galimybių pagalbai gauti Lietuvoje netrūksta. Egzistuoja kita bėda – rūkantieji pagalbos neieško, o jei bando mesti, tai daro savarankiškai. Deja, dažniausiai nesėkmingai.

Be to, dalis žmonių žalingo įpročio laikosi tvirtai įsikibę. „Kaip gydytojas galiu pasakyti, kad net sirgdami sunkia plaučių liga daugelis žmonių nė negalvoja mesti rūkyti. Pasitaikė ir pas mus ne vienas atvejis, kada pavyko išgydyti žmogų nuo plaučių vėžio. Jis laimi, gali gyventi visavertiškai.

Tačiau jis toliau tęsia rūkymą ir įgyja antrą vėžį“, – pasakojo gydytojas.

E.Danila pabrėžė, kad priemonių priklausomybei nuo rūkymo atsikratyti netrūksta, bet rūkantieji turi per mažai noro.

O gal kramtomosios gumos?

Skandinavijoje populiarėja kramtomasis tabakas. Tačiau E.Danila tikino nesižavintis ir šia alternatyva. Pasak jo, geriausia būtų, jei žmogus gyventų sveikai, be priklausomybių.

„Kramtomasis tabakas nėra nekaltas. Tyrimai rodo, kad jis didina burnos, stemplės ir kasos vėžio riziką. Pažeidžiama burna, dantys, pastebėta, kad didesnė rizika širdies ir kraujagyslių ligomis. Pastebėtas neigiamas poveikis nėščiosioms, vaisiui.

Tai jokiu būdu nėra gera alternatyva“, – patikino E.Danila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.