Kaip išlaikyti tvirtus kaulus bet kokiame amžiuje?

Daugelis žino, kad ankstyvas rūpestis kaulų sveikata gali būti naudingas mūsų geresnei savijautai. Bet ar žinote, kad patys galite turėti įtakos gerai kaulų būklei tiek pasirinkdami tinkamą mitybą, tiek fizinį aktyvumą? Tarptautinės kompanijos „Herbalife Nutrition“ ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.

Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Ekspertai paaiškino, kaip subalansuota mityba ir mankšta gali padėti ilgam užtikrinti kaulų sveikatą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 11:13 AM, atnaujinta Nov 8, 2021, 1:14 PM

Dantų ir kaulų būklė turi didžiulės įtakos bendrai savijautai. Kaulai atlieka daug svarbių funkcijų: palaiko kūno struktūrą, apsaugo gyvybiškai svarbius organus ir leidžia judėti. Kauluose taip pat saugomi mineralai, tokie kaip kalcis ir fosforas – kalcis reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti, o fosforas padeda išlaikyti kaulus sveikus.

Pasak Herbalife Nutrition mitybos ekspertės Anastasijos Kurginian, vieną kaulo dalį sudaro organiniai komponentai, tokie kaip baltymai ir 1 tipo kolagenas, o likusią dalį – neorganiniai komponentai, tokie kaip kalcio ir fosforo druskos, taip pat vanduo. Nors didžiąja dalimi kaulų stiprumas, įskaitant jų masę ir kokybę, yra nulemtas genetiškai, daugelis kitų veiksnių, pavyzdžiui, mityba, aplinka ir gyvenimo būdas, taip pat turi įtakos kaulų būklei.

„Herbalife Nutrition“ fitneso ir mitybos ekspertai pasidalino žiniomis apie sveiką gyvenimo būdą, kuris yra gyvybiškai svarbus gerai kaulų būklei, ir patarė, kaip jų patarimus pritaikyti kasdieniame gyvenime.

Mityba sveikiems kaulams

„Mityba yra svarbus kaulų masės vystymosi ir palaikymo veiksnys. Normaliai kaulų būklei palaikyti yra reikalingas kalcis, fosforas ir magnis. Užtikrinti pakankamą šių elementų kiekį gali padėti maisto papildai, pavyzdžiui, Herbalife Nutrition „Xtra-Cal“*, kartu su subalansuota mityba.

Maisto papildas „Xtra-Cal“* užtikrina kasdien būtiną kalcio ir vitamino D kiekį, pastarasis pagerina kalcio ir fosforo įsisavinimą**.

Tuo tarpu „Herbalife Nutrition“ baltymų kokteilis „Formula 1“ gali padėti užtikrinti subalansuotą mitybą, nes vienoje šio gėrimo stiklinėje yra daugiau nei 20 vitaminų ir mineralų, skaidulų ir pagrindinių mikroelementų. Jame taip pat gausu baltymų, kurie yra mūsų organizmo statybinė medžiaga, atliekanti esminį vaidmenį formuojantis kauliniam audiniui bei prisidedanti prie jo palaikymo“, – komentuoja A.Kurginian.

Ekspertė pabrėžia, kad būtent maistas aprūpina organizmą būtinomis medžiagomis. Dėl šios priežasties „Herbalife Nutrition“ sukūrė 12-a skirtingų Produktų programų, tinkančių skirtingiems asmeniniams poreikiams – kiekviena jų yra tarsi gidas, padedantis siekti konkrečių sveikos gyvensenos tikslų.

Pavyzdžiui, Produktų programa „Kaulų ir raumenų būklės palaikymas“  siūlo produktus, kurie padeda palaikyti sveikus kaulus ir raumenis.

Kiekviena programa turi 3 lygius – bazinį, išplėstinį ir pažangų. Kiekviename jų yra skirtingas produktų rinkinys žmogaus pasirinktam tikslui pasiekti.

Mankštos sveikiems kaulams

Anot „Herbalife Nutrition“ fitneso ekspertės Lindos Patkovskos, dar vienas būdas sustiprinti kaulus yra mankšta, kuri kaulus veikia taip pat kaip ir raumenis – juos stiprina.

„Mankšta gali turėti lemiamos reikšmės stiprinant kaulus dar jaunystėje ir gali būti labai svarbi norint išlaikyti kaulų stiprumą sulaukus vyresnio amžiaus. Sveika mityba ir mankšta gali užkirsti kelią kaulų silpnėjimui, todėl svarbu reguliariai mankštintis nuo jaunystės. Priklausomai nuo amžiaus ir sveikatos būklės, kaulų sveikatai gerinti rekomenduoju raumenų stiprinimo ar pasipriešinimo pratimus. Tai gali būti pasipriešinimo treniruotės, bėgimas, šokiai, ėjimas, svarmenų kilnojimas, lipimas laiptais ir kiti pratimai***“, – sako L.Patkovska.

Ji primena, kad kaulas pagal savo struktūrą yra gyvas audinys, kuris visą gyvenimą kinta per remodeliavimosi procesą, kai naujos kaulo ląstelės pakeičia senesnes ar pažeistas ląsteles. Reguliariai mankštinantis*** kaulas prisitaiko gaminti daugiau kaulo ir tampa tankesnis.

Apsilankykite „Herbalife Nutrition“ svetainėje www.herbalife.lt ir sužinokite daugiau apie Produktų programas bei raskite savo asmeninį konsultantą).

*Maisto papildas. Maisto papildas nepakeičia visavertės ir subalansuotos mitybos.

**Jei jums taikomas gydymas ar sergate lėtinėmis ligomis, prieš keisdami mitybą ir pradėdami vartoti Herbalife Nutrition produktus, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

*** Prieš keičiant fizinio aktyvumo režimą, rekomenduojama pasikonsultuoti su specialistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.