Lietuvoje pirmą kartą įvertintas narkotikų vartojimo paplitimas tarp muzikos festivalių lankytojų

Tarptautiniu mastu vyrauja tendencija, kad pasilinksminimo vietų (naktinių klubų, muzikos festivalių) lankytojams būdingas didesnis narkotikų vartojimas, palyginus su bendrąja populiacija. Tai gali kelti įvairias sveikatos ir socialines problemas, įskaitant staigią tiesioginę žalą sveikatai, perdozavimo pavojų, agresyvų elgesį ir smurtą bei vairavimą apsvaigus.

Muzikos festivalis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Muzikos festivalis.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
NTAKD inf.
NTAKD inf.
NTAKD inf.
NTAKD inf.
NTAKD inf.
NTAKD inf.
Daugiau nuotraukų (4)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

Dec 2, 2021, 5:36 PM

Taip pat gresia ilgalaikės neigiamos pasekmės sveikatai ir priklausomybės išsivystymo tikimybė.

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus prof. Renaldo Čiužo, 2018 m. narkotikų vartojimo paplitimas tarp Lietuvos naktinių klubų lankytojų buvo apie 6 kartus didesnis nei bendrojoje populiacijoje, bet neturėjome duomenų apie narkotikų vartojimo paplitimą tarp muzikos festivalių lankytojų.

Siekiant įvertinti Lietuvos muzikos festivalių lankytojų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimą, požiūrį į galimus pokyčius formuojant narkotikų politiką Lietuvoje, taip pat informavimo, konsultavimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais bei pagalbos apsvaigusiems nuo šių medžiagų poreikį muzikos festivaliuose, 2021 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pirmą kartą vykdė pilotinį muzikos festivalių lankytojų tyrimą.

Pilotiniame tyrime dalyvavo muzikos festivalių, kuriuose vyko edukacinė iniciatyva „Saugi erdvė“, lankytojai, iš viso – 261 festivalių lankytojas.

Pilotinio tyrimo metu nustatyta, kad 16,5 proc. tyrime dalyvavusių festivalių lankytojų kasdien vartojo kurias nors narkotines ir psichotropines, naujas psichoaktyviąsias medžiagas, inhaliantus. Bent kartą per paskutinį mėnesį šias medžiagas vartojo 55,2 proc. tyrimo dalyvių, bent kartą per paskutinius metus – 73,6 proc., o bent kartą gyvenime – 92,3 proc.

Populiariausias narkotikas – kanapės, jas buvo bandę vartoti 90,4 proc. tyrimo dalyvių. Bent kartą per paskutines 30 d. kanapes vartojo 48,7 proc. tyrimo dalyvių, kasdien – 11,5 proc. 46 proc. tyrimo dalyvių buvo išbandę ir elektronines cigaretes su tetrahidrokanabinoliu. Antras pagal populiarumą narkotikas buvo ekstazis, kurį buvo išbandę 54,4 proc. tyrimo dalyvių.

Beveik pusė buvo bent kartą gyvenime vartoję haliucinogeninius grybus (48,3 proc.) bei LSD (47,5 proc.). Daugiau nei trečdalis buvo išbandę amfetaminą ar metamfetaminą (38,3 proc.) bei kokainą ar kreką (36 proc.). Naujas psichoaktyviąsias medžiagas bent kartą gyvenime vartojo 19,9 proc. tyrimo dalyvių, o inhaliantus – 18,4 proc.

Tyrimo dalyviai narkotikus dažniausiai vartojo draugų, pažįstamų vakarėliuose (56,3 proc.) ir muzikos festivalių metu (47,9 proc.). Be to, 15,3 proc. tyrimo dalyvių nurodė, kad dažniausiai šių medžiagų įsigyja iš prekeivių muzikos festivaliuose.

23,8 proc. tyrime dalyvavusių festivalių lankytojų buvo vairavę apsvaigę nuo narkotikų ar naujų psichoaktyviųjų medžiagų. Nors dauguma tyrime dalyvavusių festivalių lankytojų yra vartoję kokių nors narkotikų, bet tik 54,4 proc. jų žinojo, kaip reikėtų elgtis, jei kažkas perdozuotų narkotikų.

Šie rezultatai rodo tikslinių psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos bei žalos mažinimo priemonių, padedančių lankytojams suprasti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo riziką, apsaugoti jų ir aplinkinių žmonių sveikatą ar net gyvybę, taikymo poreikį.

Be to, pasak R. Čiužo, ir patys festivalių lankytojai išsako tokių priemonių poreikį. Įvairios galimos tikslinės prevencijos ir žalos mažinimo priemonės muzikos festivaliuose buvo aktualios daugumai tyrimo dalyvių.

Kaip jiems asmeniškai aktualios paslaugos dažniausiai buvo nurodomas nemokamas geriamas vanduo ir įrengtos poilsio zonos, vietos ramiai pasėdėti, taip pat pagalba apsinuodijusiems ir apsvaigusiems nuo psichoaktyviųjų medžiagų festivalių dalyviams, konsultacijos, informacija apie skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ir maišymo rizikas.

Siekiant apsaugoti muzikos festivalių lankytojus, eksperimentuojančius su psichoaktyviosiomis medžiagomis, ir skatinanti juos būti sąmoningais, rūpintis savo bei aplinkinių sveikata ir saugumu, Lietuvoje 2021 m. jau penktą vasarą vyko edukacinė iniciatyva „Saugi erdvė“ („Be Safe Lab“).

Iniciatyvą vykdo valstybės institucijų, nevyriausybinių organizacijų ir verslo komanda, kurią sudaro Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, koalicijos „Galiu gyventi“, asociacijos „Demetra“, UAB „Alkotesteris“, Krizių įveikimo centro atstovai ir savanoriai.

Muzikos festivaliuose visą parą renginių dalyviams teikiama informacija apie psichoaktyviųjų medžiagų poveikį ir jų vartojimo pasekmes, lytiškai plintančias ligas, teikiamos konsultacijos ir profesionali psichologinė pagalba, vyksta diskusijos jauniems žmonėms aktualiais klausimais, suteikiama galimybė pasitikrinti blaivumą alkotesteriais.

Geranoriška, nediskriminuojanti ir lygiateisė pagalba – pagrindiniai principai, kuriais vadovaujasi edukacinė iniciatyva „Saugi erdvė“, nes, siekiant atvirai bendrauti ir užmegzti ryšį su kiekvienu „Saugi erdvė“ lankytoju, svarbiausia yra ne moralizuoti, o informuoti ir padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.