Kovoje su rūkymo žala užsimojo iš peties: skelbia, kad uždraus tabako pardavimą

Naujoji Zelandija ketvirtadienį paskelbė apie planus veiksmingai uždrausti rūkyti laipsniškai didinant amžių, nuo kurio galima nusipirkti tabako gaminių. Tai „pirmas pasaulyje“ pasiūlymas, kad šiuolaikiniai paaugliai niekada negalės legaliai nusipirkti cigarečių.

cigaretės, tabakas.<br>123rf nuotr.
cigaretės, tabakas.<br>123rf nuotr.
rūko krato pelenus<br>T.Bauro nuotr.
rūko krato pelenus<br>T.Bauro nuotr.
peleninė,nuorūkos,cigaretės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
peleninė,nuorūkos,cigaretės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienkartinės elektroninės cigaretės gyvavimą dažnai baigia
Vienkartinės elektroninės cigaretės gyvavimą dažnai baigia
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 9, 2021, 11:28 AM

Šiuo metu Naujoji Zelandija draudžia tabako pardavimą jaunesniems nei 18 metų asmenims, o asocijuotoji sveikatos apsaugos ministrė Ayesha Verrall teigė, kad nuo 2027 m. amžiaus draudimas kasmet didės vieneriais metais.

„Norime užtikrinti, kad žmonės niekada nepradėtų rūkyti (...) sendami jie ir ateities kartos niekada negalės legaliai įsigyti tabako, nes tiesa ta, kad nėra saugaus amžiaus pradėti rūkyti“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad vyriausybė taip pat įstatymais ribos, kur prekiaujama tabaku, ir į rinką įleis tik mažą nikotino kiekį turinčius gaminius, kad sumažėtų tikimybė, jog žmonės taps priklausomi.

A. Verrall teigė, kad dėl šių priemonių Naujoji Zelandija lieka pasaulinė tabako ribojimo pradininkė, 1990 m. uždraudusi cigarečių rėmimą sportui, o 2004 m. – rūkyti baruose.

„Tai istorinė diena mūsų žmonių sveikatai, – sakė ji. – Rūkymas vis dar yra pagrindinė mirties priežastis Naujojoje Zelandijoje ir sukelia vieną iš keturių vėžio atvejų. Rūkymas ypač atsiliepia maorių ir Ramiojo vandenyno bendruomenių, kur rūkymo lygis yra maždaug dvigubai didesnis nei 13,5 proc. likusių gyventojų, sveikatai. Vyriausybė siekia iki 2025 m. sumažinti šį skaičių iki 5 proc. ir apskaičiavo, kad pasiekus tikslą sveikatos sistema sutaupytų 3,6 mlrd. JAV dolerių būsimų išlaidų.

Lobistų grupė „Action on Smoking and Health“ (ASH) teigė, kad planuojami pokyčiai reiškia, jog dabar tai yra reali perspektyva, ir sveikino vyriausybę už iššūkį „Didžiajam tabakui“. „Šio papildomų priemonių rinkinio pavydės šalys, kurios stengiasi kovoti su tabako rūkymo sukelta mirtimi ir kančia, – sakė ASH pirmininkas Robertas Beaglehole'as. – Mes pirmausime pasaulyje tabako kontrolės srityje“.

„British American Tobacco New Zealand“ teigė, kad priemonės „nepatikrintos, neįrodytos ir be jokių mokslinių veiksmingumo įrodymų“. „Bendras poveikis iš tikrųjų yra laipsniškas draudimas, kuris paprasčiausiai stumia tiekimą į juodąją rinką“, – sakoma organizacijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.