Atsakė, kaip ilgai alkoholis išlieka žmogaus organizme

Neapgaudinėkime savęs: visi žinome, kad didelis alkoholio kiekis nėra sveikas ar naudingas organizmui dėl daugelio priežasčių. Nesvarbu, ar tai tik 2-3 stipraus gėrimo taurės kartą per savaitę. Jei kitą rytą jaučiamas bent minimalus suvartoto alkoholio poveikis, derėtų susimąstyti, kokia įtaką tai gali turėti ilgalaikei sveikatai.

Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Alkoholis<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 25, 2021, 7:39 AM

Daugelis alkoholinių gėrimų ne šiaip sukelia pagirias. Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, per didelis alkoholio vartojimas gali ne tik privesti prie piktnaudžiavimo alkoholiu ar priklausomybės, bet ir padidinti tikimybę susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis. Dėl alkoholio padidėja aukšto kraujospūdžio, širdies ligų, insulto, tam tikrų vėžinių ir kepenų ligų bei virškinimo sutrikimų rizika. Dėl svaigiųjų gėrimų silpsta imuninė sistema. Alkoholis gali prisidėti ir prie psichinės sveikatos sutrikdymo: depresijos ir nerimo atsiradimo.

Pamirškite mitą, kad jūsų kūnas skirtingus alkoholinius gėrimus reaguoja nevienodai. Kepenims nėra skirtumo, ar išlenkėte taurę vyno, ar barmenas suplakė jums populiaraus kokteilio – apdoroti joms vis tiek tenka alkoholį. Jeigu gėrimo stiprumas didesnis, tai ir kepenų laukia rimtesnis iššūkis.

Kaip organizmas atsikrato alkoholio

Tai, kaip žmogaus organizmas suskaido alkoholį iš dalies priklauso nuo svaigiųjų gėrimų vartojimo įpročių ir genetikos, sako Suneetas Singhas, skubios pagalbos gydytojas ir medicinos centro Ostine (JAV) direktorius.

Pasak jo, didžiąją dalį alkoholio suskaido kepenys ir tik maža dalis yra suvirškinama be jokių šalutinių efektų.

„Kelias, kurį alkoholis nukeliauja mūsų organizme nuo jo suvartojimo iki pašalinimo apima medžiagų apykaitos procesą, kuris pirmiausia prasideda skrandyje, kur įvairūs fermentai pradeda bendrą skilimo ciklą“, – aiškina jis. „Didžioji dalis alkoholio patenka į plonąją žarną. Iš čia jis patenka į kraują ir didžioji dalis jo keliauja į kepenis, kur vyksta daugiau nei 90 proc. jo metabolizmo.“

Kai alkoholis pasiekia kepenis, jis paverčiamas chemine medžiaga, vadinama acetaldehidu. Ji atsakinga už nemalonius pojūčius, kurie gali atsirasti vartojant net nedidelį kiekį alkoholio, įskaitant galvos skausmą, pykinimą ir širdies ritmo sutrikimą.

Kaip ilgai alkoholis šalinamas

„Paprastai kalbant, vienas standartinis gėrimas (viena skardinė alaus, viena taurė vyno, arba šlakelis stipraus spiritinio gėrimo) pasiekia aukščiausią tašką kraujyje praėjus maždaug valandai po suvartojimo“, – sakė jis. paaiškina.

Dr. S.Singhas paaiškina, kad alkoholio perdirbimas ir visiškas pašalinimas iš jūsų sistemos trunka apie penkis pusinės eliminacijos periodus, o alkoholio pusinės eliminacijos laikas paprastai yra apie keturias ar penkias valandas. „Tai reiškia, kad praeina maždaug para, kol organizmas visiškai išvalo vieną porciją alkoholio.“

Laimei, fiziniai alkoholio vartojimo ir apsvaigimo simptomai išnyksta daug greičiau nei baigiasi bendras medžiagų apykaitos ciklas, sako jis.

Ilgiausiai išlieka plaukuose

Kitą dieną laukia kelionė automobiliu arba darbas? Žinoma, kad nerimaujate, kaip ilgai alkoholis aptinkamas jūsų organizme. Tačiau tai priklauso nuo individualių savybių: genetinių veiksnių, fermentų kiekio, kiek ir kokio stiprumo alkoholio buvo suvartota. Įtakos turi ir amžius, kūno masė, bendra sveikatos būklė, patikina dr. S.Singhas.

Tačiau apskritai alkoholį galima aptikti:

– Kraujyje iki 12 valandų

– Iškvėptame ore iki 12–24 valandų

– Šlapime nuo 12 iki 72 valandų

– Seilėse nuo 12 iki 48 valandų

– Plaukuose iki 90 dienų

Medžiagų apykaitos skirtumai

Pasak dr. S.Singho, tiek genetiniai, tiek aplinkos veiksniai prisideda prie alkoholio dehidrogenazės (ADH) ir aldehiddehidrogenazės (ALDH) – dviejų kepenyse esančių fermentų, kurie turi įtakos jūsų organizmo alkoholio metabolizmo greičiui – lygiui.

„Tyrimai parodė, kad vyrai paprastai turi didesnį ADH kiekį nei moterys, o žmonės, kurie reguliariai vartoja alkoholį, paprastai turi mažesnį ADH kiekį, palyginti su tais, kurie geria rečiau“, – sako jis. „Tyrimai taip pat parodė, kad maždaug 35–40 proc. Rytų Azijos kilmės žmonių turi mažesnį ALDH kiekį, palyginti su kitomis etninėmis grupėmis.

Trumpai tariant, kuo mažiau alkoholį metabolizuojančių fermentų turite, tuo ilgiau jūsų organizas šalina alkoholį. Tuomet taip pat pasireiškia daugiau fizinių simptomų, tokių kaip pykinimas ir galvos skausmas.

Gydytojas pabrėžia, kad tai, kiek geriate ir koks stiprus yra pasirinktas alkoholis, taip pat turi įtakos medžiagų apykaitai ir fermentų lygiui, o didesni alkoholio kiekiai, nenuostabu, pailgina jo apdorojimo laiką.

Taigi, atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės išgėrę bet kokį alkoholio kiekį, ir imkitės priemonių, kad išvengtumėte nepageidaujamo trumpalaikio poveikio, taip pat ilgalaikio poveikio, kuris gali atsirasti vartojant per daug alkoholio.

Parengta pagal Men`s Health inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.