Saugus naujų metų sutikimas: vaistininkė pataria, ką svarbu prisiminti

Jau netrukus pasitiksime naujus metus, vieni šią šventę mini namuose, kiti – bent jau vidurnaktį išeina į kiemą ar susitinka su artimaisiais. „Eurovaistinės“ vaistininkai primena, ko svarbu nepamiršti šią šventinę naktį.

Šventinis stalas<br>123rf nuotr.
Šventinis stalas<br>123rf nuotr.
Kuršėnų eglutė<br>R.Žadeikytės, M.Skudrickio, Z.Ripinskio nuotr.
Kuršėnų eglutė<br>R.Žadeikytės, M.Skudrickio, Z.Ripinskio nuotr.
Kauno miesto eglutė<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Kauno miesto eglutė<br>Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Kaunas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 2:24 PM

Šalikas ir kaukė

Nors šventinį vakarą dažniau užsimirštama ir atsipalaiduojama, vaistininkė Jovita Aleknienė pataria skirti dėmesio sveikatai ir išeinant iš namų nepamiršti ne tik medicininės kaukės, bet ir šaliko. „Svarbiausias linkėjimas ir priminimas visiems – saugoti savo sveikatą, kad pirmųjų metų dienų netektų pasitikti negaluojant“, – sako vaistininkė.

Jeigu planuojate metus sutikti su artimaisiais, vaistininkė pataria, pirmiausiai atsakingai įvertinti savo savijauta ir jaučiant bet kokius peršalimo simptomus verčiau susitikimo atsisakyti. „Net jeigu tai sloga, į kurią dažnas numoja ranka, tai jau pakankama priežastis likti namuose“, – saugoti savo ir aplinkinių sveikatą ragina J. Aleknienė.

Šventės sutinkantiems mieste, vaistininkė primena, atsakingai dėvėti medicinines kaukes, stengtis laikytis saugaus atstumo, plauti ir dezinfekuoti rankas. Pasak vaistininkės, svarbu įvertinti, ar toje aplinkoje, kur planuojate vykti jausitės saugiai, jeigu dvejojate, verčiau atsisakykite šios minties ir savo bei aplinkinių saugumą laikykite prioritetu.

Svarbu neužsimiršti ir einant į lauką apsirengti šiltai – dėvėti pirštines, kepurę, šaliką, šiltus batus.

Kai pleistriuko nepakanka

Nudegimai, sumušimai ar net lūžiai – tokios traumos taip pat dažnai tampa Naujųjų metų atributu. Pasak vaistininkės, pirmomis naujųjų metų dienoms ne retai vaistinėse ieškoma ne tik pleistriukų, bet ir tepaliukų nuo nudegimų ar vaistų nuo skausmo.

Farmacininkė primena, kad namų vaistinėlėje visuomet svarbu turėti tvarsčių, pleistriukų, priemonių žaizdų dezinfekcijai, vaistų nuo skausmo. Svarbu Naujųjų metų naktį būti budriems ir pamačius, kad aplinkiniams reikia pagalbos, nepraeiti pro šalį.

J. Aleknienė primena, elgtis atsakingai ir saugoti ne tik save, bet ir aplinkinius. „Fejerverkus verčiau palikite profesionalams, o jeigu nusprendėte juo leisti, laikykitės visų saugumo reikalavimų, apie juos priminkite ir aplinkiniams. Vietose, kur yra daugiau žmonių būkite atidūs, o pastebėję parkritusį ar susižeidusį žmogų, nepraeikite pro šalį, nes tokiu metu laiku pavojus sveikatai gali kilti ir dėl šalčio. Jeigu matote, kad reikalinga pagalba, skambinkite bendruoju pagalbos telefonu“, – primena vaistininkė.

Jeigu patys paslydote ir susižeidėte, stebėkite sumuštą vietą, o šiai pradėjus tinti ar stiprėti skausmui, kreipkitės į gydytojus.

Nepamiršti saiko

Dar viena dažna Naujųjų metų šventės problema – apsinuodijimas maistu ar alkoholiu. Vaistininkė ragina nepamesti saiko ir atidumo, nes tai geriausia apsauga.

Pasak vaistininkės, šventinį vakarą atkreipkite dėmesį į maisto šviežumą. „Vis dar pasitaiko, kad žmonės valgo po Kalėdų likusį maistą, kuris dažnai būna jau nebešviežias, todėl didėja rizika apsinuodyti. Jeigu bent truputį suabejojote maisto šviežumu, verčiau jo atsisakykite. Ypač atidžiai reikėtų vertinti jūros gėrybes, nes apsinuodijimas jomis būna staigus ir trunkantis ilgiau“, – įspėja vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.