Išgėrus alkoholio veidą išpila raudonis? Kodėl tokie žmonės turėtų susirūpinti

Tikriausiai pastebėjote, kad daliai žmonių išgėrus alkoholio veidą išpila raudonis. Šį požymį gali lydėti ir kiti reiškiniai: pykinimas, galvos skausmas ir padažnėjęs širdies plakimas.

Raudonas vynas, alkoholis.<br>123rf iliustr.
Raudonas vynas, alkoholis.<br>123rf iliustr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-01-08 10:45, atnaujinta 2022-01-08 11:41

Tokios reakcijos priežastis – padidėjęs acetaldehido kiekis organizme. Acetaldehidas yra labai kenksmingas, yra priskiriamas prie kancerogenų. Kai alkoholis patenka į kepenis, vienas iš skaidymo proceso šalutinių produktų yra būtent acetalhidas.

Paprastai jis greitai paverčiamas mažiau kenksmingu acetatu. Tačiau dalies žmonių kepenys alkoholį acetaldehidu paversti sugeba greitai, o štai jį suskaidyti į acetatą trunka ilgiau.

To rezultatas: jaučiamas sunkesnis apsinuodijimo acetaldehidu šalutinis poveikis ir ilgalaikė didesnė burnos ir gerklės vėžio rizika.

Acetaldehido lėtesnis skaidymas yra nulemtas žmogaus genetikos. Manoma, kad šis genetinis veiksnys kilo iš hanių tautos žmonių, gyvenusių centrinėje Kinijoje. Per šimtmečius genas išplito visoje Rytų Azijoje. Jį turi maždaug trečdalis Rytų Azijos gyventojų.

Kadangi tai genetinė būklė, jokio gydymo jai nėra. Tačiau ji turi aiškų privalumą. Tokie žmonės dažnai išvengia besaikio alkoholio vartojimo ir priklausomybės.

Parengta pagal Business insider inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.