Sporto šakos gryname ore: pasirinkite, kurią norėtumėte išbandyti dabar

Daugelis sutinka su teiginiu, kad sportą pamilo tuomet, kai atrado mėgstamą sporto šaką. Jei vieniems patinka prakaitą lieti sporto salėje, kiti mieliau renkasi fizinį aktyvumą gryname ore. Ir tai nereiškia, kad žiema gali tai riboti, todėl dalijamės sporto šakomis, kurias galite išbandyt jau šiandien.

Bėgant žiemą svarbu pasirinkti tinkamą aprangą.<br>„Canva“ nuotr.
Bėgant žiemą svarbu pasirinkti tinkamą aprangą.<br>„Canva“ nuotr.
Dviračių sportu galima mėgautis ir žiemą.<br> „Canva“ nuotr.
Dviračių sportu galima mėgautis ir žiemą.<br> „Canva“ nuotr.
Lietuvoje populiarėja lygumų slidinėjimas.<br>„Unsplash“ nuotr.
Lietuvoje populiarėja lygumų slidinėjimas.<br>„Unsplash“ nuotr.
Išsiruošus į pasivaikščiojimą žiemą, verta pasiimti šiaurietiško vaikščiojimo lazdas.<br> „Canva“ nuotr.
Išsiruošus į pasivaikščiojimą žiemą, verta pasiimti šiaurietiško vaikščiojimo lazdas.<br> „Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 7:00 PM

Tinkamas pasiruošimas

Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems galioja taisyklė „nėra blogo oro yra tik bloga apranga“, todėl sportui neturėtų trukdyti iškritęs sniegas ar spaudžiantis šaltukas.

Svarbiausia, drabužių sluoksniavimas. Tai padės jums reguliuoti temperatūrą, kad nesukaistumėte arba nesušalti, kai atvėsite.

Apatinis sluoksnis turėtų būti iš vadinamos „termo“ medžiagos, kuri lengvai sugeria ir išgarina prakaitą, kad nesportuotumėte šlapi. Vėliau rengiamasi šiltesniu sluoksniu, kuriame galbūt yra vilnos ar kitų šildančių audinių, o viršutinis sluoksnis rekomenduojamas neperpučiamos ir drėgmei nepralaidžios medžiagos.

Nepamirškite, visi drabužiai turi būti patogūs ir tinkamo dydžio!

Dalijamės keletu sporto šakų, kurios galbūt privers jus iškišti nosį į lauką ir šiek tiek pajudėti

Ėjimas

Pats paprasčiausias sportas reikalaujantis mažiausiai investicijų. Ėjimui iš tiesų nieko nereikia, bet jei norite, kad judėtų daugiau kūno raumenų, nei kojos, verta pagalvoti apie šiaurietiškas ėjimo lazdas. Būtent šis ėjimas yra naudingas ne tik norintiems numesti svorio, bet ir stiprinantiems savo širdį, imunitetą, siekiantiems lavinti taisyklingą laikyseną.

Lazdų ilgį pasirinkite savo ūgį padauginę iš 0,68, įvertinę paviršių kuriuo vaikščiosite, nes nuo to priklauso lazdų galiukai. Norėdami išmokti tinkamos ėjimo technikos paieškokite šiaurietiško ėjimo klubo savo mieste (jų išties daug!) arba pažiūrėkite pamokas internete.

Dviračiai

Dviračiais galima važinėtis ir žiemą – tai įrodo daugybė šio sporto entuziastų. Vienintelė būtina sąlyga – pasirūpinti tam tinkamomis dviračio padangomis. Jos dažnai būna platesnės, su spygliukais ir gilesniu protektoriumi. Be to, į jas patariama pūsti mažiau oro slėgio, kad būtų geresnis sukibimas su danga.

Antra, nepamirškite pasirūpinti tinkama apranga. Kaip ir minėjome, sluoksniuokite drabužius, kad neliktų prakaito ant kūno, bet būtumėte apsaugoti nuo vėjo, sniego ar lietaus. Trečia, nepamirškite pirštinių ir kepurės!

Bėgimas

Bėgiojimas žiemą turi savo privalumų – patyrę bėgikai tik patvirtins, kad bėgioti vasarą yra daug sunkiau nei žiemą, nes karštas oras alina, todėl pradėti bėgioti žiemą yra puiki mintis.

Bėgiojimui reikės patogios avalynės, kuri tvirtai susirištų ir būtų lanksčiu padu. Taip pat verta pagalvoti apie plonesnes kelnes ar tampres, nes bėgant kojoms neturi būti jokių suvaržymų.

Pradėkite nuo trumpų atstumų ir pasirinkite lėtą tempą – sakoma, kad bėgti reikai taip, kad su šalia bėgančiu galėtumėte palaikyti pokalbį neuždusdami.

Lygumų slidinėjimas

Lietuvoje šis sportas išgyvena renesansą, nes galimybės, iškritus sniegui, yra beribės. Nereikia važiuoti į kalnus už tūkstančių kilometrų, užtenka tik rasti gražesnius miškus ar pievas, kur galite ramiai pasimėgauti gamtos ramybe. Labai patogu slidinėti pasivaikščiojimo takuose ar mažesniuose keliukuose miškuose, kuriuos vasarą mėgsta grybautojai.

Lygumų slidinėjimas ypatingas ir tuo, kad čia dirba viso kūno raumenys. Perkant lygumų slidinėjimo slides svarbu atkreipti dėmesį, kokiu stiliumi čiuošite – slidinėjant klasikiniu stiliu reikėtų ilgesnių slidžių ir trumpesnių lazdų, o dabar išpopuliarėjusi laisvu stiliumi – trumpesnių slidžių ir ilgesnių lazdų. Slidinėjimo batai taip pat skiriasi.

Lygumų slidinėjimui taip pat reikalinga ir kita apranga, nei įprasta vadinti „slidinėjimo apranga“. Čiuožiant lygumomis verta rinktis aprangą, kaip ir bėgimui žiemą – judesių niekas neturi varžyti, o kadangi čia judama daugiau, ji neturi būti ir per šilta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją