Prieš nemigą – paprastas ir laiko patikrintas būdas: rinkitės šią arbatą

Nerimas, ilgalaikis stresas, sutrikęs miego ritmas ir proto „pavargimas“ – problemos, su kuriomis susiduria kiekvienas, tačiau ne kiekvienas žino, kaip tinkamai su šiomis problemomis susitvarkyti ir griebiasi ne pačių sveikiausių būdų savęs raminimui ir susikaupusiam stresui mažinti.

Melisos arbata.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Melisos arbata.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 7:00 AM

Dažnai sprendimu tampa sauja medikamentų – tabletės miegui ir nerimui. Daugelis nežino arba pamiršta, jog egzistuoja begalė paprastų ir laiko patikrintų būdų, padedančių nusiraminti; vienas iš jų – puodelis melisų arbatos.

Melisa (lot. Melissa officinalis) – vaistažolė, kurios sveikatą stiprinančias savybes patvirtina mokslas bei ilgametė vartojimo patirtis visame pasaulyje.

Melisų lapų platų gydomąjį poveikį lemia didelė jų kaupiamų fitojunginių įvairovė,– tai eteriniai aliejai, terpenoidai, flavanoidai, taninai ir kitos fitocheminės medžiagos. Dėl šių junginių augalas taip pat pasižymi antioksidanto, priešmikrobiniu (priešvirusiniu, antibakteriniu, priešgrybeliniu) ir kitais poveikiais.

Su žmonėmis 2004 metais atliktas mokslinis tyrimas parodė, jog melisų lapai padeda malšinti psichologinį stresą bei jaustis ramesniems – melisų lapų preparatą vartoję tiriamieji pripažino besijaučiantys ramesni bei jaučiantys mažesnę psichologinę įtampą.

2014 metų tyrime dalyvavę žmonės, kuriems buvo duota melisų lapų preparato, tyrėjams atskleidė, jog melisų lapai padėjo pagerinti nuotaiką bei sumažino nerimo jausmą. Tas pats tyrimas parodė, jog melisų lapai šiems žmonėms padėjo geriau atlikti atminties ir matematinius pratimus.

Ko gero daugumai žinomiausia melisų savybė yra ta, jog šios padeda lengviau užmigti bei geriau išsimiegoti – tai nuo seno taiko žolininkai ir natūraliosios medicinos šalininkai. Mokslas taip pat patvirtino šį melisų lapų efektyvumą – tyrimas su vaikais parodė, jog arbata su melisų lapais prieš miegą 70-80 proc. sumažino nemigos simptomus – arbatos efektyvumu buvo patenkinti ne tik tyrime dalyvavę vaikai, bet ir jų tėvai.

Melisų lapų gydomąsias savybes pasitelkti labai lengva – tereikia 2-3 arbatinius šaukštelius džiovintų melisų lapų užpilti verdančiu vandeniu bei palaikyti 10 minučių, po to nukošti. Tokią arbatą galima vartoti kelis kartus per dieną, ypač jeigu jus kamuoja nerimas ir stresas, arba tiesiog vartoti prieš miegą. Melisų lapų arbata ne tik veiksminga, bet ir labai skani, todėl natūralaus vaisto vartojimas gali tapti maloniu kasdieniu ritualu. Melisų lapų galima užsiauginti patiems arba įsigyti vaistinėse.

Kaip ir daugelio vaistažolių, taip ir melisų lapų nepatartina vartoti nėščiosioms bei žindančioms. Melisų lapai yra saugūs vartoti vaikams. Melisų lapų arbatą reikėtų saikingai vartoti tiems, kurių žemas arterinis kraujo spaudimas – manoma, jog melisų lapai mažina kraujo spaudimą.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos fitoterapijos asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.