Menopauzės metu gali varginti ir padidėjusios krūtys

„Kai kurios moterys galbūt kaip tik apsidžiaugs padidėjusiomis krūtimis, tačiau daugeliui tai – itin varginantis simptomas“, – vieną iš gana dažnų menopauzės požymių – riebalinio audinio padidėjimą krūtyse įvardino akušerė ginekologė Violeta Jonaitienė. Su gydytoja portale manodaktaras.lt kalbamės apie tai, kaip lengviau brandžiai moteriai išgyventi šį laikotarpį, ar menopauzė „jaunėja“ ir kokiais atvejais gali prireikti specialisto pagalbos.

Menopauzė<br>123rf nuotr.
Menopauzė<br>123rf nuotr.
Gydytoja Violeta Jonaitienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja Violeta Jonaitienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Dagienė, manodaktaras.lt

Feb 7, 2022, 7:26 AM

Viskas priklauso nuo požiūrio

Menopauzė – periodas nuo moters vaisingo amžiaus pabaigos iki kiaušidžių funkcionavimo pabaigos, paprasčiau tariant, tai laikotarpis, kad vienerius metus moteris neturi menstruacijų.

Ne vieną moterį šis naujas gyvenimo etapas neramina, net gąsdina, nes menopauzė neretai mūsų visuomenėje vis dar siejama su senatve. Tačiau, pasak ginekologės V.Jonaitienės, su šiuo naujai prasidėjusiu etapu moters gyvenimas juk nesibaigia.

„Viskas priklauso nuo moters požiūrio ir vidinio nusiteikimo. Jei suvoki, jog tai natūralus gyvenimo etapas, jog tai neišvengiama, tiesiog savaime priimi šią brandesnio, ramesio gyvenimo dalį. Tai kitos kokybės gyvenimo etapas, tačiau niekas netrukdo ir brandžiai moteriai būti geros nuotaikos, sportuoti, sveikai maitintis ir visapusiškai savimi rūpintis“, – teigė gydytoja.

Prasideda vis anksčiau?

Paprastai menopauzė, anot ginekologės, prasideda nuo 47 iki 55 metų. Tačiau įvairiuose socialinės žiniasklaidos kanaluose yra pasirodžiusios moterų diskusijos apie gana anksti užklupusį klimakso laikotarpį (30–40 m.): dailiosios lyties atstovės svarstė, ar tam gali daryti įtakos tokie veiksniai kaip hormonų, kontraceptikų vartojimas, netinkama mityba, tam tikras gyvenimo būdas ir pan.

Tačiau tai išgirdusi akušerė-ginekologė V.Jonaitienė ik šyptelėjo: „Ar menopauzė „jaunėja“? Tikrai negalėčiau to patvirtinti. Žinoma, visko gyvenime nutinka ir menopauzė gali ateiti per anksti dėl įvairių priežasčių: po kiaušidžių pašalinimo, chemoterapijos, spindulinės terapijos, nulemta genų. Tačiau natūraliai menopauzė neprasideda trisdešimtiems metų“.

Kiaušidžių veikla, anot jos, gali būti laikinai nuslopinta ir dėl patiriamo didelio streso, bet tai ne menopauzė.

Kokie simptomai išduoda besiartinančią menopauzę? Dar iki menopauzės pradžios, perimenopauziniame periode, daugelis moterų gali pastebėti tokius požymius:

– Vazomotoriniai simptomai: karščio bangos, naktiniai prakaitavimai;

– nuotaikos (depresija, nerimas) ir miego sutrikimai;

– nereguliarus ciklas iki mėnesinių išnykimo;

– urogenitalinė atrofija: sausumas, perštėjimas, deginimo pojūtis makštyje, vulvoje, dažnėjantis šlapinimasis, staigus noras šlapintis, šlapimo nelaikymas čiaudint, kostint;

– svorio augimas riebalinio audinio sąskaita;

– dažnesnės kaulų, raisčių, sausgyslių traumos dėl besivystančios osteoporozės;

– raiščių silpnėjimo dėl kolageno ir lastino bei hialurono kiekio sumažėjimo;

– keičiasi ir oda;

– širdies ir kraujagyslių ligos.

Tačiau, anot ginekologės V.Jonaitienės, tai labai priklauso nuo kiekvienos moters: vienos nejaučia jokių simptomų, tiesiog vieną dieną baigiasi mėnesinės ir prasideda menopauzė, kitos gi kankinasi ir gana sunkiai išgyvena šį periodą. Gydytoja pataria klausti savo mamos, kaip praėjo jos perimenopauzinis laikotarpis.

„Menopauzės metu labai sumažėja vieno iš pagrindinio moteriško hormono – estrogeno kiekis, pradeda trūkti ir kolageno bei elastino, hialurono, o tai sukelia odos ir gleivinės pokyčius, osteoporozę, raiščių ir krajagyslių bei raumenų pokyčius“, – pasakojo V.Jonaitienė.

Dėl to šiuo laikotarpiu dažnesnės ir įvairios traumos, gali vystytis kaulų retėjimo liga – osteoparozė. Mat estrogenas, anot ginekologės, yra vienas pagrindinių hormonų, dalyvaujančių kalcio absorbcijos procesuose, jo dėka palaikomas reikiamas kaulų tankis ir raumenų masė – kaulai pasidaro trapesni, mažiau atsparūs lūžiams“.

Atsiranda daugiau riebalinio audinio, kuris gali kauptis pilvo viduje, aplink organus, dėl to gali vystytis antro tipo cukrinis diabetas. Riebalinis audinys pasiskirsto pilvo, šlaunų srityje, dažnai krūtyse, kurios kartais nežmoniškai padidėja.

„Didelė, sunki krūtinė itin vargina, gali sukelti nugaros, galvos skausmus. Moterys kartais nesuvokia, kas su jomis darosi. Būtina ištirti, kiek tos krūtys padidėjo ir pan. Tik kažkodėl apie tai labai mažai kalbama. Kai kurioms moterims būna taip sunku, jog jos ryžtasi krūtų mažinimo operacijai“, – teigė gydytoja.

Kaip palengvinti menopauzės simptomus?

Jei stipriai vargina premenopauzės ir menopauzės simptomai, akušerė ginekologė V.Jonaitienė pataria nieko nelaukti ir iškart pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Gydymo taktiką parinks specialistas pagal sveikatos būklę (augaliniais ar hormoniniais preparatais, papildais, drėkinančiomis priemonėmis, vietiškai ar tablečių pavidalu).

Žinoma, anot gydytojos, kasdiene mityba reikia rūpintis visą savo gyvenimą, tačiau šiuo ypatingu moteriai laikotarpiu jai būtina skirti dar didesnį dėmesį.

PATARIMAI:

– Norint apsaugoti kaulus nuo traumų, patariama į savo mitybos racioną dažniau įtraukti šaltieną, želatiną, kuriuose gausu taip svarbaus kolageno.

– Moteriai nedera pamiršti vartoti kalcio turinčių produktų (varškės, sūrio, riebių jūros žuvų ir kt.) – tai būtų gera osteoporozės profilaktikos priemonė.

– Dar viena gydytojos rekomendacija – sumažinti baltų miltų, perdirbtų produktų bei pridėtinio cukraus vartojimą. Mažinti suvartojamo maisto kiekį, neužkandžiauti.

– Vartoti pakankamai sezoninių daržovių – virtų ar žalių, neužmiršti raugintų kopūstų, vengti saldžių tropinių vaisių, geriau vietiniai vaisiai ir uogos, bet ne sultys. Gerti pakankamai vandens (30 ml/ 1 kg kūno svorio).

– Būtinas fizinis aktyvumas, kad neprarastumėte raumenų masės.

– Labai svarbu užsiimti malonia veikla, bendrauti su Jums patinkančiais žmonėmis, dirbti mėgiamą darbą.

– Svarbu nepamiršti ir savo odos. Trūkstant estrogeno, oda netenka drėgmės, stangrumo, elastingumo menopauzės metu, pasak gydytojos, tiesiog pradeda „slinkti žemyn“

„Todėl savo kūno ir veido odai skirkite ypatingą dėmesį – ją daugiau maitinkite, drėkinkite, stangrinkite įvairiomis priemonėmis ir procedūromis, masažais. Viskas tinka, kas jums patinka. Žodžiu, labiau save mylėkite“, – šyptelėjo ginekologė V.Jonaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.