„Fielmann“ specialistai apie akių apsaugą žiemą: nenuvertinkite saulės – ji kenksmingesnė nei išmanieji ekranai

Kodėl svarbu nešioti akinius nuo saulės žiemą, nepriklausomai nuo to, ar šviečia saulė, ar dangus apniukęs? Kaip su jūsų abejingumu akių apsaugai susijęs galvos skausmas ir nuovargis? Kokius akinius rinktis, kad šie nebūtų sezoniniai, t. y. apsaugotų akis nuo saulės tiek žiemą, tiek vasarą?

Dar viena problema žiemą – dėl šalčio ir žvarbaus vėjo atsiradęs akių sausumas, kuomet akys, norėdamos pasisaugoti nuo nemalonaus aplinkos poveikio, ima ašaroti.
Dar viena problema žiemą – dėl šalčio ir žvarbaus vėjo atsiradęs akių sausumas, kuomet akys, norėdamos pasisaugoti nuo nemalonaus aplinkos poveikio, ima ašaroti.
„Fielmann“ optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas.
„Fielmann“ optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas.
Europoje lyderiaujančio optikos salonų tinklo „Fielmann“ optometrijos specialistas Aivaras Daukontas.
Europoje lyderiaujančio optikos salonų tinklo „Fielmann“ optometrijos specialistas Aivaras Daukontas.
Saulės akiniai – puiki apsauga nuo raukšlių.
Saulės akiniai – puiki apsauga nuo raukšlių.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 9:45 AM

Europoje lyderiaujančio optikos salonų tinklo „Fielmann“ optometrijos specialistas Aivaras Daukontas teigia, kad akių apsauga net ir debesuotu oru derėtų pasirūpinti tinkamai.

Saulė kenkia labiau nei išmaniųjų įrenginių ekranai

„Skirtingais sezonais ir sąlygos skirtingos. Štai žiemą saulė yra žemiau horizonto, jos spinduliai sminga į žemę ir atsispindi mažesniu kampu, todėl sniegas, ledas, kiti paviršiai sukuria itin ryškius šviesos atspindžius. Ta akinama šviesa neišvengiamai veikia mūsų regą: pablogėja matymas, akys jaučia įtampą, greičiau nuvargsta, – aiškina optometrijos specialistas A.Daukontas.

„Net ir apniukusią žiemos dieną kenksmingų UV spindulių patenka į aplinką, o ilgalaikis jų poveikis gali tapti tokių akių ligų kaip kataraktos, geltonosios dėmės degeneracijos, ragenos nudegimo ar netgi odos, esančios aplink akių vokus, vėžio priežastimi“, – įspėja specialistas.

Ypač savo akių apsauga turėtų susirūpinti žiemos sporto entuziastai, aktyvų laisvalaikį leidžiantys kalnuose: tokioje aplinkoje UV spindulių intensyvumas padidėja 10 proc. kas kilometrą aukščio, o sniegas gali atspindėti net iki 85 proc. UV spindulių. Aišku, akis stengiamės saugoti specialiais akiniais-kaukėmis, tačiau neretai sustoję pailsėti, tuos akinius nusiimame ir lepiname veidą saulės procedūromis, siekdami išvengti baltų ratilų aplink akis. Norėdami gero, galime stipriai pakenkti akims, todėl akinių atsisakyti nepatartina.

Dar vienas įdomus mokslininkų atrastas faktas – dažnai ydingai galvojame, jog akims ypač kenkiančią mėlynąją šviesą skleidžia tik išmanieji kompiuterių, telefonų ekranai, dirbtinis LED ar fluorescencinis apšvietimas. Tačiau tyrimai rodo, kad būtent saulės skleidžiama mėlynoji šviesa yra 100 kartų intensyvesnė nei skaitmeninių ekranų!

Skauda galvą? Galima priežastis – nuvargintos akys

Kiekvienas metų laikas siūlo vis kitokių iššūkių: vasarą daugiau saulės, o žiemą, be saulės, akims dar tenka papildomo dirbtinio apšvietimo krūvis: automobilių žibintai, gatvių apšvietimas, namuose anksčiau uždegama šviesa. Todėl, pasak „Fielmann“ optometrijos specialisto, žmogus negali aplaidžiai numoti ranka – „ai, mano organizmas prisitaikys“.

„Taip, gal ir prisitaikys, tačiau kokia kaina? Jokia paslaptis, jog daugelio žmonių akys jautrios šviesai. Jie dažnai net nežino, kad ašaroja būtent dėl intensyvios šviesos, ir nepasirūpinę tinkamais akiniais, paskui skundžiasi nuovargiu, mieguistumu, galvos skausmais. O priežastis gali būti labai paprasta – šviesos nuvargintos akys. Išryškėję negalavimai – tik atidumo savo regai stokos pasekmė“, – teigia A. Daukontas.

Šiuolaikinės technologijos „nugesina“ kenksmingą akims šviesą

„Su saulės akiniais žiemą gal kiek ir keistokai atrodytume: mažoka saulės šviesos, anksti temsta, be to, vairuodami tik pabloginsite matomumą.

Tinkamesnis pasirinkimas žiemą būtų prie saulės šviesos prisitaikantys akiniai – jų fotochrominiai lęšiai užtamsėja, priklausomai nuo šviesos intensyvumo. Žiemą akinių lęšiai atrodys šiek tiek tonuoti, tačiau to visiškai pakanka, kad apsaugotume savo akis“, – pastebėjimais dalinasi A. Daukontas.

„Fielmann“ optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas antrina pašnekovui: „Technologijos smarkiai ištobulėjo. Inovatyviausi akinių lęšių gamintojai siūlo dar vieną funkcionalumą – apsaugą nuo kenksmingos mėlynos šviesos spektro dalies. Pavyzdžiui, jei fotochrominiai akinių lęšiai yra padengti specialia danga, apsaugos lygis išauga net iki 87 proc.!

Ieškantiems maksimalios akių apsaugos ir matymo komforto specialistai pataria rinktis akinius su poliarizuotais lęšiais. „Ypač saulėtą snieguotą žiemos dieną poliarizuoti stiklai nugesina akinančią šviesą ir užtikrina ryškų vaizdą, t. y. leidžia mums pamatyti tai, ko nepamatytume akį „deginant“ intensyviai saulės šviesai. Tarkim, su poliarizuotais akinių lęšiais galime matyti net akmenis upės dugne.

Pabandžiusieji akinius, kurių lęšiai poliarizuoti, dažnai kitokių lęšių net nebesirenka – įvertina kokybiško matymo komfortą. Juokaudamas klientams sakau, kad pasaulis gražus, bet su poliarizuotais stiklais jis dar gražesnis, o ir akys mažiau pavargsta“, – aiškina K.Imbrasas.

Saulės akiniai – puiki apsauga nuo raukšlių

Dažnai galvodami apie kenksmingus UV spindulius, pamirštame ir svarbius faktus apie grožį – odą aplink akis. „Jeigu saulėtą dieną vaikštote be akinių, būnate prisimerkę, raukotės, tai formuojasi raukšlės veide. Pasirūpindami, kad UV spinduliai nežalotų akies ragenos, drauge apsaugote ir odą aplink akis, t. y. užkertate kelią ankstyvoms raukšlėms.

Be to, odos sritis aplink akis – paakiai, vokai – yra ploniausia, ji jautri, greitai raukšlėjasi, todėl ją apsaugoti nuo kenksmingų UV spindulių ypač svarbu. Optometrijos sprendimai vis pažangesni, todėl juos ignoruoti, jais nesinaudoti būtų savotiškas aplaidumas. Mums rūpi kiekvienas, tačiau lygiai taip pat stengiamės, kad klientui rūpėtų ir jis pats“, – sako A.Daukontas.

Dar viena problema žiemą – dėl šalčio ir žvarbaus vėjo atsiradęs akių sausumas, kuomet akys, norėdamos pasisaugoti nuo nemalonaus aplinkos poveikio, ima ašaroti. Itin vėjuotą dieną plika akimi nematomos aplinkoje esančios dalelės gali patekti į akis, jas pažeisti. Tad nešiodami prie veido prigludusius, apgaubiančius akinius nuo saulės išvengsite svetimkūnių patekimo į akis.

Kontaktiniai lęšiai – aktyvaus gyvenimo būdo mėgėjams

Per pandemiją kai kurie žmonės, kurie mėgo kontaktinius lęšius, higienos sumetimais juos iškeitė į akinius. Tačiau aktyvaus gyvenimo būdo mėgėjams kaip tik rekomenduojami korekciniai kontaktiniai lęšiai.

„Žiemą tas ypač galioja slidinėjimo aistruoliams. Akiniai gali sužaloti akis, veidą, todėl geriau nuo galimų grėsmių apsidrausti ir pasirūpinti kontaktiniais lęšiais“, – pataria optometrijos specialistas A.Daukontas.

Pagrindiniai kontaktinių lęšių pranašumai, palyginti su korekciniais akiniais, yra šie:

• Netrukdomas matymo laukas. Kontaktiniai lęšiai suteikia platų matymo lauką, nes jokie akinių rėmeliai neužstoja ir neiškraipo to, ką aplink matote. Taip pat platesnis periferinis matymas;

• Mažesnė rasojimo tikimybė. Skirtingai nuo akinių, kontaktiniai lęšiai išlieka skaidrūs, nepaisant aplinkos ar oro sąlygų, pavyzdžiui, lietaus.

• Stabilesnis matymas. Kai nešiojate akinius, galite jausti, kaip rėmeliai šiek tiek juda ant veido sulig kiekvienu bėgimu žingsniu. Kontaktiniai lęšiai stabilūs;

• Geresnis suderinamumas su papildoma apsauga. Sportuojant, kai reikia galvos apdangalų ar papildomų apsauginių akinių, kontaktiniai lęšiai netrukdo jų prigludimui ar patogumui.

Optikos instruktorius K.Imbrasas atkreipia dėmesį į atsakomybę – nerekomenduoja lęšių siųstis internetu į paštomatus dėl sunkiai užtikrinamų saugos reikalavimų: „Pagalvokime, kad šaltą žiemą ar kaitrią vasaros dieną jie gulės paštomate, kol pasiimsite. Jie ten sušals ar perkais, bus pažeistos jų savybės, taigi naudoti jų nebegalėsite. Geriausia tokius produktus visgi įsigyti salone.“

A.Daukontas dar išskiria ir specialius kontaktinių lęšių automatus, kurių galime rasti prekybos centruose.

„Jei perkate lęšius kaip greitą maistą, kažin ar akys jums padėkos už tokį jūsų pasirinkimą. Kontaktinius lęšius turėtume taip pat atsakingai rinktis, kaip ir akinius: turi būti atlikti akių tyrimai, priemonė parenkama individualiai tik tam asmeniui. Kontaktinius lęšius gali nešioti visi, išimtys – labai retos.

Dar žmonės klysta, manydami, kad su gydytojo išrašyti receptu akiniams galėsi tuo pačiu įsigyti ir kontaktinius lęšius. Ar pasiimti jų iš lęšių automato. Ne, taip neveikia – juk ir antibiotikais nekrenta iš automatų, sumestu pinigus. Akiniai ir kontaktiniai lęšiai – tai dvi skirtingos kategorijos, kiekvienai reikia individualaus pritaikymo.“

Esant bet kokiems klausimams, visuomet verta užsukti pasitarti su specialistais, nes #FielmannRūpiKiekvienas.

Daugiau informacijos: https://www.fielmann.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.