Ginekologė atskleidė, kas padeda lengviau išgyventi menopauzę

Menopauzė – natūralus moters gyvenimo tarpsnis, kuris prasideda artėjant link penkiasdešimtmečio. Šiuo laikotarpiu moterims ne tik pasibaigia mėnesinės, bet neretai pasireiškia ir įvairūs fiziologiniai bei psichologiniai pokyčiai.

Ginekologė sako, kad moterys pačios sau gali padėti lengviau išgyventi menopauzės atnešamus pokyčius.<br> lrytas.lt koliažas
Ginekologė sako, kad moterys pačios sau gali padėti lengviau išgyventi menopauzės atnešamus pokyčius.<br> lrytas.lt koliažas
Ginekologė Renata Valiūnienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Ginekologė Renata Valiūnienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Loreta Urbonienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Loreta Urbonienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Violeta Navickienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Violeta Navickienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 10:55 AM

Menopauzės laikotarpiu, mažėjant moteriško lytinio hormono estrogeno, gali atsirasti karščio ir padažnėjusio širdies plakimo bangos, naktiniai prakaitavimai, miego trikdžiai, dirglumas, nuotaikų svyravimai, kinta seksualumas.

Laidoje „Sveikas rytojus“ gydytoja ginekologė Renata Valiūnienė dalinosi, jog šiuo periodu taip pat lėtėja organizmo medžiagų apykaita, gali atsirasti sąnarių bei raumenų skausmai, odos sausumas. Tačiau, pasak specialistės, moterys pačios sau gali padėti lengviau išgyventi pokyčius bei keisti savo požiūrį.

„Menopauzė – tai fiziologinė organizmo būklė. Taip sukurtas moters kūnas ir nereikia to bijoti. Reikia aktyvinti fizinį krūvį, mažinti kaloringą maistą, spręsti odos problemas bei teigiamai žvelgti į gyvenimą. Mažiau užimtos moterys, atkreipdamos dėmesį į patologinius menopauzės simptomus, daug sudėtingiau perneša tą laikotarpį, o užimtos ir teigiamai nusiteikusios – šį laikotarpį ištveria tikrai daug lengviau, jos tiesiog jį pamiršta. Menopauzės laikotarpis eina ir praeina pro šalį“, – dalinosi gydytoja ginekologė R. Valiūnienė.

Viena iš tokių moterų – žurnalo „Savaitė“ reklamos vadovė Loreta Urbonienė, kuri sutiko atvirai ir drąsiai pasidalinti savo įžvalgomis apie menopauzę.

„Pagrindinis receptas yra gyventi pilnu tempu. Kaip toj A. Mamontovo dainoje: „Ko bijosi – tas ir bus“. Visos moterys žino, kad menopauzė yra neišvengiama, tad kam eikvoti laiką baimei?“, – retoriškai klausė L. Urbonienė.

L. Urbonienė pasakojo, jog jai labai pasisekė, nes jos mama ilgą laiką domisi liaudies medicina. O pati moteris prie savo namų turi tikrą gamtos rojų – savo sodą.

„Mėgstu pati auginti daržoves, vaisius, šiandien atnešiau raugintų daržovių, kitaip tariant, natūralių probiotikų. Šis „raugesys“ pašalina raugą nuo mūsų lūpų, kurios turi šypsotis, ir nuo akių, kurios turi spindėti. Menopauzė yra toks amžiaus tarpsnis, kurio visos norėtume išvengti, bet, deja, neišeina“, – kalbėjo L. Urbonienė.

Gydytojos R. Valiūnienės teigimu, menopauzę galima palengvinti ir kitais būdais.

„Net su labai mažomis pastangomis šį periodą įmanoma palengvinti. Galima pagalba fitoestrogenais, natūraliais, žoliniais preparatais bei pakaitine hormonų terapija“, – dalinosi gydytoja Renata Valiūnienė.

Visgi, neretai pakanka pakeisti gyvenimo būdą: sumažinti žalingus įpročius, daugiau judėti ir subalansuoti mitybą, vengiant greitųjų angliavandenių, perdirbtų produktų, baltųjų miltų ir cukraus. Valgyti reikia daugiau vaisių, daržovių, naudoti augalinius aliejus bei daug skaidulų turinčius produktus. Menopauzę lengvina prieskoniai ir įvairūs vaistažoliniai augalai.

Žurnalo reklamos vadovė L. Urbonienė pasakojo, jog jų šeima vasaros gerybes talpina stiklainiuose, taip pat džiovina įvairiausias žoleles, daržoves, vaisius. Moteris dalinosi, jog menopauzės simptomus – karščio bangas, nerimą – labai efektyviai švelnina rugiagėlės bei raudonėlis, kuris yra vienas iš puikiausių vaistų nuo blogos nuotaikos, nemigos.

„Kada užklumpa menopauzės simptomai, šios puikios žolelės padeda ir nuo prakaitavimo, ir nuo kitų blogumų. Taip pat, moterys, valgykite raudonąsias vynuoges, jos yra ypatingas jaunystės balzamas“, – kalbėjo L. Urbonienė.

Amerikiečiai nustatė, kad augalinė dieta, praturtinta kasdien į valgiaraštį įtraukiant puodelį sojos pupelių, karščio bangų epizodus sumažina 79 procentais, pagerina nuotaiką, miegą, sumažina seksualiniam gyvenimui trukdančius simptomus. Tačiau, jei sojos produktai nepatinka, yra kita išeitis.

Izoflavonai – tai augalų medžiagos, veikiančios organizme kaip endogeniniai estrogenai. Juos dažniausiai randame sojoje, todėl jie paprastai yra žinomi kaip tiesiog sojos izoflavonai. Jie reguliuoja estrogenų kiekį organizme, apsaugo nuo vėžinių susirgimų.

„Akcentuojant menopauzę, soją tikrai vertiname teigiamai „, – laidoje teigė R. Valiūnienė.

Tam, kad su menopauze susidraugauti būtų lengviau, Jungtinės Karalystės mokslininkai sukūrė specialiai pritaikytus bioaktyviųjų medžiagų kompleksus, kuriuose subalansuoti deriniai organizmą papildo tokiu laikotarpiu aktualiomis medžiagomis. Tai ypač svarbu, jei mityba yra nevisavertė.

„Labai tinka efektyviai veikiantis kompleksas su sojų izoflavonais, kurie pagal savo struktūrą ir poveikį yra panašūs į moters lytinį hormoną estrogeną. Derinyje esantis vitaminas B1 padeda subalansuoti hormonus. Psichologinę būseną lengvina foliatai, biotinas ir magnis. Kaulų funkciją padeda palaikyti cinkas ir magnis. O geležis ir pantoteno rūgštis padeda mažinti nuovargio pojūtį“, – pasakojo vaistininkė Violeta Navickienė.

Pasak vaistininkės, jeigu moteriai trūksta daugiau veikliųjų medžiagų, galima pasirinkti papildus su vadinamąja dviguba jėga, tokius kaip Menopace. Toks vitaminų-mineralų kompleksas būna papildytas veiksmingais augaliniais ekstraktais – šalavijais, linų ligninais, žaliąja arbata ir dar didesniu sojų izoflavonų kiekiu.

L. Urbonienė skatino moteris nepatingėti nueiti į vaistinę: „Žolelių arbata bei gerai parinkti maisto papildai moteris gali išvaduoti nuo šimto problemų. Taip pat reikia nepamiršti visų tyrimų, kurie yra rekomenduojami pagal įvairaus amžiaus tarpsnio programas“.

Gydytoja ginekologė R. Valiūnienė dalinosi, jog esant sunkumams šeimoje ir galvojant, kad tam įtakos gali turėti menopauzė, gali padėti medikamentai.

„Pereinama nuo žolinių preparatų prie pakaitinės terapijos, bet prieš tai yra būtinas pilnas moters ištyrimas. Profilaktinių tyrimų metu visada reikia atlikti penkis punktus: apžiūra ant kėdės, apžiūra ultragarsu, krūtų apžiūra, onkocitologinis tepinėlis (gimdos kaklelio tepinėlis dėl vėžio, pagal specialią programą) ir kiaušidžių vėžiniai markeriai iš kraujo“, – kalbėjo specialistė.

Pasak gydytojos ginekologės, agresyvios, sunkios ginekologinės ligos pradžioje yra labai tylios.

„Jeigu menopauzės metu kraujuojama – tai patologija, liga. Kai mes atliekame visus penkis punktus ir viskas yra gerai, pacientėms pasakome, kad susitiksime po metų“, – pasakojo gydytoja ginekologė R. Valiūnienė.

Žurnalo reklamos vadovė L. Urbonienė dalinosi, kad ne tik pačiai moteriai, bet ir mylimam vyrui bus daug smagiau, jeigu šalia jo bus gyvenimą mylinti moteris.

„Sportuoti galima nebūtinai sporto salėje, sportas yra ir malonūs pasivaikščiojimai, uogavimas, grybavimas, parkas, pirtis, susikurti ritualai. Viskas, ką teigiamo išgyvename kartu, pakelia mūsų dvasią. Esame dailioji lytis – tai ir būkime ja!“, – kalbėjo Loreta.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 valandą per TV8!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.