Kardiologės patarimai kraujo spaudimui valdyti: vienas daugelį maloniai nustebina

Ar meilė gali gydyti ar net sumažinti kraujo spaudimą? Pasirodo, jog meilė ir teigiamos emocijos – pats tikriausias vaistas.

Bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą.<br>123rf nuotr.
Bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą.<br>123rf nuotr.
Bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą.<br>Pexel nuotr.
Bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą.<br>Pexel nuotr.
Skausmas širdies plote.<br>123rf nuotr.
Skausmas širdies plote.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 5:38 PM

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad bučiniai ir laikymasis už rankų skatina laimės hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris ne tik sumažina streso hormonų kiekį organizme, bet ir gali padėti reguliuoti kraujo spaudimą. Pavyzdžiui, meilūs ilgiau nei pusvalandį trunkantys prisilietimai, tarkime, masažas, bent tris kartus per savaitę.

„Oksitocinas teigiamai veikia ne tik kraujagyslių sistemą, bet ir širdį“, – sako Respublikinės Šiaulių ligoninės Kardiologijos skyriaus kardiologė Julija Jurgaitytė ir priduria, kad apskritai teigiamos emocijos sveikatos atžvilgiu yra palankios, taip pat dalijasi 7 patarimais, kaip mylėti save labiau.

Svarbiausia – saikas

Medikė pastebi, kad net 90 proc. žmonių kraujospūdis padidėja be aiškios priežasties. Vadinamąją pirminę hipertenziją gali išprovokuoti sutrikusi organizmo sistemos veikla: druskų apykaita organizme, skysčių kaupimasis, hormonų disbalansas, arterijų vidinių sienelių pažeidimai.

Žinoma, įtakos turi ir paveldimumas, amžius, tokie rizikos veiksniai kaip rūkymas, mažas fizinis aktyvumas, antsvoris, gretutinės ligos – diabetas, cholesterolio padidėjimas.

Pasiteiravus kardiologės, ar puodelis kavos, kuriuo daugelis mėgaujasi prasidedant dienai, gali lemti ryškius kraujospūdžio pokyčius, ji sako, jog tai greičiau mitas.

„Kasdien saikingai geriant įprastą sau kiekį kavos, organizmas jau būna pripratęs prie gaunamo kofeino kiekio. Ir poveikis greičiau teigiamas – praplečia kraujagysles ir tonizuoja“, – aiškina kardiologė J. Jurgaitytė. O jei dar puodelis gardžios kavos geriamas su mylimu žmogumi – teigiamos emocijos garantuotos.

Žinoma, priduria medikė, jeigu išgeriami daugiau negu trys puodeliai itin stiprios kavos per dieną arba kava geriama apskritai pirmą kartą, tuomet laikini širdies skausmai ar spartus plakimas gali tikrai pasireikšti.

„Saikas gyvenime niekur nepakenkė“, – pabrėžia kardiologė J. Jurgaitytė.

Skaudi meilė atsiliepia kraujagyslėms

Sakoma, kad skausmingi išgyvenimai, tokie kaip nesėkminga meilė, gali pakeisti kraujo krešumą, kraujagyslės gali spazmuoti ir net sukelti širdies priepuolį.

Kardiologė J. Jurgaitytė pripažįsta, jog ilgalaikės stresinės situacijos dažnai daro įtaką įvairiems vidiniams kraujagyslių pažeidimams, o tai gali lemti uždegiminių procesų organizme vystymąsi, kurie ateityje gali pasireikšti įvairiomis su kraujagyslėmis susijusiomis ligomis.

Kardiologai vienbalsiai pripažįsta, kad stresas gali didinti ir cholesterolio koncentraciją, deguonies suvartojimą, pulso pakitimus. Ilgalaikis stresas ypač pavojingas širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms.

Reguliariai tikrinkitės

„Kiekvienas, kuriam rūpi jo sveikata, turėtų nepamiršti reguliarių vizitų pas šeimos gydytoją ir žinoti pagrindinius sveikatos būklę nusakančius parametrus: kraujospūdį, cholesterolio ir cukraus koncentraciją kraujyje“, – aiškina kardiologė J. Jurgaitytė.

„Mitas, kad cholesterolis padidėja tik vyresnio amžiaus ar apkūniems žmonėms, – sako kardiologė. – Kai kalbame apie cholesterolio padidėjimą, kuris nulemtas genetikos, amžius visiškai nesvarbus. Net ir jaunų, lieknų pacientų kraujyje gali būti didelė cholesterolio koncentracija.“

Kadangi itin ryškaus išorinio požymio, rodančio, kad šis rodiklis smarkiai nukrypęs nuo normų, nėra, svarbu tiek jaunesniems, tiek vyresniems pacientams reguliariai tikrintis sveikatą.

Pastebėję tiek padidėjusį kraujospūdį, tiek cholesterolio kiekį kraujyje medikai pirmiausia vertina bendrą paciento sveikatos būklę ir galimas rizikas, pvz., ankstyvas mirtis šeimoje nuo infarkto ar insulto.

„Atsižvelgiant į tai su pacientu aptariama ne tik būtinybė keisti gyvenimo būdą, atsikratyti antsvorio, žalingų įpročių, bet, stebint didelę riziką, nedelsti ir pavojingai padidėjusį cholesterolį reguliuoti tam skirtais medikamentais – statinais“, – aiškina kardiologė J. Jurgaitytė ir priduria, kad tik mityba ir fizinis aktyvumas dažnai neduoda norimų rezultatų, o paskirtų vaistų nevartojimas yra tiesus kelias į aterosklerozę, insultą ar infarktą.

Įrodyta, kad, sumažinus blogojo cholesterolio kiekį organizme, smulkiosiose kraujagyslėse esančios aterosklerozinės plokštelės apsaugomos nuo plyšimo, sumažinama trombų susidarymo rizika.

Kardiologė J. Jurgaitytė sako, jog visuomenėje sklandantys mitai apie statinų pašalinį poveikį nepagrįsti. „Dešimtmečius atliekami tyrimai rodo, kad statinai gelbsti gyvybes, ir tai turėtų būti pagrindinis šių vaistų pasirinkimo veiksnys“, – aiškina medikė.

Meilė ir dėmesys savo sveikatai: 7 patarimai

Visai ką tik Valentino diena visame pasaulyje minima kaip meilės diena. Kardiologė J. Jurgaitytė sako, kad, norėdami mylėti kitą, pirmiausia turime mylėti save ir nepamiršti pasirūpinti savo sveikata, taip pat pateikia patarimų, kaip tai padaryti.

Venkite stresinių situacijų. Per didelė įtampa turi įtakos psichologinei žmogaus sveikatai. Kasdienis lėtinis stresas užvaldo ne tik jausmus ar mintis, bet ir trikdo viso organizmo darbą, todėl atraskite sau tinkamus būdus suvaldyti stresą: nuo malonių pokalbių, pasivaikščiojimo gamtoje ar gilaus kvėpavimo.

Kuo daugiau būkite gryname ore. Grynas oras, sakoma, išvalo ne tik kūną, bet ir mintis.

Mankštinkitės, būkite aktyvūs. Pasirinkite tokią veiklą, kuri jums teiktų kuo daugiau džiaugsmo: šokite, bėgiokite ar boksuokitės. Tinka viskas, kas priverčia pakelti užpakalį nuo sofos.

Sveikai maitinkitės. Peržiūrėkite savo valgiaraštį, atsisakykite riebaus, itin apdoroto maisto. Venkite pridėtinio cukraus ir baltų miltų. Mėgaukitės kokybišku maistu.

Atraskite miego, darbo ir poilsio režimo balansą. Daug savęs atiduodami darbui nepamirškite atrasti malonių veiklų poilsiui ir kokybiškam laikui su šeima.

Stebėkite kraujospūdį. Bet kuriam sveikam žmogui išgėrus daugiau kavos, susijaudinus prieš svarbų darbinį susitikimą, esant stresinei situacijai taip pat gali padidėti kraujo spaudimas, tačiau medikai to liga nevadina.

Kardiologė įvardija net „baltojo chalato sindromą“, kai padidėjęs spaudimas žmogui fiksuojamas tik mediko kabinete. Sunerimti reikėtų tuomet, jei padidėjęs spaudimas fiksuojamas vis dažniau.

Nenumokite ranka į simptomus. Atsiradęs skausmas krūtinės plote, dusulys, pasikartojantys sudūrimai širdies plote – signalai, kad reikia nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją ir galbūt metas apsilankyti pas kardiologą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.