Tyrimas: šis mikroelementas gali pagerinti net ir silpstančią atmintį

Remiantis Kvinslando universiteto (Brisbanas, Australija) tyrimais, selenas – mineralas, randamas daugelyje maisto produktų – gali pakeisti insulto gali atitaisyti insultą padarytą žalą kognityviniams gebėjimams ir pagerinti senstančių smegenų gebėjimą mokytis naujų dalykų bei atmintį.

Sutrikusi atmintis<br>123rf nuotr.
Sutrikusi atmintis<br>123rf nuotr.
Seleno yra riešutuose.<br>Pexels nuotr.
Seleno yra riešutuose.<br>Pexels nuotr.
Seleno galima gauti iš mėsos.<br>Pexels nuotr.
Seleno galima gauti iš mėsos.<br>Pexels nuotr.
Seleno yra riešutuose.<br>Pexels nuotr.
Seleno yra riešutuose.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 12:39 PM

Nustatyta, kad fizinis aktyvumas padidino baltymo, kuris perneša seleną kraujyje, lygį, teigia Kvinslando smegenų instituto tyrėja ir mokslų daktarė Tara Walker.

„Jau 20 metų žinojome, kad mankšta gali sukurti naujų neuronų smegenyse, bet nežinojome, kaip tiksliai tai padaryti“, – sakė T.Walker.

Mokslininkų grupė, pasitelkusi laboratorines peles, ištyrė, ar seleno papildai su maistu gali atstoti fizinių pratimų poveikį.

„Sužinojome, kad didesni suvartojamo seleno kiekiai gali padidinti neuronų susidarymą ir pagerinti pagyvenusių pelių kognityvinius gebėjimus, – paaiškino T.Walker.

Ji pridūrė, kad sendamos pelės, kaip ir žmonės, nervinių ląstelių pagamina vis mažiau.

„Kai pelėms buvo duodami seleno papildai, padidėjo neuronų gamyba, o tai pristabdė senėjimo metu pastebimus pažinimo gebėjimų sutrikimus“, – sakė tyrėja.

Kvynslando universitete atliktas tyrimas šį mėnesį buvo publikuotas mokslo žurnale „Cell Metabolism“.

Selenas – itin svarbus mineralas, kurį augalai pasisavina iš dirvožemio. Jo randama grūduose, mėsoje, riešutuose – ypatingai daug seleno aptinkama bertoletijų (braziliškuose) riešutuose.

Tyrėjai taip pat pabandė patikrinti, ar selenas turi įtakos kognityvinių gebėjimų suprastėjimui, kartais patiriamam po insulto. Šis gali turėti įtakos žmonių atminčiai ir gebėjimui mokytis.

„Jaunos pelės tikrai gerai atlieka mokymosi ir atminties užduotis, tačiau po insulto jos nebegalėjo atlikti tų pačių veiksmų“, – sakė daktaras T.Walker.

„Mes nustatėme, kad smegenų insulto paveiktų pelių mokymosi ir atminties trūkumai normalizavosi, kai joms buvo duodami seleno papildai“, – teigė tyrėja.

Pasak T.Walker, šis atradimas gali būti itin naudingas žmonėms, kurie dėl prastos sveikatos ar senatvės negali mankštintis. Tokiu atveju jie kognityvines funkcijas galėtų sustiprinti seleno pagalba.

„Tačiau seleno papildai neturėtų būti laikomi visišku mankštos pakaitalu, per didelis kiekis šios medžiagos gali ir pakenkti“, – sakė ji.

„Žmogus, kuris maitinasi subalansuotai, valgo pakankamai vaisių, riešutų, daržovių, dažniausiai su maistu gauna pakankamą seleno kiekį. Bet vyresnio amžiaus žmonėms, ypač turintiems neurologinių sutrikimų, seleno papildai gali būti naudingi“, pastebėjo T.Walker.

Parengta pagal Medicalxpress inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.