Gydytoja dietologė įvardijo dažniausią pacientų klaidą: ji ypač būdinga moterims

Augant nutukimo mastams, vis daugiau žmonių ryžtasi kreiptis pagalbos pas medikus. Gydytoją dietologę Rasą Razgūnaitę tokios tendencijos džiugina, bet ji įspėja pacientus besirengiančius vizitui pas dietologą nedaryti labai dažnai pasitaikančių klaidų.

Gydytoja pastebi, kad moterys linkusios nualinti savo organizmą dietomis.<br>123rf ir asmeninio albuma nuotr. koliažas
Gydytoja pastebi, kad moterys linkusios nualinti savo organizmą dietomis.<br>123rf ir asmeninio albuma nuotr. koliažas
Gydytoja dietologė Rasa Razgūnaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja dietologė Rasa Razgūnaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Sveika mityba<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Auksė Kontrimienė, manodaktaras.lt

Feb 20, 2022, 3:55 PM

Pasak medikės pati dažniausia klaida, kad žmonės pasiryžta kreiptis į gydytoją dietologą tik tada, kai jau patys būna išbandę daugybę dietų. Dažniausiai taip elgiasi moterys.

„Jos nepagalvoja, kad tos įvairios dietos paveikia visą virškinamojo trakto sistemą, išbalansuoja hormonus. Prireikia daug daugiau darbo ir pastangų vėl sustyguoti visą virškinimo sistemą. Būtų daug paprasčiau, jeigu organizmas nebūtų patyręs pačių įvairiausių, kartais netgi kankinančių išbandymų dietomis. Pavyzdžiui, tokių, kaip vieno produkto, tarkime, grikių, kefyro ar skysčių dietos ir panašiai“, – pasakoja gydytoja dietologė R.Razgūnaitė.

Medikės teigimu, tokios dietos nualina organizmą, žmonės negauna visų reikalingų mikroelementų ir maistinių medžiagų, todėl nustojus jų laikytis, svoris labai greitai sugrįžta. Kartu su dar blogesne savijauta.

Kitos klaidos, kurios neretai būna apipintos įvairiausiais mitais, reklamuojamos ir rekomenduojamos populiarių žmonių – tai maitinimasis tik kelias valandas per parą, laikymasis protarpinio badavimo, keto dietos laikymasis, kuri yra itin populiari pastaruoju metu. Žmonės noriai patiki, kad tokios priemonės padės numesti svorį.

„Reikia žinoti, kad visos tos dietos yra skiriamos esant tam tikroms būklėms ar ligoms. Ir nebūtinai viena dieta, kuri tinka vienam, tiks ir kitam. Visada rekomenduoju nesilaikyti madingų dietų, o vadovautis sveikos lėkštės principu“, – pataria gydytoja dietologė.

Populiarėja vegetariška mityba

Gydytoja dietologė R.Razgūnaitė neturi kategoriškos nuomonės, kad augalinė mityba yra blogai, svarbu, kad ir visavalgiai, ir vegetarai gautų su maistu visas reikalingas maistines medžiagas.

„Maitintis reikia protingai. Vegetarai turi iš augalinės mitybos gauti visus reikalingus makroelementus: baltymų, riebalų ir angliavandenių. Kartais matome, kad baltymai, gaunami iš augalinės mitybos, neatitinka visų privalomų normų ir reikalavimų, todėl pastebime ir mažakraujystę, ir organizmo nusilpimą, ir jėgų neturėjimą, liguistą svorio metimą. Jeigu to nėra, o žmogus su maistu iš augalinės mitybos gauna visų reikalingų medžiagų, nematau nieko blogo“, – teigia medikė.

Todėl specialistė pataria pasidomėti, kaip maitintis, kad racioną sudarytų reikalingos medžiagos, informacijos gausu, bet žmogus turi norėti tuo domėtis, būti pakankamai išprusęs. O jeigu trūksta žinių, visada gali pasikonsultuoti su gydytoju dietologu, kuris patars kaip maitinti ir apskaičiuoti maistines medžiagas, kol išmoks tą padaryti pats.

Kaip dietologai įvertina žmogaus sveikatos būklę?

Medikė pasakoja, kad vienas svarbiausių rodiklių – išsamaus kraujo tyrimo parodymai. „Jame matome mikroelementų kiekius, kartais prašome papildomai išsitirti ir tam tikrų vitaminų kiekį. Dažnai standartinio kraujo tyrimo neužtenka“, – tvirtina gydytoja dietologė.

Taip pat dietologo konsultacijos metu atliekama kūno sudėties analizė.

„Įvertiname organizmo sudėtyje esančius riebalus ir liesąją kūno masę. Tiriame mineralų, vandens kiekį kūne. Žinoma, įvertiname ūgio ir svorio santykį. Tai labai svarbu vertinant vaikų vystymąsi. Jį vertiname ne pagal kūno masės indeksą, bet pagal augimo procentiles, tokią specialią ūgio ir svorio lentelę“, – sako gydytoja dietologė R.Razgūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.