Dažniausios akinių priežiūros klaidos: išvenkite, jeigu norite, kad šie tarnautų ilgiau

Nori turėti – reikia prižiūrėti. Ši taisyklė tinka ir akinių nešiotojams. Tačiau nekalti pavieniai nusižengimai, pavyzdžiui, ėjimas su akiniais į sauną, lęšių valymas džemperiu, atlieka „juodą darbą“: akiniai deformuojasi, sueižėja lęšių dangos, blogėja matomas vaizdas. Kaip tinkamai prižiūrėti akinius, kad šie ilgiau tarnautų ir džiugintų savo kokybe, pataria optikų tinklo „Fielmann“ specialistai.

Akinių amžių trumpina ir netinkamas jų laikymas.
Akinių amžių trumpina ir netinkamas jų laikymas.
Akinių lęšių technologijų specialistas Egidijus Matusevičius.
Akinių lęšių technologijų specialistas Egidijus Matusevičius.
Akinių kokybės vadovas Kazimieras Bagdzevičius.
Akinių kokybės vadovas Kazimieras Bagdzevičius.
Optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas.
Optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas.
Maudymas ultragarso vonelėje.
Maudymas ultragarso vonelėje.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 5:08 PM

Netinkamai valote akinių lęšius. Kai įsigyjame akinius, su jais elgiamės lyg su naujais batais: valome net menkiausią dėmelę, kai nenešiojame, laikome dėkle. Visais savo veiksmais tarsi sakome: „Štai naujas daiktas, jį prižiūrėsiu ir saugosiu.“

Tačiau taip jau nutinka, kad įpratę mes atsipalaiduojame ir tiesiog pamirštame sau duotą pažadą būti rūpestingi. O paskui stebimės, kaip čia naujieji akinių lęšiai iš skaidrių pamažu virto matiniais ar susibraižė.

Akinių lęšių technologijų specialistas Egidijus Matusevičius vardija galimas klaidas:

  • valymas netinkamomis cheminėmis medžiagomis. Visgi geriausias akinių draugas, anot E.Matusevičiaus, yra šiltas vanduo, muilas ir švara;
  • valymui naudojama mikropluošto servetėlė, kurioje yra abrazyvinių dalelių. Toks nuolatinis sausas akinių lęšių valymas sugadina prekę, kuriai išsirinkti ir pagaminti dėjote tiek pastangų.

Optikos instruktorius Kęstutis Imbrasas kasdienei akinių priežiūrai siūlo naudoti specialias priemones – gelius, purškalus, medžiagines servetėles, tačiau tik tuo atveju, jei po ranka neturime vandens.

„Rinkitės jas atsakingai, dauguma jų yra per agresyvios savo sudėtimi, tad valydami lęšius, pažeisime jų dangas. Čia tas pats, kaip prabangų automobilį valytumėte jam nepritaikyta priemone ir tikėtumėtės puikaus blizgėjimo.

Pastebiu, jog žmonės dažnai užsisako gerus akinius – paplonintus ir tamsintus lęšius, apsaugą nuo mėlynosios šviesos, tačiau priemonėms pagaili pinigų: valo akinių dangoms nepritaikytais purškalais, vietoj mikropluošto šluostės nusitveria marškinių ar skarelės kampą. Todėl nenustebkite, jei valėte akinius, o vis tiek matysite valymo žymes, nes kuomet akinių paviršius nešvarus, jis greičiau pritraukia dulkes. Žodžiu, norėdami nuvalyti, tik imitavote darbą, o akiniai liko ne tik kad nešvarūs, bet dar ir pažeisti“, – aiškina K.Imbrasas.

Akinių SPA – nepelnytai pamiršta procedūra. Akiniai riebaluojasi nuo jūsų odos, apsineša dulkėmis, kitomis dalelėmis, todėl patartina juos reguliariai plauti.

Optikos salonuose akiniams siūloma nemokama SPA procedūra ultragarso vonelėje, tačiau galite ir namuose surengti akiniams maudynes – pakaks šilto vandens, skysto rankų muilo ar neagresyvaus indų ploviklio ir minkštos popierinės servetėlės iš dėžutės.

Kodėl verta maudyti akinius? K.Imbrasas turi atsakymą: „Valydami akinius, dalį nešvarumų sugeria mikropluošto servetėlė, o kitą dalį nešvarumų nustumiame į smulkius griovelius, tarpelius. Nešvarumai ten pradeda kauptis, akiniai praranda estetinę išvaizdą, o dėl purvo servetėlėje pradedame braižyti lęšius kaskart juos sausai valydami. Reguliariai plaudami akinius ultragarso vonelėje, išplauname visus nešvarumus iš mažiausių plyšelių ir tokiu būdu atnaujiname akinių išvaizdą bei ilgiau išlaikome juos blizgančius, taip pat maksimaliai sumažiname akinių lęšių subraižymo riziką.“

Neretai žmonės susirūpina, ar ši procedūra yra saugi jų akiniams. „Tikrai taip“, – patikina E. Matusevičius ir priduria, kad atliekant šią procedūrą, gali išryškėti esami akinių lęšių dangų ir rėmelių paviršiaus subraižymai ar pažeidimai, todėl prieš šią procedūrą specialistams svarbu žinoti kuo daugiau informacijos apie jūsų akinius.

Nusiimate akinius viena ranka. K.Imbrasas sako, kad smulkmenos gali pakenkti akinių ilgaamžiškumui. „Štai toks subtilus veiksmas – nusiimate akinius, laikydami kojelę viena ranka. Jums atrodo, kad tai elegantiška, profesionalu, o išties taip deformuojame akinius – kojelės išsitempia, lenkiasi, gali lūžti ar pamažu išsiklibinti sutvirtinimai. Todėl rekomenduojama akinius ir užsidėti, ir nusiimti abiem rankomis“, – sako optikos instruktorius.

Nusmaukiate akinius ant kaktos (viršugalvio). Tai itin dažnas įprotis, tačiau specialistai rekomenduoja jo kuo greičiau atsikratyti. Taip elgdamiesi deformuojate akinius: kojelės išsilaisvina, balneliai (jei rėmeliai su jais) išsiklaipo. Kažin ar verta priminti, kad jeigu akinius naudojate vietoj plaukų lankelio, tarp balnelių dažnai įsipainioja plaukų sruogos. Be to, akinių lęšiai greičiau riebaluojasi, juos sudėtingiau nuvalyti, o plastikiniai rėmeliai gali pabalti dėl plaukų chemijos ar kitos naudojamos kosmetikos.

Dedate akinius be dėklo tiesiai į kišenę ar rankinę. Akinių amžių trumpina ir netinkamas jų laikymas. Juk dažnai tenka matyti, kaip žmonės deda akinius tiesiai ant lęšių, o turėtų padėti kojelėmis į apačią. Taip pat su akiniais elgiamasi lyg su mobiliuoju telefonu – kišami be dėklo į kišenę, įmetami į kuprinę. Ir kurgi tas pažadas, kai su naujais akiniais išėjote iš optikos ir pasakėte, kad juos sergėsite kaip savo akį?

„Atminkite: nors ir technologijos tobulėja, kaskart sukuriami lęšiai su atsparesne braižymuisi danga, tačiau visiškai nesibraižančių lęšių kol kas dar nėra. Jei juos subraižysite, nupoliruoti nebus įmanoma. Todėl tausokite akinius, kurių lęšiai yra it sumuštinis – tiek susluoksniuota įvairiausių dangų su inovatyviais funkcionalumais, tačiau nereiškia, kad su jais galime elgtis bet kaip. Mums rūpi kiekvienas klientas, tad išlydėdami iš optikos primename esmines akinių priežiūros taisykles“, – sako akinių kokybės vadovas Kazimieras Bagdzevičius.

Einate su akiniais į pirtį, atidarote orkaitę. Ydingi jūsų įpročiai – vienas iš tų dalykų, kurie taip pat veikia akinių ilgaamžiškumą. Lęšių dangą gali pažeisti tiek itin aukšta aplinkos temperatūra, tiek labai staigus jos pokytis (temperatūrinis šokas). Pasekmė – plonos lęšio dangos sluoksnio sutrūkinėjimas.

Paprastai tokie pažeidimai įvyksta, kai:

  • akiniai paliekami automobilyje;
  • atidaroma orkaitė, ir plūsteli karšto oro banga;
  • su akiniais būnama prie grilio / laužo;
  • einama į pirtį;
  • akiniai karštą dieną paliekami patalpoje ant palangės tamsiame dėkle ir t. t.

„Ypač norėčiau perspėti žmones nepalikti akinių automobilyje karštomis vasaros dienomis – temperatūra salone nuo temperatūros lauke gali skirtis net trimis kartais, todėl nuo tokios aukštos temperatūros akinių rėmeliai gali deformuotis, o lęšiai – sueižėti“, – sako K.Imbrasas.

Naujus akinius turėtų atsiimti užsakovas. Kodėl tai svarbu? K.Bagdzevičius aiškina, jog atsiimti akinius optikoje yra labai svarbu todėl, kad specialistai ne tik galėtų priminti/paaiškinti apie akinių priežiūrą jų nešiotojui, bet dar kartą įvertintų pagamintus akinius, galėtų atsiklausti kliento, ar gerai ir kokybiškai šis su jais mato, ergonomiškai pritaikytų rėmelį prie galvos formos, patikrintų akinių „sėdėjimą“ ant nosies ir pan. Toks „nuo… iki“ požiūris leidžia užtikrinti suteikiamos paslaugos kokybę ir pasirūpinti, kad kiekvienam klientui akiniai būtų pagaminti tinkamai.

Turėkite atsarginę akinių porą. Svarbu priminti, kad negali būti universalių akinių visiems gyvenimo atvejams: darbui biure, sportui ir pan. Akinių, kaip ir batų, privalu turėti ne vieną porą, kadangi kiekvieni jų yra gaminami kiekvienai veiklai atskirai, siekiant maksimalaus – tiek matymo, tiek ir nešiojimo – komforto. Antra pora akinių gelbsti tuomet, kai pirmieji sulūžta ir tenka juos palikti remontui, o juk neretas be jų negalime nieko daryti.

Nebandykite patys taisyti akinių. Nutikus bet kokiai nelaimei – pametėte akinių kojelės varžtelį, prisėdote ir deformavote ar valėte akinius taip spausdami lęšį, kad išstūmėte jį iš rėmelio, – nemėginkite visko sutaisyti patys: geriausia akinius atnešti į optikos saloną, kad juos sutvarkytų profesionalai. Patys remontuodami galite akinius nepataisomai sugadinti ar sulaužyti. To patiems daryti neverta dar ir dėl to, kad akiniams suteikiama nemokama priežiūra trejiems metams. Optikos specialistams rūpi, kad jie jums tarnautų ilgai ir kokybiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.