Ar daržovių valgymas apsaugo nuo širdies ligų? Didžiulis tyrimas pateikė netikėtą atsakymą

Daržovės yra naudingos mūsų sveikatai. Jos padeda atsikratyti nepageidaujamų riebalų, valo žarnyną, praturtina mūsų mitybą naudingais mineralais. Ankstesni tyrimai teigė, kad daržovės taip pat saugo nuo širdies ligų, bet dabar mokslininkai nebėra tuo įsitikinę.

daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
daržovės, sveika mityba.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 3:46 PM

Didelis tarptautinis tyrimas siekė patikrinti hipotezę, ar didesnis daržovių kiekis mityboje apsaugo nuo širdies ligų. Ankstesni tyrimai iš tikrųjų darė tokias išvadas ir nesunku suprasti, kodėl. Daržovėse yra daug naudingų medžiagų, įskaitant karotenoidus ir Vitamino E rūgštį, kurios yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio širdžiai. Tačiau dabar mokslininkai išanalizavo beveik 400 tūkstančių žmonių duomenis ir tokio ryšio nebemato.

Duomenys, paimti iš Jungtinės Karalystės Biobanko duomenų bazės, apėmė 399586 žmones, apklaustus 2006-2010 metais. 4,5 proc. jų vėliau susirgo širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Mokslininkai analizavo jų dietą, atkreipdami ypatingą dėmesį į virtų ir neapdorotų daržovių vartojimą. Į tyrimą įtraukti ir pašaliniai faktoriai, įskaitant socioekonominį statusą, fizinį aktyvumą, gyvenimo būdo pasirinkimus ir taip toliau.

Mokslininkai iš tikrųjų pastebėjo, kad tie, kurie valgo daugiau daržovių susiduria su 15 proc. mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligos rizika nei tie, kurie daržovių beveik nevalgo. Tai – didžiulis skirtumas, pabrėžiamas ir ankstesniuose tyrimuose.

Tačiau kai mokslininkai atkreipė dėmesį į pašalinius faktorius, įskaitant likusią mitybos dalį bei socioekonominį statusą, daržovių pagalba širdžiai nebebuvo tokia akivaizdi. Tiesą sakant, mokslininkai nemato priežasčių manyti, kad gausus daržovių įtraukimas į kasdienį mitybą sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Taigi, mokslininkai anksčiau klydo, teikdami, kad daržovės saugo kraujotakos sistemą? Na, žodis „klaida“ galbūt yra per stiprus. Tačiau atrodo, kad ankstesni tyrimai neatkreipė deramo dėmesio į kitus faktorius. Tiesiog labiau išsilavinę (rečiau dirbantys fizinį darbą), geriau savo sveikata besirūpinantys, sportuojantys ir apskritai aktyvesni žmonės valgo daugiau daržovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.