Kūno siunčiami signalai, kurių ignoruoti nevalia: ligas išduoda plika akimi matomi ženklai

Mūsų organizmas įvairiais būdais praneša apie grėsmes sveikatai, todėl svarbu pastebėti tuos signalus, pabrėžia gydytojai. Dažnai sutrikimų požymių nepastebime arba juos ignoruojame. Tačiau nekreipti dėmesio į šiuos ženklus gali būti pavojinga.

Odoje matomi pakitimai gali perspėti apie sunkias ligas.<br>123rf nuotr.
Odoje matomi pakitimai gali perspėti apie sunkias ligas.<br>123rf nuotr.
Intensyvus prakaitavimas<br>123rf nuotr.
Intensyvus prakaitavimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 6, 2022, 11:59 AM

JAV Naujosios Meksikos valstijos universiteto visuomenės sveikatos profesorius gydytojas Jagdishas Khubchandanis paaiškino, kokius ženklus pastebėjus reikėtų išsitirti kraują.

1. Odos spalvos pasikeitimas

„Odos spalva yra svarbiausia“, – sako gydytojas J.Khubchandanis. „Jei labai pakitusi odos spalva, tai gali byloti apie ligą. Pavyzdžiui, dėl geltos pasikeičia viso kūno odos spalva, dėl tokio spalvos pasikeitimo būtina išsitirti kraują. Odos spalva taip pat gali pakisti dėl infekcinių, autoimuninių ligų ar net gyvybei pavojingų būklių, pavyzdžiui, apsinuodijimo“, – paaiškino gydytojas.

2. Odos sudirgimas

Pasak jo, infekcijos gali sukelti įvairius organizmo pokyčius, o dalis jų gali būti matomi ir ant odos. „Pavyzdžiui, odos spalvos pasikeitimas, lydimas niežulio, dirginimo, skausmo, paraudimo ar pleiskanojimo gali būti grybelinės, bakterinės ar virusinės infekcijos (pvz., pūslelinės ar celiulito) požymiai“, – teigia J.Khubchandanis ir priduria, kad ir šiuo atveju į kylančius klausimus padėti atsakyti gali kraujo tyrimas.

3. Neįprasti odos dariniai

Kartais ant odos atsiranda nemalonios išvaizdos apgamas, karpa, gumbas, cista ar kitoks smulkus, tačiau abejonių pasėjantis darinys. J.Khubchandanis paaiškino, kad tokiu atveju svarbu įsitikinti, ar tai nėra vėžiniai dariniai, kaip atrodo kraujo ląstelės, ar nėra kitų problemų. Svarbu atminti, kad odos vėžys yra vienas iš labiausiai paplitusių onkologinių susirgimų, tad keisti dariniai turi būti atidžiai įvertinti.

4. Intensyvus prakaitavimas

„Gausus prakaitavimas, nuolat drėgna arba priešingai – išsausėjusi oda, pigmentacija ar pastebi odos elastingumo pokyčiai gali signalizuoti apie infekcinę ligą, skydliaukės veiklos sutrikimus, širidies ligas, ar hormonų disbalansą“, – sako gydytojas J.Khubchandanis.

5. Tinimas

„Bet kurios kūno dalies patinimas turėtų būti vertinamas rimtai“, – teigia profesorius. Pasak jo, patinimas ne tik parodo išorinius sužalojimus, bet praneša ir apie lėtines ligas. Pavyzdžiui, kojų ir rankų patinimas gali atsirasti dėl inkstų pažeidimo, kepenų nepakankamumo arba širdies ligos.

„Kai kurie patinimai signalizuoja neatidėliotinos medicininės pagalbos poreikį. Viena iš tokių paplitusių problemų, susijusių su odos patinimu, yra edema. Esant edemai, iš kraujagyslių sistemos išsifiltravęs kraujas nepatenka atgal į kraujagyslių sistemą, todėl skystis ima kauptis kūno audiniuose. Dėl šio sutrikimo labai aiškiai matomi kojų, rankų, kulkšnių, pėdų ar veido patinimai.

Tai pakankamai normali būklė moterims nėštumo metu, bet kitu atveju ženklūs patinimai gali signalizuoti rimtas sveikatos problemas, ypač jei greta seka papildomi simptomai, tokie kaip pasunkėjęs kvėpavimas ir krūtinės skausmas“, – pabrėžia J.Khubchandanis.

Parengta pagal „Eat This, Not That“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.