Norite išlaikyti tvirtus kaulus ir išvengti lūžių? Štai kuriuos įpročius turite pamiršti

Osteoporoze sergančių žmonių kaulai tokie silpni, jog nedidelis nelaimingas atsitikimas ar krytis gali lūžius. Riešo, stubuto arba klubo traumos yra dažniausiai, ypač tarp tų, kuriems jau 50 metų arba daugiau.

kaulams gali pakenkti nepilnavertė mityba.<br>123rf.com nuotr.
kaulams gali pakenkti nepilnavertė mityba.<br>123rf.com nuotr.
rūkymas ir alkoholis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
rūkymas ir alkoholis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 4:28 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 9:13 AM

„Osteoporozė – kaulų tankio praradimas ir skeleto susilpnėjimas – tai tyli liga, kurios simptomų nematyti, kol nėra patiriamas lūžis“, – sako medicinos daktarė ir Johnso Hopkinso kaulų metabolinių ligų centro medicinos direktorė Deborah Sellmeyer.

Atsisakykite šių 5 įpročių, kurie kenkia kaulų sveikatai:

1. Itin mažai kaloringa mityba

Turbūt apie tai susimąsto retas, bet suvartojamas kalorijų kiekis turi įtakos ir kaulų sveikatai. Tinkama mityba – geros kaulų sveikatos pamatas. Medicinos mokslų daktarė Maya Styner sako, kad itin mažai kalorijų turinti dieta gali neigiamai atsiliepti kaulų sveikatai net ir tuomet, jei gaunama įvairių maistinių medžiagų. Tokios mitybos dažnai griebiasi sulieknėti panorusios moterys. Todėl papildomas pavojus kyla, kai mažas kalorijų kiekis derinamas kartu su intensyvesne fizine veikla.

„Ypač svarbu į tai atsižvelgit moteris, nes su amžiumi kaulai natūraliai tampa mažiau patvarūs. Mažas suvartojamų kalorijų kiekis ir fizinės treniruotės gali turėti neigiamos įtakos kaulų tvirtumui ir lūžių rizikos padidėjimui“, – paaiškino M.Styner.

 

2. Pasyvus gyvenimo būdas

Fizinio aktyvumo stoka yra dar vienas kaulų ligų rizikos faktorius. Nesportuojantys žmonės labai padidina osteoporozės ir kaulų lūžių riziką. „Žinome, kad kraštutiniais atvejais, pavyzdžiui, kai žmogui priskirtas nuolatinis lovos režimas, kaulai itin susilpnėja“, – sako Glazgo Strathclyde universiteto fizinio aktyvumo sveikatos lektorė, daktarė Alexandra Mavroeidi.

„Savaime suprantame, kad kasdieniame gyvenime tokie ilgi visiško nejudrumo laikotarpiai yra reti, tariau sėslus gyvenimo būdas šiais laikais būdingas daugeliui, žmonės net ir trumpoms kelionėms renkasi automobilius, dirba sėdimą darbą, o laisvalaikį praleidžia namuose.

Apklausos rodo, kad daugelis žmonių per dieną sėdi 6-8 valandas, o suaugusieji dažnai ir 10 valandų. Yra duomenų, įrodančių, kad toks elgesys gali turėti neigiamą poveikį moterų klubo kaulų tankumui. Atliekame daugiau tyrimų tam įrodyti“, – pridūrė A.Mavroeidi.

3. Kalcio ir vitamino D trūkumas

„Nėra abejonių, kad pakankamas kalcio įsisavinimas sumažina kaulų skilimo riziką“, – sako D.Sellmeyer.

„Neseniai buvo kilę ginčų dėl galimų sąsajų tarp kalcio papildų ir kraujagyslių kalkėjimo, tačiau toks ryšys buvo pastebėtas tik vienam tyrime, o daugelyje kitų tyrimų, susijusių su kalciu ir vitaminu D, nieko panašaus nenustatyta“, – patikino gydytoja.

Tiesa, išimtis galioja žmonėms, kurie dėl inkstų nepakankamumo atlieka dializes. Šie dėl tinkamo suvartojamo kalcio kiekio turėtų pasitari su savo gydytoju.

Bendra rekomendacija yra 600 TV vitamino D per dieną žmonėms iki 70 metų ir 800 TV – sulaukus 70 metų. Natūraliai gauti pakankamą kiekį vitamino D yra sunku, todėl gali prireikti masito papildų.

4. Tabakas ir alkoholis

Ekspertai įspėja, kad rūkymas ir alkoholis kenkia kaulų sveikatai ir gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo. „Bet koks rūkalų kiekis turi žalingą poveikį kaulų tankiui“, – sako medicinos mokslų daktaras Scottas Bodenas.

„Įrodyta, kad alkoholio vartojimas padidina kaulų retėjimą“, – sako S.Bodenas. Jis taip pat pastebėjo, kad šie du žalingi įpročiai labai dažnai eina greta: užkietėję rūkaliai dažniau yra linkę piktnaudžiauti alkoholiu nei tie, kurie nerūko ir atvirkščiai.

5. Antacidiniai vaistai

Tyrimais nustatytas ryšys tarp per didelio antacidų vartojimo ir padidėjusios osteoporozės rizikos. „Protonų siurblio inhibitoriai, pavyzdžiui, esomeprazolis ir lansoprazolis yra dažnai sutinkami antacidai“, – sako daktarė Susan E. Brown.

„Šie antacidiniai vaistai stipriai sumažina skrandžio druskos rūgšties gamybą ir, manoma, todėl susilpnina maistinių medžiagų įsisavinimą. Ne kartą buvo dokumentuota, kad protonų siurblio inhibitoriai padidina klubo, riešo ir stuburo lūžių riziką.“

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.