Kaip alkoholis pakeičia žmogaus išvaizdą? Keli ženklai rodo, kad jis pradėjo savo juodą darbą

Per dažnas ar per gausu alkoholio vartojimas gali padidinti vėžio, širdies ligų ir kitų gyvybiškai svarbių organų funkcijos sutrikimą. Tačiau prieš atsirandant rimtai žalai, netinkamas alkoholio vartojimas gali turėti įtakos išvaizdai. Tai pastebėjęs žmogus gali susimąstyti ir laiku pakeisti įpročius. Dėl dažnų išgėrinėjimų gali atsirasti raukšlių, imti lūžinėti plaukai, susiformuoti pilvas, pasireikšti kiti patrauklumą mažinantys požymiai.

Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Trapūs plaukai<br>123rf nuotr.
Trapūs plaukai<br>123rf nuotr.
Riebalai juosmens srityje.<br>Pexels nuotr.
Riebalai juosmens srityje.<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 7:17 AM, atnaujinta Apr 9, 2022, 7:30 AM

Klinikinė psichologė Geri-Lynn Utter užaugo Kensingtone, JAV Pensilvanijos valstijoje, o jos šeima turėjo barą, kuris kasdien duris atverdavo 7 val. ryte ir užsidarydavo 2 val. nakties.

Dar būdama paauglė Geri-Lynn matydavo, kaip kresni ir pilvoti vietos gamyklos darbininkai prieš pamainą suskubdavo išlenkti stiklelį, kad rankos nedrebėtų, grįždavo į barą po darbo ir sėdėdavo ten iki išnaktų.

Dabar jau suaugusi moteris dirba su priklausomybių turinčiais žmonėmis. Geri-Lynn jau pastebėjo, kad alkoholio vartojimas pasekmės pasireiškia įvairiais ženklais. Taip, kartais jos pacientai primena tuos barų lankytojus, tačiau daugelis iš pažiūros atrodo sveiki žmonės.

Geri-Lynn ir kiti specialistai pateikė savo įžvalgas apie tai, kaip alkoholio vartojimas keičia žmonių išvaizdą.

Ankstyvos raukšlės

Alkoholis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, gali sukelti dehidrataciją. Dėl to gali išsausėti oda. Tuomet ji labiau linkusi suglebti ir susiraukšlėti, „Insider“ pasakojo gydytojas Josephas Volpicellis, psichiatras ir vaistų nuo priklausomybės tyrinėtojas.

„Turiu pacientų, kurie problemą bandė spręsti botoksu, plastinėmis operacijomis, naudojo brangius losjonus, tačiau nė nepamanė, kad dėl visko kaltas pomėgis vynui“, – sakė jis.

Oda vizualiai gali pasenti ir dėl to, kaip organizmas skaido alkoholį: šiam darbui jūsų kepenims gali prireikti daugiau tam tikrų maistinių medžiagų ir antioksidantų, kurie taip pat reikalingi ir sveikai odai, pastebi mitybos terapeutė Lorna Driver-Davies.

įtraukiant tam tikras maistines medžiagas ir antioksidantus jūsų odos sąskaita, „Refinery 29“ sakė „Wild Nutrition“ vyresnioji mitybos terapeutė Lorna Driver-Davies.

Dėl alkoholio taip pat sutrinka miegas, o prastas nakties poilsis neleidžia odai tinkamai pailsėti.

Paraudęs veidas

Geri-Lynn puikiai pamena, kad jos tėvų besilankiusiųjų veidai buvo išpilti raudonio. „Atrodė, kad kapiliarai aplink nosį ir skruostus ims ir suplyš“, – sakė ji.

Tai įprasta piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė, teigia J.Volpicellis ir paaiškina, kad alkoholis skatina uždegimus, dėl to net išsivysto odos liga – rožinė (rosacea).

Rožinei būdingas veido odos paraudimas, kartais jis pasireiškia ir paausiuose ar ant krūtinės. Dėl ligos gali atsirasti ir aknės spuogus primenantys iškilimai.

Nors kai kurie vaistai ir kremai gali padėti gydyti rožinę, tačiau jei piktnaudžiavimas alkoholiu tęsiasi, šie sprendimai tik maskuos problemą, o ne padės ją išspręsti.

Trapūs plaukai

Dehidratacija paveikia ne tik odą, bet ir nagus bei plaukus. Todėl jie tampa trapūs, ima skilinėti, sako J.Volpicellis. Ilgalaikis piktnaudžiavimas alkoholiu netgi gali privesti prie plaukų plonėjimo ar net jų praradimo. Ypač tuomet, kai organizmui tampa įprasta didžiąją kalorijų dalį gauti ne iš maisto, o alkoholio.

„Tinkamas vitaminų, mineralų, baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis yra būtinas sveikai galvos odai ir plaukams“, – nurodo piktnaudžiavimo narkotinėmis medžiagomis gydymo centrų tinklas „The Recovery Village Drug and Alcohol Rehab“.

Dėmėti arba pageltę dantys

Po kelias taures vyno kasdien išgerdavusi Annie Grace vieną dieną ant dantų pastebėjo tamsias dėmes. Ji bandė balinti dantis, bet tai nepadėjo.

„Tai neatrodė gražiai“, – sakė moteris viename socialinės iniciatyvos, skatinančios pagyventi mėnesį be alkoholio ir permąstyti savo ryšį su juo, vaizdo įraše.

Alkoholyje esančios rūgštys ilgainiui gali nugraužti dantų emalį. Tuomet ant pažeistų vietų lengvai nusėda bet kokiuose gėrimuose esantys dažikliai, portalui „Healthline“ sakė gydytojas Timothy`is Chase`as

Laikui bėgant, dėl per dažno alkoholio vartojimo gali išsivysti dantenų ligso, atsirasti dantų ėduonis, padidėti burnos ertmės mikrofloros rūgštingumas, ar net išsivystyti burnos vėžys.

Neproporcingai didelis pilvas

Atsikišęs pilvukas gresia ne tik alaus mėgėjams. Kiti alkoholiniai gėrimai taip pat gali prisidėti prie didesnių liemens apimčių, jei jie vartojami be saiko.

Taip yra, nes visų formų alkoholis padidina estrogeno ir sumažina testosterono gamybą, o tai yra susiję su riebalinio sluoksnio formavimusi pilvo srityje. Šis reiškinys itin būdingas vyrams, įspėja J.Volpicellis.

Palyginti kitais poodiniai riebalais, pilvo riebalai supa daugiau įvairių vidinių organų ir todėl yra susiję su didesne širdies ir kepenų ligų, diabeto rizika.

Ir vien mankštos ča nepadės, jei problema šaldytuve.

Piktnaudžiaujant alkoholiu, pilvas gali tapti kietas ir išsipūtęs, o skysčių susikaupimas pilvaplėvės ertmėje, dar vadinamas ascitu, gali būti kepenų pažeidimo požymis.

Pageltusi oda

Odos spalva gali pakisti nuo padidėjusio tūlžies pigmento kiekio kraujyje, kai vidaus organai nebespėja jų tinkamai išfultruoti. Tamsesnės odos žmonėms odos pokyčiai gali būti ne tokie pastebimi, tuomet sutrikimą išduoda akių baltymų pakitimai.

„Jei tai jau pastebima plika akimi, problema tikrai rimta“, – įspėja J.Volpicellis.

Tuomet, kai sutrikimas pastebimas anksti ir atsisakoma žalingų įpročių, kepenų ligas galima gydyti. Tačiau, jei nesiima jokių veiksmų, galiausiai gali prireikti ir transplantacijos.

Gydytojas pataria pakesisti įpročius ar kreiptis į medikus dar prieš tai, kol alkoholio vartojimas nepadarė nepataisomos žalos sveikatai. Jis taip pat pastebi, kad susirūpinimas savo išvaizda dalį žmonių paveikia labiau nei grėsmė sveikatai.

„Galiu valandas kalbėti apie tai, kaip alkoholis neigiamai paveikia organizmą, ką jis padaro kepenims, smegenims ir širdžiai. Tačiau žmonės susimąsto tik tuomet, kai pasakau, kad gerdami ir toliau, jie gali greitai susenti, prarasti gerą išvaizdą“, – pasakojo J.Volpicellis.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.