Metalo skonis burnoje – ženklas, kad galėjo sutrikti gyvybiškai svarbus organas

Yra keletas inkstų funkcijos sutrikimo priežasčių, todėl svarbu išmokti atpažinti simptomus, rodančius šių gyvybiškai svarbių organų sutrikimus. Laiku paskirtas gydymas gali padėti išvengti rimtų komplikacijų, – skelbia „econet“.

Apie inkstų veiklos sutrikimą pranešą įvairūs ženklai.<br>123rf nuotr.
Apie inkstų veiklos sutrikimą pranešą įvairūs ženklai.<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Parengė Gintarė Daknytė, ve.lt

May 13, 2022, 5:41 PM

Jei vienu metu jaučiate daugiau nei vieną iš šių simptomų, turėtumėte apsilankyti pas gydytoją. Būkite atidūs sau ir savo sveikatai!

Inkstų problemos: 15 įspėjamųjų ženklų

1. Prasta koncentracija

Jei žmogus serga inkstų liga, jo smegenys negauna deguonies ir jam sunku susikaupti. Dėl kai kurių inkstų ligų taip pat gali sutrikti atmintis, todėl gali būti sunku prisiminti savaitės senumo įvykius.

2. Dažnas galvos svaigimas

Dėl deguonies trūkumo kraujyje sumažėja hemoglobino kiekis ir smegenys netenka gyvybiškai svarbių medžiagų. Tai sukelia silpnumą ir staigius galvos svaigimo priepuolius.

3. Nuolatinis nuovargis

Sukelia toksinų kaupimasis kraujyje. Tačiau būtent inkstai filtruoja kraują ir gamina hormoną eritropoetiną, kuris būtinas raudoniesiems kraujo kūneliams (deguonimi prisotintiems kraujo kūneliams) susidaryti. Sergančiuosius inkstų ligomis nuolat lydi nuovargio jausmas, o esant komplikacijoms išsivysto mažakraujystė.

4. Miego sutrikimai

Jei organizmas yra sveikas, kenksmingos medžiagos iš kraujo pašalinamos šlapinantis. Tačiau jei inkstai neatlieka savo pagrindinės funkcijos, toksinai ir toliau kaupiasi, todėl sutrinka miegas. Jei pasireiškia nemiga ir kiti sąraše išvardyti simptomai, nereikėtų delsti apsilankyti pas gydytoją, nes negydymas gali sukelti rimtų problemų, ypač miego apnėjos išsivystymą.

5. Greitas šlapinimasis

Ypač naktį, dažnai tai būna greitai besivystančios inkstų ligos požymis. Tai taip pat gali rodyti šlapimo takų infekciją arba prostatito vystymąsi vyrams. Bet kuriuo atveju jums reikia kreiptis į specialistą.

6. Kraujuojantis šlapimas

Jei inkstai sveiki, jie atlieka savo pagrindinę funkciją – valo kraują nuo kenksmingų ir toksinių medžiagų (organizme lieka raudonųjų kraujo kūnelių). Tačiau jei inkstų veikla sutrikusi, raudonieji kraujo kūneliai patenka į šlapimą ir išsiskiria su juo. Šlapinantis kraujas taip pat gali išsiskirti dėl inkstų akmenų, infekcijos ar auglio organizme.

7. Padidėjęs odos sausumas ir dirginimas ne visada yra alerginės reakcijos požymiai

Inkstai kontroliuoja kenksmingų ir naudingų medžiagų kiekį organizme. Jei šie organai veikia netinkamai, naudingos medžiagos neįsisavinamos, o kraujyje kaupiasi toksinai, kurie sukelia odos problemas.

8. Akių patinimas

Akių patinimas yra pagrindinis sutrikusios inkstų funkcijos simptomas. Baltymai inkstuose tinkamai nesulaikomi ir išsiskiria su šlapimu – tai baltymai, reikalingi gerai sveikatai.

9. Galūnių patinimas

Jei inkstai neatlieka savo funkcijos, organizme kaupiasi natris ir skysčių perteklius, todėl galūnės patinsta. Toks požymis pastebimas iš karto, nes žmogus jaučiasi nepatogiai avėdamas batus. Patinimas taip pat gali reikšti kepenų ar širdies sutrikimus.

10. Blogas burnos kvapas

Kvapą gali sukelti ne tik dantų problemos ar skrandžio dirginimas, bet ir inkstų ligos, nes kraujyje susikaupė toksinų.

11. Metalo skonis burnoje

Kartus skonis valgant rodo, kad organizme susikaupė daug toksinių medžiagų. Sergantieji inkstų ligomis teigia, kad jų skonis labai pasikeitė.

12. Prastas apetitas

Jums gali tekti kreiptis į gydytoją, kad išsiaiškintumėte, ar inkstų sutrikimai iš tikrųjų lemia prastą apetitą. Tai paprastai pasireiškia kartu su kitais sąraše išvardytais simptomais, pavyzdžiui, patinimu ar nemiga.

13. Dusulys

To priežastis gali būti inkstų sutrikimai, nes organizme susilaiko skysčiai, kurie, patekę į plaučius, sutrikdo kvėpavimo sistemos veiklą. Anemija yra dar viena dusulio priežasčių.

14. Šalčio pojūtis

Gali būti sukelta inkstų ligos, nes inkstų veiklos sutrikimai dažnai sukelia anemiją.

15. Spazmai

Traukuliai ir mėšlungis yra dažnesni nei inkstų problemos. Priepuolius dažnai sukelia ne tik inkstų, bet ir skydliaukės, širdies ar kitų organų sutrikimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.