Parodė, kas nutinka smegenims, kai kasdien išgeriamas nedidelis kiekis alkoholio

Dėl sunkaus girtuokliavimo žalos klausimų nekyla, neigiamas poveikis žmogaus smegenims mokslo tvirtai įrodytas. Dėl girtavimo pakinta smegenų struktūra ir dydis, suprastėja pažintinė funkcija, pažeidžiamos įvairios organizmo sistemos.

Alkoholio vartojimas.<br>123rf nuotr.
Alkoholio vartojimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 2:22 PM

Tačiau, remiantis nauju tyrimu, alkoholio vartojimas net ir tokiu kiekiu, kurį dauguma laikytų kukliu – keli bokalai alaus ar vyno stiklai per savaitę – taip pat gali kelti pavojų smegenims. Daugiau nei 36 000 suaugusiųjų sveikatos duomenų analizė, kurią atliko Pensilvanijos universiteto komanda, parodė, kad lengvas ar vidutinio sunkumo alkoholio vartojimas buvo susijęs su bendro smegenų tūrio sumažėjimu.

JAV Nacionalinis senėjimo institutas pažymi, kad laikui bėgant mūsų smegenys natūraliai mažėja, tačiau tyrimas atskleidžia, kad alkoholio vartojimas šį procesą gali paspartinti. Dėl to atminties problemos gali pasireikšti ankstyvesniame amžiuje.

Tyrimas taip pat parodė, kad kuo daugiau alkoholio suvartojama – tuo ryškesnis poveikis smegenims. Pavyzdžiui, 50 metų amžiaus žmonėms vidutinį išgėrimo kiekį padidinus nuo vieno alkoholio vieneto (maždaug pusės bokalo alaus) per dieną iki dviejų vienetų (pintos alaus ar taurės vyno), atsiranda pokyčių smegenyse, kurie atitinka pasenėjimą dviem metais.

Pereiti nuo dviejų iki trijų alkoholio vienetų tame pačiame amžiuje prilygo trims su puse papildomų metų nei nurodyta pase. Tyrimo išvados buvo paskelbtos moksliniame žurnale „Nature Communications“.

„Tyrimui naudojamų duomenų gausa leido nustatyti net ir nedidelių alkoholio vartojimo pokyčių įtaką žmogaus sveikatai“, – teigė vienas studijos autorių, Pensilvanijos universiteto mokslų daktaras Gideonas Nave'as.

Tiesa, tyrime dalyvavo tik vidutinio amžiaus žmonės, todėl sunku jo išvadas pritaikyti visoms gyventojų grupėms. Nustatytas ryšys tarp saikingo alkoholio vartojimo ir smegenų tūrio sumažėjimo, bet neįrodyta, jog būtent alkoholio vartojimas sukelia smegenų susitraukimą.

Kitas tyrimo trūkumas – nebuvo atsižvelgta į ilgamečius tiriamųjų alkoholio vartojimo įpročius. Mokslininkai surinko duomenis tik apie tai, kokį alkoholio kiekį tyrimo dalyviai vartojo metus laiko prieš atliekant jų smegenų nuotraukas, pastebėjo tyrėja, Vašingtono universiteto sveikatos duomenų profesorė dr. Emmanuela Gakidou, kuri nėra susijusi su aptariamu tyrimu.

Ji pažymėjo, kad svarbu atsižvelgti į per visą gyvenimą suvartoto alkoholio poveikį, nes tiriamųjų įpročiai praeityje galėjo skirtis.

Nepaisant to, „mintį, kad saikingas alkoholio vartojimas ir sveikas gyvenimo būdas yra suderinami, vargiai galima vadinti pagrįsta“, mano vienas tyrimo autorių, Pensilvanijos universiteto Priklausomybių tyrimo centro direktorius Henris Kranzleris.

„Bet koks alkoholio vartojimo sumažinimas, net jei manote, kad jo geriate nedaug, bus naudingas sveikatai“, – pridūrė jis.

Parengta pagal „Fox News“ ir „Penn Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.