Tyrimas atskleidė: el. cigaretes išbando nė 13 m. nesulaukę paaugliai, nerimą kelia mergaičių elgesys

Tabako cigarečių vartojimas Lietuvoje išlieka panašiame lygyje nuo 2004 metų, tačiau vis didesnį susirūpinimą specialistams kelia elektroninių cigarečių vartojimas, nerimą kelia ir tai, kad jas renkasi vis daugiau itin jaunų paauglių, nurodo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovai.

Elektroninės cigaretės<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>D.Umbraso nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>D.Umbraso nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 1:42 PM, atnaujinta Jun 13, 2022, 9:46 PM

E.cigaretes išbando 13 m. ir jaunesni

Pastebima, kad tabako cigarečių vartojimas tarp 15–16 m. paauglių Lietuvoje mažėja, tačiau to priežastis nėra maloni, nes vis daugiau jaunimo renkasi elektronines cigaretes.

„Augimą rodo elektroninių cigarečių paplitimas“, – sakė NTAKDStebėsenos ir analizės skyriaus vedėja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas Evelina Pridotkienė.

„Kur dar kyla grėsmė ir į ką būtinai turime atkreipti dėmesį – daugėja mokinių, kurie bandė vartoti elektronines cigaretes, būdami 13 metų ar jaunesni. Čia mes lenkiame Europos vidurkį, kuris yra 11 proc., o Lietuvoje – 19,5 proc.“, – skaičius pristatė E.Pridotkienė.

Nemaloniai atrodo ir faktas, kad mergaitės rūkymo statistikoje ima nenusileisti berniukamas.

„Mergaičių rūkymas, atsakymas, kad jos rūkė bent kartą gyvenime susilygino su berniukų. Jeigu 2003 m. matėme, kad buvo tam tikras skirtumas ir atotrūkis, tai dabar mergaitės rūko tiek pat, bando rūkyti kaip ir berniukai“, – sakė NTAKD atstovė.

Mažėja tabako cigarečių rūkymas

Praėjusiais metais NTAKD atliko bendrąjį populiacijos tyrimą rūkymo paplitimo klausimais. Jame dalyvavo apie 3 tūkst. respondentų, kurių amžius 15–64 metai.

Jo metu paaiškėjo, kad 65,2 proc. 15–64 m. amžiaus šalies gyventojų yra išbandę tabaką bent kartą gyvenime. Elektronines cigaretes pabandę yra 23 proc., kaitinamojo tabako gaminius – 17,9 proc. gyventojų.

Tabako cigaretes kasdien rūko beveik trečdalis lietuvių (31,1 proc.), elektronines cigaretes ir kaitinamąjį tabaką dar beveik 6 proc. šalies gyventojų.

„Bendrosios populiacijos tyrimas rodo, kad Lietuvoje mažėja vidutinis per dieną surūkomų cigarečių skaičius“, – sakė E.Pridotkienė.

Pernai jis siekė 11,9, o 2016 m. vidutiniškai surūkoma buvo 13,5 cigaretės. Išlieka tendencija, kad vyrai vidutiniškai surūko daugiau nei moterys.

Atskiras dėmesys tyrime skirtas ir jauno amžiaus žmonėms. Tabako cigaretes Lietuvoje kasdien rūko penktadalis 15–29 m. amžiaus žmonių, elektronines cigaretes – 6,9 proc., kaitinamąjį tabaką kasdien vartoja 5 proc. jaunų žmonių.

11 tūkst. dalyvių pritraukusi akcija

Šiemet surengta akcija „Ženk nerūkęs“, kuria siekiama pritraukti dėmesį į rūkymo problematiką, pavojus; siūloma rūkymą pakeisti kitomis, sveikatą gerinančiomis veiklomis, pavyzdžiui, ėjimu.

„Reikėtų pasidžiaugti, kad akcija „Ženk nerūkęs“ susilaukė pakankamai didelio dėmesio ir buvo pritrauktas 11 tūkst. žmonių, prisiungusių prie šios akcijos dėmesys“, – sakė NTAKD Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

Akcijos dalyviai nuėjo 1,7 mlrd. žingsnių.

„Kalbant vaizdžiai, tai būtų iki mėnulio ir atgal arba 34 kartai aplink Žemę. Labai tikimės, kad šie kartai yra link nerūkymo“, – pridūrė A.Želvienė.

Tabakas teršia aplinką

Šiemetinė Pasaulinės dienos be tabako tema: „Tabakas: grėsmė mūsų aplinkai“. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė teigia, kad tokia tema pasirinkta, nes norima atskleisti tabako pramonei nepatogią tiesą.

„Tabakas nuodija ne tik žmones, jis nuodija ir mūsų planetą. Kenkia ne tik į orą patenkantys tabako dūmai (...) tabako aplinkosauginis pėdskas yra ypač reikšmingas. Galbūt žmonės, kuriems rūpi planetos ateitis, ekologija, aplinkosauga, susimąstys, kad ne tik ekologinis transportas, vaikščiojimas pėščiomis, bet ir atsisakymas rūkyti gali prisidėti prie mūsų planetos, miestų, kaimų, pliažų žalinimo“, – dėstė I.Zurlytė.

Apskaičiuota, kad vienai cigaretei pagaminti prireikia beveik 4 litrų vandens. Be to, tiek tradicinės, tiek elektroninės cigaretės nuodija vandenį.

Kasmet 20 tūkst. ha dirvožemio paruošiama tabako gaminimui ir džiovinimui.

I.Zurlytės teigimu, cigaretė yra dažniausiai išmetama šiukšlė Žemėje.

84 milijonai tonų anglies dvidegenio kasmet kasmet išskiriama gaminant tabaką. Tai prilygsta 280 tūkst. raketų paleidimams į kosmosą.

Daugiau kaip 8 mln. mirčių kasmet siejama su tabaku, virš 1 mln. jų – dėl pasyvaus rūkymo poveikio.

„Reikia 10 metų, kad suirtų cigaretės nuorūka. Kol suyra, ji aplinka dar išskleidžia 7 tūkst. nuodingų medžiagų“, – sakė I.Zurlytė.

Pasaulinė diena be tabako kasmet minima paskutinę pavasario dieną – gegužės 31-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.