Urologė atskleidė, kokie organizmo signalai gali byloti apie rimtas vyrų ligas

Prasidėjus žiauriam karui Ukrainoje pradėta galvoti ir apie Lietuvos pasirengimą ekstremalioms situacijoms: slėptuves, maisto rezervus ir gyventojų paruošimą. Atsiranda vis daugiau savanorių, norinčių tinkamai pasirengti mūsų šalies gynybai bei keliaujančių į karo nusiaubtas zonas padėti Ukrainos žmonėms. Ypač susirūpinta potencialių šalies gynėjų – vyrų – sveikata.

Urologė pataria, pajutus maudimą apatinėje kūno dalyje, kreiptis į medikus.<br>lrytas.lt koliažas
Urologė pataria, pajutus maudimą apatinėje kūno dalyje, kreiptis į medikus.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Raimonda Maknickaitė<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Raimonda Maknickaitė<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
Urologė Gintarė Andreikaitė<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
Urologė Gintarė Andreikaitė<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
vyrų sveikata, prostata.<br>123rf nuotr.
vyrų sveikata, prostata.<br>123rf nuotr.
Audrius Pivoras<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
Audrius Pivoras<br>Prnanešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 1:05 PM

Daugkartinis Lietuvos klasikinio ralio čempionas, dviračių sporto entuziastas ir dviejų vaikų tėvas Audrius Pivoras yra vienas pirmųjų, pradėjęs vežti humanitarinę pagalbą Ukrainos kariams. Apie tai jis papasakojo sveikatos ir medicinos aktualijų laidai „Sveikas rytojus“.

Keliaudamas, vyras tvirtino apie baimę negalvojęs – svarbiausia buvo atsilaikyti fiziškai ir psichologiškai, nes keliauti teko beveik be sustojimų, užmirštant net pavalgyti, todėl tomis dienomis labiausiai padėjo ištvermė, įgyta ralio sporte.

„Ralio sportas turi daug rizikos, adrenalino, reikalauja pakankamai daug susikaupimo ir greitos reakcijos. Kiekviena sekundė gali tapti lemtinga, jei nepadarysi to, ką tą minutę turi padaryti. Šiame sporte sveikata yra labai svarbi. Pirmiausia, tai širdies ir kraujagyslių sveikata, nes patiri labai daug streso, ypatingai, jeigu nutinka kažkas netikėto“, – laidoje kalbėjo vyras.

A. Pivoras pasakojo buvęs tokiuose Ukrainos miestuose kaip Luckas, Rudnė, Lvovas, Žitomyras, Kijevas bei kiti ir sakė, jog važiuojant į Ukrainą ilgiausia kelionė truko kone tris paras.

„Tokioms kelionėms reikalinga ištvermė, o atsiradus nuovargiui, svarbi tampa patirtis ir įgūdžiai“, – sakė daugkartinis Lietuvos klasikinio ralio čempionas.

A. Pivoras atskleidė, kodėl jis yra asmeniškai suinteresuotas, jog karas Lietuvoje neprasidėtų.

„Mano jaunėliui yra 19 metų, tad jeigu Lietuvoje prasidės karas, mano sūnus bus vienas tų, kurie turės eiti į apkasus. Visi darome tai, ką galime. Ukraina kaunasi ne tik už save, bet už visą Europą, visas Baltijos šalis“, – kalbėjo A. Pivoras.

Į Ukrainą dažnai keliaujantis savanoris pastebėjo, kad ten kariaujantys vyrai yra pasiryžę viskam, kad tik apgintų savo tėvynę, todėl jiems gyvybiškai svarbu palaikyti organizmo ištvermę ir atsparumą.

Ne mažiau svarbi ir pilnavertė mityba, kuri suteikia jėgų atlaikyti ne tik mūšio košmarus fiziškai, bet ir aukščiausio laipsnio ilgalaikį stresą, kurį kelia žiaurus karas be taisyklių.

„Esu patyręs momentų, kai stoja laikas. Adrenalino ten tikrai daug. Važiavau su įvairiais kroviniais: medikamentais, aparatūra ligoninei, maistu. Žmonės apkasuose ten gyvena mėnesiais, tad jiems paprasti dalykai pasidaro labai aktualūs, nes jų tiesiog nėra iš kur gauti“, – pasakojo A. Pivoras.

Fizinis pasirengimas svarbus ne tik tiems, kurie vyksta į Ukrainos frontą. Kiekvienas Lietuvoje gyvenantis vyras turėtų rūpintis savo sveikata, nes kiekvieną minutę jis gali būti pašauktas aplinkybių ginti savo šeimą ir savo tėvynę.

„Nenori karo – ruoškis jam. Sporto salė, pratimai, krepšinis. Šiuo metu kiekvieną dieną lydi nerimas, baimė, tad su tuo reikia kovoti. Visi fiziniai pratimai, užsiėmimai padeda tą nerimą atstumti. Taip pat imunitetą galima pastiprinti ir natūraliais papildais“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak A. Pivoro, kai žmogus yra aktyvus, jis geriau jaučiasi, mažiau serga, yra sveikesnis ir gali džiaugtis aukštesne gyvenimo kokybe.

Laidoje „Sveikas rytojus“ urologė Gintarė Andreikaitė pabrėžė, jog vyro sveikatos būklei įtaką daro fizinis išsekimas, stresas, stiprūs asmeniniai išgyvenimai, todėl jie privalo stebėti savo sveikatą ir rūpintis jos atsparumu. Taip pat, pasak gydytojos, labai tamprus ryšys yra tarp bendros vyro savijautos ir prostatos.

„Visą laiką vyrus skatiname kreiptis pagalbos. Pajutus maudimą apatinėje kūno dalyje ar pastebėjus, jog lytiniai santykiai nebeteikia malonumo, visuomet reikia kreiptis į gydytoją urologą, nekreipiant dėmesio į amžiaus ribas ar kažkokius kriterijus“, – ragino urologė.

G. Andreikaitė pasakojo, jog dažniausiai pacientams yra paskiriamas medikamentinis gydymas, o paskirtos gydymo schemos būtina laikytis. Taip pat prie paskirto gydymo specialistė rekomendavo įsigyti maisto papildus, kurie padeda gerinti ir stiprinti vyro organizmą.

„Jauni vyrai turėtų pradėti rūpintis savo sveikata vartodami tam tikrus papildus žolelių pagrindu – tai iš tikrųjų niekada nebus žalinga, priešingai – naudinga. Taip pat prostatos sveikata, kuri turi rūpėti net tik tada, kai pasieki tam tikrą amžių“, – kalbėjo gydytoja urologė.

Pasak G. Andreikaitės, vyrams nuo 50 iki 69 metų Lietuvoje yra vykdoma prostatos vėžio prevencinė programa, kuri yra nemokama. Jos metu yra atliekamas PSA tyrimas ir paimamas kraujo mėginys.

„Jeigu blogai jaučiatės, ar jūsų šeimoje tėtis, brolis serga prostatos vėžiu, reikėtų pasitikrinti nuo 45 metų. O jeigu jaučiatės blogai, nekreipkite dėmesio į amžių, nelaukite ir kreipkitės į šeimos gydytoją“, – sakė gydytoja.

Vaistininkė Raimonda Maknickaitė laidoje pabrėžė – kad vyras jaustųsi stiprus, sveikas ir naudingas ne tik šeimai, bet ir galintis ginti tėvynę, jį turi lydėti visapusiškai puiki savijauta.

„Vyrams naudinga pastiprinti organizmą augaliniais preparatais, tokiais kaip Red3, ypač tuomet, kai atsiranda nerimas dėl sumenkusios vyriškos energijos, prostatos būklės ar psichologinio komforto“, – kalbėjo vaistininkė.

R. Maknickaitė pasakojo, jog šiuolaikinės technologijos leido sukurti natūralių medžiagų kompleksus, kurie vienu metu gali veiksmingai padėti palaikyti bendrą savijautą, taip pat prostatos, šlapimo pūslės, šlapimo takų veiklą bei seksualinę sveikatą.

„Tokių papildų pagrindą gali sudaryti unikalios, kliniškai patikrintos medžiagos, tokios kaip afrikinė slyva, peruvinė pipirnė ir juodasis eleuterokokas. Jų veiksmingumą sustiprina ir kiti vaistažoliniai ekstraktai, tūkstantmečius naudojami vyrų sveikatai palaikyti, todėl yra dažnai randami ne vieno panašaus produkto sudėtyje“, – kalbėjo vaistininkė.

Pasak R. Maknickaitės, vyrams yra ypač naudingas juodasis eleuterokokas, kuris padeda išvengti streso padarinių, aktyvina centrinę nervų sistemą, stiprina imunitetą, padeda palaikyti optimalų kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir normalią seksualinę būklę.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 valandą per TV8!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.