Puiki žinia moterims: tyrimas parodė, koks įprotis padeda sulieknėti ir lengviau sudeginti pilvo riebalus

Numesti svorio siekiančios moterys turėtų mankštintis ryte, o tos, kurioms labiau rūpi auginti raumenis, treniruotę turėtų planuoti vakare, skelbia naujas JAV atliktas tyrimas.

Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 7:08 AM

Jis parodė, kad geriausias dienos laikas mankštintis vyrams ir moterims gali skirtis.

Moterys sudegino daugiau kūno riebalų rytinės mankštos metu, o vyrams palankesnis buvo vakaras.

Tyrėjai teigė, kad šių skirtumų tarp lyčių priežastis nėra aiški, tačiau įtakos gali turėti skirtinga hormonų pusiausvyra, kitoks miego ritmas, biologinio laikrodžio nevienodumai.

Taip pat nurodoma, kad moterys dažniau turi problemų dėl riebalų pilvo srityje, o tai ypač svarbu, nes šie riebalai apgaubia vidinius kūno organus bei kelia pavojų sveikatai.

Šią gegužę atliktas tyrimas parodė, kad obuolio figūros tipą turinčios moterys susiduria su dvigubai didesne rizika susirgti kai kuriomis vėžio formomis.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 385 tūkst. žmonių, susiejo nutukimą su šešiais skirtingais vėžio tipais. Papildoma rizika pastebėta tiek vyrams, tiek moterims.

Mankšta pagerino moterų nuotaiką

Tuo metu JAV tyrime dalyvavo 56 sveiki vyrai ir moterys, kurie turėjo laikytis 12 savaičių trukmės kūno rengybos režimo, atskleidė, kad moterys, kurios norėjo sumažinti riebalų kiekį pilvo srityje, geriausią rezultatą pasiekė, kai mankštinosi ryte.

Tačiau moterims, siekiančioms pagerinti viršutinės kūno dalies raumenų jėgą, geriau sekėsi mankštintis vakare. Jos taip pat pasižymėjo geresne nuotaika.

Vyrams treniruotės paros laikas turėjo mažesnę įtaką. Jiems vienodai gerai sekėsi auginti raumenis ir ryte, ir vakare.

Tačiau buvo nustatyta, kad mankšta antroje dienos pusėje pagerina vyrų širdies sveikatą ir medžiagų apykaitą. Taip pat sumažina nutukimo, 2 tipo diabeto, širdies ligų ir insulto riziką.

Tyrime dalyvavo 30 vyrų ir 26 moterys nuo 25 iki 55 metų amžiaus. Tyrėjai stebėjo įvairių kūno rengybos programų, kurios apėmė tempimo, sprinto, pasipriešinimo ir ištvermės treniruotes, poveikį sveikatai, kūno svoriui, raumenų ir riebalų balansui.

Dalis tyrimo dalyvių mankštinosi iki pusės devintos valandos ryto, o kita dalis identiškas valandos trukmės treniruotes atliko tarp 6 ir 8 valandos vakaro. Visi tyrimo dalyviai laikėsi specialiai sukurto mitybos plano.

Pagerėjo visų dalyvių sveikata

Prieš tyrimą, jo metu ir jam pasibaigus buvo tiriamas visų dalyvių kraujopūdis, kūno riebalų santykis, taip pat lankstumas ir jėga.

Visi tyrime dalyvavę asmenys per 12 savaičių laikotarpį pagerino savo bendrą sveikatą, nepriklausomai nuo to, kuriuo paros metu jie mankštinosi.

Tai tik patvirtina auksinę taisyklę, kad nevalia ieškoti pasiteisinimų, o vienintelė bloga treniruotė yra ta, kurią praleidote.

„Geriausias laikas mankštintis yra kada tik jums pavyksta įtraukti treniruotę į savo dienotvarkę“, – sako dr. Paulas Arcerio, tyrimo vadovas bei Niujorko valstijoje įsikūrusio Skidmore koledžo profesorius.

Visgi idealus dienos laikas mankštai, kaip rodo tyrimas, gali priklausyti nuo žmogaus lyties, pabrėžia profesorius.

„Frontiers in Physiology“ žurnale paskelbtame tyrime teigiama, kad fizinių treniruočių programa gali būti naudinga ir žmonėms, turintiems antsvorio arba sergantiems nutukimu.

„Jie turi daugiau galimybių gauti naudos“, – sako P.Arcerio.

Neilga tyrimo trukmė yra nurodoma kaip jo trūkumas, tačiau ekspertai teigė, kad jo rezultatai gali būti reiškmingi, nes iki šiol turimi duomenys šia tema buvo daugiausia paremti tyrimais, kuriuose dalyvavo tik vyrai.

Parengta pagal „The Telegraph“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.