Atskleidė, kaip sutaupyti renkantis vaistus: daugelis žiūri ne ten

Žinomas posakis pataria apie knygą nespręsti pagal viršelį. Panašiai ir vaistininkai rekomenduoja papildus, vitaminus bei vaistus rinktis ne pagal pakuotės išvaizdą. „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sako, kad patrauklia dėžute susižavėję galite ne tik permokėti, bet ir negauti norimo poveikio sveikatai.

Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistininkas Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Vaistininkas Rimvydas Blynas<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 10:48 AM

Pavyzdžiui, mėlynoje dėžutėje gali būti labai panašios sudėties vaistas kaip ir raudonoje, bet pigesnis.

Kartais papildas gali būti pigesnis ir todėl, kad jo sudėtyje yra mažiau medžiagos, kurios atsargas norime papildyti. Tokiu atveju viso preparato kurso bendra kaina gali tapti didesnė. Todėl net už papildą, kurio viena pakuotė pigesnė, galiausiai būsime priversti išleisti daugiau.

Sutaupyti padeda atvirumas naujovėms

R.Blynas pastebi, kad lietuviai – įpročio žmonės. Jeigu prie vieno vaisto priprato, dažniausiai į nieką kitą jo keisti nenori. Todėl jautriai reaguoja net į vaisto pakuotės dizaino pakitimus.

„Žmogus ilgą laiką vartoja konkretų vaistą ar maisto papildą ir jam būtinai reikia tos pačios pakuotės. Tokia elgsena nėra pats optimaliausias variantas. Reikia nepamiršti, kad vaistų ir maisto papildų rinka nuolat keičiasi, atsiranda naujų gamintojų, kurie gali pasiūlyti tos pačios sudėties prekę už ženkliai geresnę kainą“, – sako „Camelia“ vaistininkas.

Daugelis turbūt yra girdėję apie placebą, tačiau vaistininkas pasakoja, kad pastebimas ir jam priešingas reiškinys – nocebo efektas. Tai reiškia, kad vaistas savijautos nepagerina iš dalies ir dėl žmogaus skeptiško požiūrio į jį.

„Jeigu pakuotė yra kitokia, kažkas žmogui neįtiko vizualiai, sulaukiama mažesnio poveikio. Asmeninis įsitikinimas, požiūris į vaistą gali daryti įtaką galutiniam rezultatui. Tai absoliučiai psichologinis dalykas“, – paaiškina R.Blynas.

Jis pabrėžia, kad vaistų nederėtų rinktis savo nuožiūra. Privalu laikytis gydytojo rekomendacijų, naudingą patarimą duos vaistininkas.

Pataria skaityti sudėtį

Protingiausia vaistą arba papildus rinktis nekreipiant dėmesio į pakuotės išvaizdą. Daug svarbiau, kas yra dėžutėje.

R.Blynas pastebi, kad daugelis vaistinėje įsigyja žuvų taukų, tikėdamiesi teigiamos įtakos cholesterolio koncentracijai. Tačiau įvairių papildų kapsulėse omega-3 rūgščių kiekis gali ženkliai skirtis.

Tokiu atveju vietoje vienos kapsulės gali reikėti trijų, o tai, be abejonės, sukels nepatogumų. Didesnė tikimybė, kad vartodami maisto papildus tris kartus per dieną kurį nors kartą jį pamiršite nei tuomet, kai pakanka vos vienos kapsulės.

„Tuomet nebus to efekto, kurio tikimasi“, – pažymi R.Blynas

Todėl prieš perkant verta palyginti kelis produktus, pasitarti su vaistininku, įvardyti, kodėl ieškote maisto papildo. Gavę patarimą būsite tikri, kad išsirinkote veiksmingą prekę už gerą kainą.

Didelė ar maža pakuotė – kas geriau?

Paklaustas, didesnę ar mažesnę vaisto pakuotę rinktis, vaistininkas pataria pagalvoti apie tai, kaip dažnai ir ilgai tas preparatas gali būti vartojamas.

„Jeigu pacientas serga lėtine liga, kuri, deja, per artimiausius kelis metus nedings, o vaistų reikės nuolat, tai įsigyti didesnę pakuotę apsimoka. Juk žinome, kad vaisto prireiks ir ateityje. Todėl pirkdami didesnį kiekį galime sutaupyti ilgesniam laikui, nes vaistą pirkti reikės rečiau“, – pataria R.Blynas.

Tačiau namų vaistinėlės didelėmis pakuotėmis perkrauti jis nesiūlo. Pavyzdžiui, vaistų nuo skausmo šimto tablečių tikrai nereikia, pakaks po ranka turėti ir įprastų vaistų lapelį, sako Camelia“ vaistininkas.

Nederėtų pamiršti, kad vaistai taip pat turi galiojimo naudoti terminus, todėl R.Blynas siūlo prieš renkantis didesnę pakuotę įvertinti, ar didesnis kiekis tikrai bus reikalingas.

„Ateina nemažai žmonių, kurie atneša pasenusius vaistus. Paskui vaistinės didelius medikamentų kiekius turi perduoti sunaikinti. Tai – netvaru. Norint pagaminti vaistą ar maisto papildą, naudojami dideli ištekliai. Didelių sąnaudų reikia ir norint juos saugiai sunaikinti“, – apgailestavo vaistininkas.

Siekiant sutaupyti apsiperkant vaistinėje, vaistininkai pataria planuoti savo pirkinius, nekaupti medikamentų atsargų, renkantis preparatą aklai nepasiduoti reklamai, o racionaliai vertinti produktą, juo pasidomėti. Šiuo klausimu jums padės ir pakonsultuos mažų kainų „Camelia“ vaistininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.