Pasakė, kas padeda išvengti brangaus dantų gydymo: ko pamiršti nevalia?

Dantų gydymas – ne pigus „malonumas“, kai netinkama priežiūra gali kainuoti prarastus dantis, šypseną, pasitikėjimą savimi ir gerokai paploninti piniginę. Kaip rūpintis burnos higiena, kad užkirstume kelią dantų gedimui ir burnos ertmės ligoms?

Odontologai<br>T.Bauro nuotr.
Odontologai<br>T.Bauro nuotr.
Camelia patarimai, kaip sutaupyti ir išsaugoti sveikus dantis.<br>Camelia infografikas
Camelia patarimai, kaip sutaupyti ir išsaugoti sveikus dantis.<br>Camelia infografikas
Vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad daugelis Lietuvos gyventojų burnos higienai skiria per mažai dėmesio.<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad daugelis Lietuvos gyventojų burnos higienai skiria per mažai dėmesio.<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad daugelis Lietuvos gyventojų burnos higienai skiria per mažai dėmesio.<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad daugelis Lietuvos gyventojų burnos higienai skiria per mažai dėmesio.<br>Camelia nuotr.
vaistininkė Greta Šimkė<br>Camelia nuotr.
vaistininkė Greta Šimkė<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 10:45 AM, atnaujinta Aug 4, 2022, 9:36 AM

Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė pastebi, kad daugelis Lietuvos gyventojų burnos higienai skiria per mažai dėmesio. Tvarkingo dantų valymo šepetėliu kelis kartus per dieną nepakanka. Gražiai šypsenai ir sveikiems dantims reikia daugiau.

Būtina kasdienė higiena

Norint užtikrinti maksimalią švarą burnoje, vonios spintelėje turėtų būti ne tik dantų šepetėlis ir pasta. Vaistininkė pataria reguliariai naudoti ir kitas priemones: burnos skalavimo skystį, dantų siūlą, tarpdančių šepetuką, liežuvio valiklį, irigatorių.

„Po valgymo tarpdančiuose lieka maisto likučiai. Jeigu jų gerai neišvalome, ilgainiui kaupiasi bakterijos ir formuojasi ėduonis. Todėl privalome dantimis pasirūpinti kasdien, tam pakanka vos keletos minučių“, – akcentuoja G.Šimkė.

Ji primena, kad nešvarumai kaupiasi ne tik ant dantų. Bakterijų kolonijos taip pat „gyvena“ ant liežuvio. Pašalinti jas galite ir dantų šepetėliu, bet ne šereliais – tam pritaikyta kitoje pusėje esanti dalis.

Labai svarbu nepamiršti reguliariai lankytis pas odontologą, profilaktiškai tikrintis dantis bei kartą – du per metus atlikti profesionalią dantų higieną. Jos metu pašalinami virš dantenų esantys nešvarumai, akmenys, pigmentas. Taip pat nupoliruojami dantų paviršiai. Burnos higiena padeda išvengti arba pašalinti jau atsiradusį dantenų uždegimą.

Po procedūros jaučiamas gaivus burnos kvapas, sumažėjęs ar visai išnykęs dantenų kraujavimas. Tačiau po burnos higienos procedūros žmogus ir toliau turi rūpintis savo dantimis, asmeninės higienos poreikio ji nepakeis.

Pirkėjai domisi vis dažniau

G.Šimkė pasakoja, kad prieš kelerius metus žmonės vaistinėje dažniausiai ieškojo tik dantų šepetėlio ir dantų pastos, kurios pasirinkimui svarbesnė buvo kaina, o ne sudėtis.

„Džiaugiuosi, kad žmonės vis daugiau domisi dantų higiena. Jie noriai renkasi tarpdančių valymo priemones, klausia apie dantų pastos sudėtį, kreipia dėmesį į dantų šepetėlių šerelius“, – sako vaistininkė.

Žinoma, dalis pirkėjų ir toliau ieško tik pigiausios prekės. Tačiau taupyti sveikatos sąskaita neišmintinga, nes dantų gydymo paslaugos daug brangesnės nei geros sudėties dantų pasta ar specialiai pritaikytas dantų šepetėlis.

G.Šimkė, kilus neaiškumams, pataria kreiptis į vaistininkus. Jie gali paaiškinti, kokiu poveikiu pasižymi viena ar kita dantų pastos sudėtyje esanti medžiaga, padės išsirinkti jums tinkamiausią tarpdančių siūlą arba tarpdančio šepetėlio dydį, patars, kokį skalavimo skystį naudoti.

Dantų emaliui pavojingas maistas

Jei norite, kad jūsų dantys būtų sveiki, derėtų atkreipti dėmesį ir į mitybos įpročius. Tam tikri maisto produktai didina dantų ligų riziką.

„Patarčiau vengti maisto, gėrimų, kurių pH yra labai žemas. Pavyzdžiui, rūgštaus maisto, kavos, saldžių limonadų, energinių gėrimų. Žemas pH tirpdo emalį, tad dažnas tokių produktų vartojimas lemia dantų problemas.

Taip pat reikėtų vengti daug cukraus ir angliavandenių turinčio maisto, gėrimų; saldumynų, nuo kurių apkimba dantys. Tokiu atveju auga bakterijų, kurios tirpina dantų emalį, rizika“, – paaiškina G.Šimkė.

Žinoma, mums visiems kartais norisi pasilepinti ne visai sveiku maistu, gėrimais. Po nedidelės „nuodėmės“ vaistininkė pataria imtis papildomų priemonių: iškart praskalauti burną vandeniu, o dar geriau – burnos skalavimo skysčiu.

Taip pat padėtų kramtomoji guma. Bet tik tokiu atveju, jei jos sudėtyje yra fluoro, ksilitolio.

„Šių priemonių imtis vertėtų net pasimėgavus uogomis ar vaisiais. Juose yra daug fruktozės (cukraus), o ir jų pH, kaip taisyklė, yra žemesnis nei 5,5 – tai jau pavojinga dantims“, – perspėja „Camelia“ vaistininkė.

Tiesa, yra produktų, kurie netgi apsaugo dantis. Vienas tokių – kietasis sūris, kurio sudėtyje yra daug baltymų, kalcio, fosfatų. Šios medžiagos ne tik stiprina dantis, bet ir neutralizuoja seilių pH, todėl dantys apsaugomi nuo žalingo rūgščių poveikio.

Pajutę skausmą – ieškokite pagalbos

Į vaistines pacientai užsuka ir dėl dantų skausmo. Tokiais atvejais G.Šimkė pataria kuo greičiau apsilankyti pas gydytoją odontologą. Vien vaistų nuo skausmo negana – svarbu nustatyti skausmo priežastį, ją gydyti. Kiekviena uždelsta diena gali turėti nemalonių pasekmių.

Vaistininkė taip pat pabrėžia, kad skausmą malšinančių tablečių nevalia vartoti bet kaip. Būtina laikytis vaistų naudojimo instrukcijos, rinktis saugiausią variantą.

„Patariu paskalauti skaudamą dantį, pavyzdžiui, medetkų, ąžuolų žievės, gvazdikėlių arbata, sūriu vandeniu arba vandeniu su soda.

Skausmą šiek tiek ramina ir arbatmedžio aliejus – jį galima tepti išoriškai ant žando, arba sukąsti skaudančiu dantimi vatos diskelį, ant kurio užlašinta arbatmedžio eterinio aliejaus, obuolių acto“, – kaip numalšinti dantų skausmą pataria G.Šimkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.