Lietuviai grąžina tonas nepanaudotų vaistų: patarė, ką daryti, kad netektų išmesti pinigų į balą

30 tonų – tiek iš Lietuvos gyventojų surinkta pasenusių ar nebereikalingų vaistų pernai. Tai rodo, kad daugelis mūsų į pirkinių krepšelį nejučia įsidedame tai, ko galbūt nepanaudosime, sako „Camelia“ vaistininkė Monika Žalytė.

Daugelis į pirkinių krepšelį nejučia įsideda tai, ko galbūt nepanaudos, sako „Camelia“ vaistininkė Monika Žalytė.<br>Camelia nuotr. koliažas
Daugelis į pirkinių krepšelį nejučia įsideda tai, ko galbūt nepanaudos, sako „Camelia“ vaistininkė Monika Žalytė.<br>Camelia nuotr. koliažas
Patarimai, norintiems sutaupyti.<br>Camelia infografikas
Patarimai, norintiems sutaupyti.<br>Camelia infografikas
Camelia vaistinė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Camelia vaistinė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 13, 2022, 7:00 AM

Kartais žmonės iš „inercijos“ perka kur kas daugiau vaistų ar maisto papildų nei jiems iš tiesų reikia – pavyzdžiui, sergant sloga, susidedame visą krepšelį įvairiausių nosies purškiklių, pastilių gerklės skausmui, purškalo nuo kosulio.

Tačiau nereikėtų pamiršti, kad perkame ne druską, vaistinių preparatų naudojimo laikas – ribotas. Todėl kitą kartą vėl užklupus slogai, vaistinėlėje dulkėjęs preparatas jau nebetinka, bėgame pirkti naujų medikamentų.

M.Žalytė sako, kad didžiausios klaidos kyla dėl specifinių žinių trūkumo. Todėl paprašę vaistininko patarimo, įsigysime tik reikalingus preparatus, greičiau pasveiksime ir, žinoma, sutaupysime.

Papildus siūlo laikyti matomoje vietoje

„Camelia“ vaistininkė sako, kad utilizavimui į vaistinę žmonės dažniausiai atneša lėtinėms ligoms skirtus vaistus, kurių galiojimas pasibaigė.

„Kiek pastebiu, naikinti dažniausiai atkeliauja vaistai, skirti širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti, taip pat pasitaiko antidepresantų, atnešami peršalimui gydyti skirti vaistai“, – sako vaistininkė.

Pasak jos, žmonės ne tik įsigyja per daug vaistų ar papildų. Juos grąžinti tenka ir dėl vartojimo klaidų, kai „taupomas“ jau nusipirktas vaistas, t.y. pacientas jo nevartoja taip, kaip paskyrė gydytojas. M.Žalytė ragina šitaip negudrauti, nes tuomet vaistas neduoda norimo efekto, o jo taupymas tampa tik iliuzija, nes nepanaudotą likutį tenka išmesti.

„Taip pat tenka išgirsti, kad žmonės nusiperka maisto papildus, tačiau juos užmiršta išgerti. Todėl patarčiau vartojamus papildus laikyti gerai Jums matomoje vietoje, pavyzdžiui, šalia darbinio kompiuterio“, – rekomenduoja „Camelia“ vaistininkė.

Ragina susidėlioti planą

M.Žalytė pataria vengti impulsyvių pirkinių. Įsigyjant maisto papildus svarbu atsakyti sau, kodėl jie reikalingi, paskaičiuoti, kaip ilgai jų užteks. Rasti atsakymus padės vaistininkai.

„Pasitarę su specialistu, išsiaiškinsite, kiek preparato Jums reikės. Tuomet neliks nepanaudotų likučių, kurie ims kaupti dulkes namų vaistinėlėje, kol taps nebetinkami vartoti.

Daugelio maisto papildų kursas yra bent trys mėnesiai, tad nusipirkus visam kursui reikalingą kiekį, jį reikia ir suvartoti, jokiu būdu nenutraukti kurso vos tik pasijuntame geriau. Tai nereiškia, kad maisto papildas jau nebereikalingas“, – pabrėžia „Camelia“ vaistininkė.

Ji sako, kad dalį preparatų galima „sujungti“, o ne pirkti kelis atskirus. Tai ne tik leis sutaupyti, bet ir padės sumažinti perdozavimo tikimybę. Tokiu būdu taip pat rečiau liksite su nepanaudotu maisto papildų likučiu.

„Yra tokių preparatų, kurie gali būti sujungti į vieną. Dažnai viename derinyje būna kalis ir magnis, A ir E vitaminai, kalcis ir vitaminas D, geležis su kartu vitaminu B arba vitaminu C. Yra nemažai preparatų kombinacijų peršalimo simptomams lengvinti, taip pat lėtinėms ligoms, tokioms kaip hipertenzija, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje gydyti“, – paaiškina M.Žalytė.

Vaistininkai padės išvengti klaidų

Tačiau ne visi preparatai dera kartu. Geležies negalima vartoti tuo pačiu metu su cinku, o magnis netinka kartu su kalciu. Be to, reikėtų vengti dviejų riebaluose tirpių vitaminų vartojimo.

Taip pat labai svarbios maisto papildų ir receptinių vaistų sąveikos, todėl pirkdami vitaminus pasisakykite vaistininkui, kokius vaistus šiuo metu vartojate.

M.Žalytė pastebi, kad pacientai kartais išsirenka kelis preparatus, kurie savo sudėtyje turi tą pačią veikliąją medžiagą. Tuomet ji pasidomi, ar vaistus vartos tas pats asmuo.

„Ko gero, dažniausiai pasitaikantis atvejis, kai žmogus išsirenka preparatą nuo peršalimo, kurio sudėtyje yra paracetamolio ir papildomai perka paracetamolio ar ibuprofeno preparatą, kuriuos vartojant kartu padidėja perdozavimo tikimybė“, – patirtimi dalijasi „Camelia“ vaistininkė.

Žmonės dažnai renkasi jau išbandytus preparatus, kurie anksčiau jiems padėjo, tad keisti nieko nenori, tačiau ieškančius naujovių M.Žalytė ragina nesidrovėti paprašyti vaistininkų patarimo.

Su jų pagalba ne tik išvengsite „besidubliuojančių“ prekių savo krepšelyje, bet ir priešingo poveikio medžiagų naudojimo vienu metu. Antai, kartais žmonės tuo pat išsirenka ir kosulį slopinančius, ir gleives kvėpavimo takuose skystinančius preparatus.

Norintiems sutaupyti, „Camelia“ pataria:

– suvartoti visą įsigytą maisto papildų ar vaistų kursą;

– vartojamą preparatą laikyti matomoje vietoje;

– planuoti pirkinių krepšelį, aptarti jį su vaistininku;

– įsigytą preparatą naudoti taip, kaip nurodyta jo instrukcijoje;

– dėl receptinių vaistų ir maisto papildų suderinamumo pasitarti su vaistininku;

– vienu metu nevartoti preparatų su ta pačia veikliąja medžiaga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.