Kaip užkirsti kelią ligoms vyresniame amžiuje?

Niekas nesuabejos – daugelio ligų galima išvengti, jei sveikata bus tinkamai pasirūpinta. Visgi, daugelis savo sveikata rimčiau susirūpina jau pradedant kamuoti įvairių sutrikimų simptomams: neretai – sulaukus 40–50-ies. Visgi „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas ragina nelaukti, nes išsiugdę teisingus įpročius jausimės geriau ir sutaupysime.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
R.Blynas.<br>Camelia nuotr.
R.Blynas.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Andrius Kamarauskas
Andrius Kamarauskas
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-06-21 08:00

„Geriausia laikytis prevencijos ir stengtis, kad nepasireikštų jokie negalavimai. Todėl pradėti rūpintis savo sveikata niekada nebus per anksti“, – sako vaistininkas.

Visai nesvarbu, kad dabar sveikata nesiskundžiame, kasdieniai mūsų įpročiai gali turėti įtakos, kaip jausimės ateityje. O tai reiškia, kad sveikatos problemos atneš ir dideles sveikatos išlaidas. Ekspertai sako, kad ligų prevencija susirūpinti verta jau dabar. Ilgainiui toks pasirinkimas ne tik garantuos geresnę savijautą, bet ir galimybę finansus skirti malonesnėms reikmėms.

Santaupas maloniau leisti atostogoms, o ne gydymui ar vaistams, tiesa?

Į sveikatą investuoja vyresni

Pasak „Šiaulių banko“ kasdienės bankininkystės departamento direktoriaus Andrius Kamarausko, jaunesnio amžiaus lietuviai vaistinėse lankosi retai. Tą rodo atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis statistika.

„Jauni žmonės nėra linkę investuoti į savo sveikatą, nes vaistinėse daugiau atsiskaito vyresnio amžiaus žmonės. Jaunesnio amžiaus klientai į savo sveikatą dažniau investuoja lankydamiesi sporto klubuose bei aktyviau leisdami laisvalaikį“, – paaiškina A.Kamarauskas.

Visgi, bėgant metams išlaidų sveikatai palaipsniui daugėja. Gyventojai vyresniame amžiuje dėl įvairių negalavimų yra priversti daugiau lėšų skirti sveikatai.

„Tai aiškiai parodo, kad susiduriame su savalaikės profilaktikos trūkumu. Jauname amžiuje dažnas neskiria dėmesio įvairiems medicininiams tyrimams, maisto papildams ir vitaminams.

Sveikata pradedame rūpintis tik tuomet, kai užklumpa problemos, jaučiame skausmus ar nuovargį. Kad pasijustume geriau, tuomet jau turime skirti žymiai daugiau lėšų, nei būtų pakakę profilaktikai. Sirgti tiesiog neapsimoka“, – tvirtina „Šiaulių banko“ atstovas.

Pasak jo, iš statistikos matyti, kad daugiausia atseikėti tenka odontologų paslaugoms. Vidutinė atsiskaitymo suma – 160 eurų. Dvigubai mažesnė suma įprastai skiriama akių gydytojo paslaugoms. Medicinos įstaigose vidutiniškai sumokama 50 eurų. Sporto veikloms skiriama tik 30 eurų, o vaistinėje vidutiniškai išleidžiama 15 eurų.

Kainuoja ir gydymas, ir laikas

A.Kamarauskas sako, kad investuoti į sveikatą reikia įvairiais būdais, nesusitelkti ties viena profilaktinių priemonių grupe, o ieškoti balanso.

„Jaunesnė karta labiau linkusi į savo sveikatą žvelgti per fizinio aktyvumo prizmę: nusiperka abonementą į sporto klubą, aktyviau leidžia laisvalaikį, rūpinasi sveikatai palankia mityba, bet pamiršta kitos dalies svarbą – profilaktinius tyrimus, kasmetę sveikatos patikrą, vitaminų ir mikroelementų kraujyje ištyrimą“, – pastebi A.Kamarauskas.

Finansų ekspertas pabrėžia, kad ilgalaikis vitaminų trūkumas, ar dėl apleistos profilaktikos laiku nepastebėtos ligos, vėliau skaudžiai kerta per kišenę, nes krenta produktyvumas, prireikia kreiptis į medikus, o juk problemos buvo galima išvengti, skiriant šiek tiek dėmesio ligų prevencijai.

„Tai kainuoja daugiau ne tik finansiškai, bet ir laiko prasme“, – priduria A.Kamarauskas.

Maisto papildai naudingi įvairaus amžiaus žmonėms

Prevencijos svarbą pabrėžia ir „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas. Jis pastebi, kad net ir jauniems žmonėms nepavyksta natūraliai gauti pakankamai vitaminų ir mikroelementų. Todėl vaistininkas siūlo pagalvoti apie maisto papildus.

„Mūsų gyvenimo ritmas yra pakankamai įtemptas. Turbūt, ne visada maitinamės visavertiškai: renkamės greitai paruošiamą maistą, ar apskritai pamirštame pavalgyti. Ilgainiui ima trūkti svarbių medžiagų, pasireiškia negalavimai“, – įspėja R.Blynas.

Pasak jo, norint gauti pakankamą vitamino D paros normą, reikėtų kasdien suvalgyti apie 400 gramų lašišos. Taip maitintis būtų ne tik brangu, bet ir nuobodu.

„Tai kasdien galėtų kainuoti nuo 5 iki 10 eurų. Kitas dalykas – paklauskite savęs, ar suvalgysite tiek lašišos? Turbūt, kad ne“, – pastebi „Camelia“ vaistininkas.

Todėl jis siūlo rinktis patogesnį ir pigesnį variantą – maisto papildus, kurie padeda apsisaugoti nuo lietuviams itin opios vitamino D trūkumo problemos.

„Labai populiarus pasirinkimas – vitamino D papildai. Iš tikrųjų, daugeliui Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D, nes mūsų klimato sąlygomis, kai turime mažai saulėtų dienų, sunku gauti pakankamai šio vitamino“, – paaiškina R.Blynas.

Kai mums trūksta vitamino D, tampame mažiau atsparūs infekcinėms ligoms, jaučiame nuovargį, kaulų, nugaros, raumenų skausmus. Taip pat lėčiau gyja žaizdos, ima slinkti plaukai.

Įsiklausykite į organizmo signalus

Vaistininkas teigia, kad su maistu gauti užtektinai vitamino C – sunki užduotis. Tam reikėtų per dieną suvalgyti bent 2–3 citrinas. Suprantama, kad tokia mityba pakenktų skrandžiui.

„Vitamino C kursas 3 mėnesiams kainuotų apie 10 eurų. Maisto papildai tikrai ne prabanga. Kadangi jie padeda išvengti sveikatos problemų ateityje, turbūt, juos vartoti yra žymiai pigesnis variantas, nei vėliau gydyti dėl vitaminų trūkumo atsiradusias problemas“, – pastebi vaistininkas.

Dirbantiems įtemptą darbą, kuris vargina psichologiškai, R.Blynas pataria nepamiršti vitamino B maisto papildų.

Vaistininkas pataria įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus, pajutus neįprastą simptomą kreiptis į gydytoją ar pasitarti su vaistininku, kuris padės parinkti tinkamą maisto papildą.

„Turėtume rinktis kokybiškus, bet nebūtinai brangiausius maisto papildus. Svarbu žinoti, kas yra jų sudėtyje ir ko mūsų organizmui reikia“, – pataria R.Blynas.

Apie naujausius pasiūlymus sužinoti galite tapę „Camelia“ vaistinės internete klubo nariais. Taip nepraleisite geriausios kainos pasiūlymų, nes gausite naujienlaiškį su specialiomis nuolaidomis. Kiekvieną prekę galima užsisakyti internetu, o savo krepšelį nemokamai atsiimti vaistinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.