Apsinuodijimas alkoholiu: šie ženklai rodo, kad kilo pavojus gyvybei Pernai taip mirė 139 lietuviai

Apsinuodijimas alkoholiu, kai per trumpą laiką išgeriamas didelis jo kiekis, gali turėti rimtų, kartais net mirtinų pasekmių. Įprasta manyti, kad vėmimas parodo, jog alkoholio buvo padauginta, tačiau stipriųjų gėrimų sukeltą pavojų sveikatai įspėja įvairūs simptomai. Dėl apsinuodijimo alkoholiu gali pamėlti oda, sulėtėti kvėpavimas, nukristi kūno temperatūra.

Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
pykinimas<br>123rf nuotr.
pykinimas<br>123rf nuotr.
RVUL gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė<br>RVUL nuotr.
RVUL gydytoja toksikologė Gabija Mikulevičienė<br>RVUL nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 24, 2022, 7:51 AM

Daugeliu sunkių atvejų apsinuodijimas alkoholiu gali baigtis koma, smegenų pažeidimu ir mirtimi. Dėl sutrikusios sąmonės ir nuslopinto kosulio reflekso, sumažėjusio raumenų tonuso žmogus gali pradėti vemti ir užspringti skrandžio turiniu. Praėjusiais metais dėl atsitiktinio apsinuodijimo alkoholiu Lietuvoje mirė net 139 žmonės, rodo Higienos instituto duomenys.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RUVL) Ūminių apsinuodijimų skyriaus, klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė sako, kad švenčių metu ženkliai padaugėja netyčia alkoholiu apsinuodijusių žmonių.

„Taip dažniausiai nutinka, kai žmogus būna pavargęs, nepavalgęs, po darbo dienos nueina į vakarėlį, padaugina alkoholio ir praranda sąmonę. Jį ištinka vadinamasis „black out‘as“ (liet. „užtemimas“, red.)“, – paaiškino G.Mikulevičienė.

Apsinuodijimas alkoholiu pasireiškia šiais simptomais:

– Sumišimas;

– Sutrikusi kalba;

– Koordinacijos praradimas;

– Vėmimas;

– Traukuliai;

– Sulėtėjęs kvėpavimas (mažiau nei 8 įkvėpimai per minutę);

– Netolygus kvėpavimas (ilgesnė nei 10 sekundžių pertrauka tarp įkvėpimų);

– Pamėlusi oda;

– Žema kūno temperatūra;

– Sąmonės praradimas.

Kartais alkoholio vartojimas sukelia skrandžio ar žarnyno sutrikimų (gastritą ar gastroenteritą). Tada labai pykina, gausiai vemiama, kartais viduriuojama. Dažniausiai ši būklė nėra tokia pavojinga gyvybei ir, jei vėmimas neužsitęsia ilgą laiką, per dieną ar dvi praeina savaime.

Mitas, kad maišant apsinuodyti lengviau

G.Mikulevičienė pabrėžė, kad apsinuodijimo alkoholiu rizika priklauso nuo to, ar žmogus tinkamai pavalgė, kokį alkoholio vartojimo „stažą“ turi. Taip pat pastebima, kad moterys linkusios apsinuodyti žymiai lengviau. Greičiau apsinuodija jautrūs žmonės, turintys įvairių ligų.

„Apsinuodijimo alkoholiu rizika visiškai nepriklauso nuo alkoholio rūšies. Taip pat mitas, kad maišant alkoholį yra lengviau apsinuodyti. Viskas priklauso nuo bendro suvartoto alkoholio kiekio, o maišant alkoholį yra sunkiau suprasti, kiek jo suvartoji“, – paaiškino G.Mikulevičienė.

Kada kreiptis į gydytojus?

Alkoholiu apsinuodijusį žmogų, jei šis yra netekęs sąmonės, būtina paguldyti ant šono ir kviesti greitąją medicinos pagalbą. Visais atvejais, kai yra įtariamas apsinuodijimas, geriausia nedelsiant skambinti į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8–5 236 20 52.)

Tarnybos specialistai konsultuoja visą parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.