Farmacininkė pataria: švelni oda ir šilkiniai plaukai – be brangių priemonių

Gyvename reklamos amžiuje, kai nuolat brukama, jog plaukai ar veido oda spindės ir bus švelnūs tik jei naudosime brangius, pasaulyje gerai žinomus produktus. Visgi, ne priemonės kaina nulemia gerą rezultatą. Pirmiausia turime pasirūpinti savo organizmu ir užtikrinti pakankamą kiekį vitaminų bei mineralų, sako „Camelia“ vaistinių tinklo farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė.

„Camelia“ vaistinių tinklo farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė.<br>Camelia nuotr.
„Camelia“ vaistinių tinklo farmacijos specialistė Karolina Vėgėlė.<br>Camelia nuotr.
Plaukų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Plaukų priežiūra.<br>123rf nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-07-05 08:00

Kokių medžiagų reikia plaukams?

Ji pabrėžia, kad vešliems ir tvirtiems plaukams itin svarbūs B grupės vitaminai.

„Jie užtikrina gerą centrinės nervų sistemos veiklą, suteikia ląstelėms energijos, reikalingos plaukų augimui ir padeda išvengti jų lūžinėjimo.

Pavyzdžiui, vitaminas B7 (biotinas) yra atsakingas už plauko folikulo aprūpinimą maistinėmis medžiagomis ir šukuosenos apimtį. Todėl šis vitaminas svarbus ne tik moterims, bet ir vyrams, kurie trokšta tvarkingos bei tankios barzdos“, – paaiškina K.Vėgėlė.

„Camelia“ farmacijos specialistė primena, kad plaukams reikalinga geležis. Jos preparatų vartojimas plaukų augimo neskatina, tačiau padeda išvengti geležies trūkumo ir dėl jo pasireiškiančio plaukų slinkimo.

„Plaukų vešlumui įtakos taip pat turi antioksidantai: cinkas, selenas, vitaminas C, jie saugo mus nuo neigiamo aplinkos poveikio ir reguliuoja odos išskiriamų riebalų kiekį.

Vitaminai A ir E yra vieni stipriausių antioksidantų, skatinančių ląstelių atsinaujinimą, jų naudingos savybės gali pristabdyti slinkimą ir prailginti plauko gyvavimo laiką“, – sako K.Vėgėlė.

Anot jos, greito efekto pasiekiama, kai šie antioksidantai pasisavinami su maistu. Todėl pravartu į mitybos racioną įtraukti žuvies, kiaušinių, špinatų ar salotų. Jei toks pasiūlymas apetito nekelia, „Camelia“ farmacijos specialistė pataria rinktis maisto papildus arba išoriniam naudojimui skirtas kosmetikos priemones.

Kai trūksta vitaminų, sausėja oda ir lūžinėja plaukai

K.Vėgėlė pasakoja, kad vitamino D, B3 (niacino) ir B5 (pantoteno rūgšties) trūkumas sukelia odos sausumą, dėl šių medžiagų stokos gali prasidėti įvairūs odos uždegiminiai procesai ar net dermatitas.

„Deja, bet pačiam žmogui dažnai yra sunku pastebėti, kad oda yra dehitratavusi, nes tuomet oda išskiria daugiau riebalų. Atrodo keista, tiesa? Kaip riebi oda gali būti ekstremaliai išsausėjusi?

Gali. Tiesą sakant, tokie atvejai itin dažni. Taip nutinka, nes oda bando kompensuoti prarastą drėgmę ir apsisaugoti nuo didesnio jos netekimo. Dėl šios priežasties oda pradeda kimštis, o dažnas, pastebėjęs bėrimus, skuba įsigyti netinkamas veido odos priežiūros priemones, kurios dirbtinai džiovina ir taip drėgmės netekusią odą“, – pastebi „Camelia“ farmacijos specialistė.

Dėl šios priežasties K.Vėgėlė vitaminų D, B3, ir B5 atsargas pataria papildyti visiems. Juk vitaminas D reikalingas ne tik odai, bet ir imuninės sistemos stiprinimui. Vitamino D papildų vartojimas gali palengvinti uždegiminių ligų, net psoriazės eigą.

Sveiki įpročiai – visiškai nemokami

K.Vėgėlė pabrėžia, kad sveikai odai itin svarbus vanduo, jo reikėtų išgerti bent 1,5 litro per dieną. Tačiau odos būklė atspindi ir mūsų mitybos įpročius. Anot „Camelia“ farmacijos specialistės, lėkštėje atsidurti turi kuo įvairesnis maistas: grūdinės kultūros, daržovės ir vaisiai bei gyvulinės kilmės produktai – mėsa ir kiaušiniai.

„Dirbdama vaistinėje dažnai iš klientų išgirstu, kad sveikai gyventi ir turėti gražią odą, plaukus yra brangu, tačiau su tuo nesutinku. Antai, daržovės – morkos, kopūstai, salierai ar špinatai – nėra brangios, tačiau jose gausu vitaminų ir antioksidantų“, – patikina K.Vėgėlė.

Ji pataria kasdien bent kelias minutes skirti kūno mankštai, galvos masažui. Tai padės suaktyvinti kraujotaką.

„Išsiugdžius tinkamus įpročius išlaikyti patrauklią išvaizdą pasidaro išties paprasta“, – sako „Camelia“ farmacijos specialistė.

Kaip apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio?

K.Vėgėlė pastebi, kad vasara – rimtas iššūkis veido odai. Šaltuoju metų laiku vitaminų atsargos organizme išsenka, todėl susilpnėja apsauginės funkcijos.

„Šylant orams renkamės lengvesnius, daugiau odos atidengiančius rūbus. Tiesioginiai saulės spinduliai ir UV spinduliuotė neigiamai paveikia odą, todėl būtina naudoti apsaugą nuo saulės. Jautrią odą turintiems, bet saulės voniomis pasilepinti mėgstantiems, patariu naudoti A, C ir E vitaminus.

Jie padės odai greičiau atsigauti po saulės spindulių poveikio, šie vitaminai taip pat padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir taip apsaugo nuo oksidacinio ląstelių pažeidimo“, – paaiškina K.Vėgėlė.

Ji primena, kad vasarą išauga skysčių poreikis. Todėl dažniau reikėtų atsigaivinti vandeniu ir bent retsykiais palepinti odą drėkinančių savybių turinčiais kremais ar alaviju praturtintais geliais.

Nuo kaitrios saulės saugoti reikia ne tik odą, bet ir plaukus. „Patariu juos rišti ir vengti ilgo tiesioginių saulės spindulių kontakto. Vasarą oras sausesnis, daugiau dulkių, o visa tai nugula ant odos ir plaukų.

Plaukų galiukams galime padėti tik išoriškai, todėl į kasdienę priežiūrą šiltuoju metų laiku siūlau įtraukti nenuplaunamus, purškiamus kondicionierius. Juos naudojant plaukai nebus linkę išsausėti ir mažiau velsis“, – paaiškina „Camelia“ farmacijos specialistė.

Ne tik grožio priemonės, bet ir visavertė mityba bei tinkamai parinkti maisto papildai nulemia mūsų plaukų ir odos būklę. Jei oda tapo sausa arba riebi, ėmė lūžinėti plaukai, gali būti, kad nepadės net brangios kosmetikos priemonės. Verčiau susimąstykite, ar organizmas gauna viską, kas reikalinga. Jei kyla klausimų, padės ir pakonsultuos mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu