Ruošiatės šeimos pagausėjimui? Sužinokite, kaip galite išleisti mažiau

Kai į pasaulį pasibeldžia naujagimis, šeimoje prasideda kitas gyvenimo etapas. Nors šis periodas – paprastai būna džiaugsmingas, kai kuriems gerą nuotaiką gali temdyti išlaidos, kurių reikalauja pasiruošimas būsimai tėvystei.

Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Laima Liaugotienė<br>Camelia nuotr.
Vaistininkė Laima Liaugotienė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Vaistinė<br>Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Jul 11, 2022, 10:49 AM

Camelia“ vaistininkė Laima Liaugotienė pastebi, kad jauni tėvai vaistinėje – dažni lankytojai: „Mamos paprastai apsilanko nėštumo metu ir su savimi atsineša reikalingų priemonių – įklotai, kelnaitės po gimdymo, buteliukai, kremai speneliams – sąrašą, o tėčiai užbėga, kai kūdikis jau gimęs, bet kažko staiga prireikė.“

Atskubėję tėčiai dažniausiai ieško, ko vaikelį maitinanti mama paprašo: antspenių, tepaliukų ir kompresų speneliams. „Jie patys dažnai rodo nuotraukas telefone, nes bijo nupirkti ne tai, ko mamytė prašė“, – pasakoja „Camelia“ vaistininkė.

Tačiau L.Liaugotienė pataria siekiant racionaliai planuoti išlaidas, neįsigyti didžiulio maišo priemonių, nes galiausiai išaiškėja, kad ne viskas reikalinga.

„Rekomenduoju neprisipirkti iš anksto buteliukų, čiulptukų, kadangi dažniausiai mamos maitina savo pienu ir to gali net neprireikti“, – pastebi „Camelia“ vaistininkė.

Milijonas klausimų

Iki tol nepažinti rūpesčiai užgriūva dar iki vaikelio gimimo. Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Emilija Bogužienė sako, kad pirmo vaikelio besilaukiančioms moterims ramybės neduoda galybė klausimų apie gimdymą ir po to prasidedantį naują gyvenimo etapą.

Jos nori išsiaiškinti ne tik kiekvieną smulkmeną apie gimdymo procedūrą, bet teiraujasi ir apie savijautą po jo, motinystę.

„Kaip prasideda gimdymas? Kada turėčiau važiuoti į ligoninę? Kokie nuskausminamieji bus reikalingi? Jos taip pat nerimauja dėl kūdikio, klausia ar turės gerai mamai reikalingus įgūdžius. Tų klausimų būna milijonas“ , – aiškina E.Bogužienė.

Noras pasiruošti gimdymui – sveikintinas. Svarbu nebijoti klausti ir neatidėlioti visko paskutinei minutei. „Gerai atlikus namų darbus ir pats gimdymas bus žymiai paprastesnis. Vieniems pasiruošimui užtenka savaitės, o kitiems reikia mėnesio“, – pastebi E.Bogužienė.

Ką pasiimti į gimdymą?

Akušerė-ginekologė į ligoninę gimdyvei pataria susiruošti du atskirus krepšelius. Vieną savo reikmėms, o kitą – būsimo naujagimio.

„Moters kraitelyje turėtų būti daiktai, kurie motyvuos gimdyti. Galbūt mielas masažuoklis, mėgiamas lūpų balzamas ar tiesiog skanus vanduo“, – paaiškina E.Bogužienė.

Tuo metu vaikeliui bus reikalingos vilnonės kojinaitės, kepuraitė, sauskelnės. Tačiau gydytoja pataria neperlenkti lazdos.

„Labai daug rūbelių vaikeliui gimdykloje nereikia, nes esant gerai situacijai kūdikis bus kūnu prisiglaudęs prie mamos“, – paaiškina E.Bogužienė ir priduria, jog vaikui ligoninėje pakanka penkių rūbų komplektų. Tai neturėtų būti šilti rūbeliai. Geriausia smėlinukai ir šliaužtinukai.

Ji taip pat priminė, kad gimdyvei būtų pravartu į ligoninę su savimi pasiimti naktinius marškinius bei higienos priemones.

Vaistininkės patarimai tėvams

L.Liaugotienė pasakoja, kad mamos į vaistinę ateina pasiruošusios ir nesitiki, kad vaistininkai susakys, kas joms reikalinga.

„Gyvename interneto amžiuje. Mamytės žinių semiasi iš įvairių forumų, remiasi draugių rekomendacijomis. Tačiau stengiuosi joms patarti, kartais net atkalbu nuo nereikalingų pirkinių“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

Ji pataria, kokios priemonės palengvins būsimų ir „šviežiai iškeptų“ tėvų gyvenimą:

Neštumo metu – geležis

Besilaukiančioms moterims L.Liaugotienė rekomenduoja maisto papildus, kurių sudėtyje yra geležies.

„Nėštumo periodu išauga geležies stokos, anemijos rizika. Taip pat labai svarbūs foliatai, kurie dalyvauja ląstelių dalijimosi procese ir palaiko motinos audinių atsinaujinimą“, – pabrėžia „Camelia“ vaistininkė.

Žindant – žuvų taukai ir vitaminas D

Šie elementai itin svarbūs mažylį krūtimi maitinančioms moterims, nes nuo mamos mitybos priklauso ir kokie vitaminai pasieks kūdikį, pastebi L.Liaugotienė

„Žindyvėms reikalingi žuvų taukai, vitaminas D bei kalcis ir su jo apykaita susiję kiti mikroelementai. Svarbu palaikyti tiek vaiko, tiek mamos normalią kaulų būklę“, – pataria „Camelia“ vaistininkė.

Spenelių priežiūra

Žindymo metu speneliai dažnai būna užgaunami, todėl sujautrėja, tampa skausmingi.

„Kūdikis, kada valgo, krūtis truputėlį pakramto“, – pastebi E.Bogužienė. Nemaloniems pojūčiams sušvelninti patarima naudoti kompresus arba specialius kremus.

Viskas, ko reikia – už mažą kainą

Norintiems išleisti mažiau L.Liaugotienė pataria pirkti ne rinkinius, o reikalingas prekes vaistinėje susikomplektuoti patiems. Ji taip pat primena, kad „Camelia“ „Laimės valandos“ vyksta kasdien nuo 16 iki 18 valandos, jų metu visi gali sutaupyti net iki 30 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.