5 klausimai apie venų varikozę, padėsiantys suprasti, ar jau reikia sunerimti

Siūlome atidžiai apžiūrėti savo kojas ir pagalvoti, kokius simptomus jaučiate. Šie penki klausimai padės nuspręsti, ar tikslinga nedelsiant apsilankyti kraujagyslių chirurgo kabinete, kuris naujausiais metodais įvertins jūsų kojų būklę.

Esant poreikiui „Lioton“ gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Esant poreikiui „Lioton“ gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reklama

Jul 27, 2022, 10:12 AM, atnaujinta Aug 3, 2022, 2:53 PM

Jei į visus ar į didžiąją dalį klausimų atsakėte „TAIP“, tuomet nebedelskite ir pasirūpinkite savo sveikata, kol dar nesulaukėte net gyvybei pavojingų komplikacijų.

Pateikiame vieną papildomą klausimą moteriškosios lyties atstovėms, mat venų varikozės išsivystymo tikimybę gali didinti ir nėštumas, gimdymai, sudėtinių kontraceptinių tablečių vartojimas. Taigi, nuoširdžiai atsakykite sau į šiuos klausimus:

  • Ar pastebite ant savo kojų sutrūkinėjusių kapiliarų, išsiplėtusių venų, veninių mazgų?
  • Ar jaučiate kojų sunkumą, skausmą ir tinimą?
  • Ar jūsų artimieji serga arba sirgo venų ligomis?
  • Ar dirbate sėdimą arba stovimą darbą?
  • Ar turite antsvorio?

Papildomi klausimai moterims:

Ar vartojate sudėtines kontraceptines tabletes? Ar laukiatės, gimdėte, o galbūt ruošiatės susilaukti vaikų?

Taigi jei bent į keletą klausimų atsakėte „TAIP“, mes siūlome nedelsti ir pasikonsultuoti su profesionalu.

Kaip sau padėti?

Pirmiausia būtina suprasti, kad venų varikozė nėra tik estetinis defektas. Tai – kraujotakos liga, kurią būtina gydyti, kitaip gresia ne tik estetiniai kojų pakitimai, bet ir tokie nemalonūs simptomai kaip kojų skausmas, tinimas, odos tempimas, nuovargis, sunkumas ir pan., bei tokios rimtos sveikatos komplikacijos kaip trofinės opos, paviršinių venų tromboflebitas, giliųjų venų uždegimai ir pan.

Kai kurios venų varikozės sukeliamos komplikacijos pavojingos ne tik sveikatai, bet net ir gyvybei.

Tiems, kuriems venų varikozės rizika padidėjusi, tarkime, šiomis ligomis serga ar sirgo artimieji, reikėtų stengtis reguliariai lankytis kraujagyslių chirurgo kabinete ir stebėti sveikatos būklę. Tiems, kuriems jau pasireiškė pirmieji venų varikozės simptomai, geriau nebedelsti ir pasikalbėti su specialistu, ypač jei dar niekada nebuvo apie tai kalbėtasi.

Gydytojas, atlikęs reikiamus tyrimus (pavyzdžiui, venų ultragarsinį tyrimą) rekomenduos, ką daryti toliau. Galbūt pakaks profilaktinių priemonių, pavyzdžiui, elastinio (kompresinio) trikotažo dėvėjimo, heparino natrio druskos turinčių gelių (pavyzdžiui, „Lioton“) vartojimo ir venoms naudingos fizinės veiklos. Tačiau kai kuriems pacientams jau gali reikėti ir skleroterapijos, ir operacijos.

Baimintis dėl chirurginio gydymo tikrai nereikėtų, nes venų varikozės gydymas šiandien – labai pažangus ir saugus. Be to, pirmenybė visuomet teikiama kuo mažiau invaziniams gydymo metodams.

Tarkime, jei pažeistos tik smulkiosios venų atšakos, tuomet gali pakakti ir skleroterapijos, kurios metu tam tikrų medžiagų putos arba skystis suleidžiami į pažeistas venas.

Šios vaistinio preparato paveiktos venos netrukus užsidaro ir kraujas jomis tekėti nebegali – jis suranda kitus kelius, veninė kraujotaka kojose pagerėja, o estetinis kojų vaizdas – pagražėja.

Daugumai pacientų atliekamos mažai invazyvios operacijos lazeriu ir vis mažesnei daliai prireikia atvirosios chirurgijos – vis dėlto tai gali būti vienintelė išeitis tuomet, kai liga labai pažengusi.

Kad kojos būtų lengvesnės

„Lioton“ veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą.

Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą.

„Lioton“ vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo).

Esant poreikiui „Lioton“ gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.