Ženklai, rodantys, kad sutriko kraujotaka: taip organizmas praneša apie deguonies stygių

Sutrikusi kraujotaka yra dažna problema, kuri gali turėti įtakos bendrai žmogaus savijautai. Nesiimant priemonių auga rimtų komplikacijų – insulto, širdies nepakankamumo, kraujo krešulių susidarymo – rizika. Medikai pastebi, kad kraujotaka ypač dažnai sutrinka žmonėms, vyresniems nei 40 metų, bet nuo problemų neapsaugoti ir jaunesni.

Kraujotaka ir širdies ligos.<br>123rf iliustr.
Kraujotaka ir širdies ligos.<br>123rf iliustr.
Šąlančios kojos, kraujotaka.<br>123rf nuotr.
Šąlančios kojos, kraujotaka.<br>123rf nuotr.
Mėšlungis<br>123rf nuotr.
Mėšlungis<br>123rf nuotr.
Mėšlungis<br>123rf nuotr.
Mėšlungis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-08-11 06:26

Šąlančios rankos ir kojos, mėšlungis, slenkantys plaukai ar ant kojų atsivėrusios opos gali įspėti apie kraujotakos sutrikimus, rašo eatthis.com. Specifinis, vyrams pasireiškiantis požymis – sutrikusi erekcija.

„Pajusite skausmą, kai ilsitės arba sportuojate, o ilgainiui išsivystys hipertenzija. Atsiras galvos svaigimas, sutriks regėjimas. Gali atsirasti skausmas krūtinės srityje“, – įspėjo Stateno salos ligoninės kraujagyslių chirurgijos skyriaus vedėjas Kuldeepas Singhas.

Jis pridūrė, kad kraujotakos sutrikimai pasireiškia senstant, o jų riziką padidina rūkymas, diabetas, inkstų funkcijos pablogėjimas.

Kraujotakos svarba

„Kalbant paprastai, nuo kraujo cirkuliacijos priklauso visas organizmas. Kraujotaka būtina tam, kad ląstelės apsirūpintų deguonimi prisotintu krauju“, – pabrėžė JAV Nevados valstijoje įsikūrusio skubios medicinos centro vadovė, gydytoja Bayo Curry-Winchell.

Pasak jos, kraujotaka dažniausiai sutrinka dėl atsiradusios ar paūmėjusios lėtinės sveikatos būklės. „Svarbu atsiminti, kad kraujo tėkmės sumažėjimas yra atsakas į ligą. Norint išspręsti problemą, reikia suprasti jos priežastį. Geriausia kreiptis į savo bendrosios praktikos gydytoją“, – patarė B.Curry-Winchell.

Ji pridūrė, kad simptomų, kuriais dėl sutrikusios kraujotakos skundžiasi pacientai, paletė yra plati. Dažniausi: galūnių tirpimas, dilgčiojimas, odos pokyčiai, skausmas ir opos, kurios lėtai gyja.

Gydytoja taip pat išskyrė Reino sindromą, kurį sukelia kraujagyslių susiaurėjimas, lydimas skausmo. Dėl šios būklės pamėlynuoja rankos, rečiau spalvą pakeičia pėdos, ausys arba nosis. Jei žmogaus oda šviesesnė, šie pokyčiai pastebimi lengviau.

K.Singhas įspėja, kad tais atvejais, kai sutrinka kraujagyslių, aprūpinančių deguonimi smegenis, darbas, žmogų gali ištikti insultas.

Kokių žmonių kraujotaka sutrinka dažniau?

„Sutrikti gali bet kieno kraujotaka. Tačiau lėtinės sveikatos būklės, kaip diabetas, širdies ligos ar rūkymas lemia didesnę periferinių arterijų ligos išsivystymo riziką“, – paaiškino B.Curry-Winchell.

Rūkaliai, pacientai vyresni nei 65 metų, sergantys nekontroliuojamu diabetu, žmonės su sutrikusia inkstų veikla taip pat dažniau turi kraujotakos problemų, sako K.Singhas.

Ekspertai ragina, pastebėjus pirmuosius pavojingos būklės simptomus, kreiptis į gydytoją bei tučtuojau atsisakyti ligą provokuojančių žalingų įpročių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu