Šie ženklai išduoda, kad nusilpo jūsų kaulai: jų nepastebėję patiria skaudžius lūžius

Kaulų retėjimas senstant – neišvengiamas reiškinys. Tai taip natūralu, kad kartais medikai šios būklės net nesiūlo vadinti liga. Visgi, pirmuosius nusilpusių kaulų ženklus verčiau pastebėti laiku, kol nepatyrėte rimtos traumos.

Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Nugaros skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 5:56 AM

„Suaugusiam žmogui neturėtų lūžti kaulai, kai jis parkrinta iš stovimos padėties“, – patikina medicinos mokslų daktarė Holly L. Thacker.

Apie tai, kokios priemonės padeda sustabdyti kaulų retėjimą lrytas.lt neseniai kalbino Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentą gydytoją ortopedą-traumatologą Manvilių Kocių. Interviu su juo galite rasti čia.

Žemiau pateikiame 5 požymius, kurie leidžia įtarti, kad jūsų kaulai nebėra pakankamai tvirti.

1. Skausmas nugaros apačioje

Nugaros skausmas yra vienas dažniausių osteoporozės simptomų. „Pasitaiko, kad žmonėms skyla stuburo slankstelis pasilenkus paimti nuo žemės kokį daiktą, pavyzdžiui, laikraštį. Stuburo traumos patiriamos net valantis dantis, kai palinkstama virš kriauklės“, – pasakoja medicinos gydytojas, reumatologas iš Pietų Kalifornijos universiteto Danielis G. Arkfeldas.

2. Sumažėjęs ūgis

Nežymus ūgio sumažėjimas gali būti laikomas natūralia amžiaus išdava, tačiau dėl osteoporozės žmogus gali prarasti net keliolika centimetrų.

„Daugelis žmonių klaidingai mano, kad ūgio mažėjimas yra normalu, – sako medicinos mokslų daktarė, reumatologė Abby G. Abelson, – Žinoma, kad keli prarasti centimetrai gali būti normalu, bet 6, 8 ar net 10 centimetrais sumažėjęs ūgis dažnai palaikomas natūralia senėjimo proceso dalimi. Tačiau taip nėra“.

3. Kaulo skilimas

Manoma, kad pusė visų moterų ir ketvirtadalis vyrų per savo gyvenimą patirs su osteoporoze susijusių kaulų skilimų. Tiesa, sužinoti, kad netenkate kaulų masės galite dar prieš patirdami lūžį, sako Joy Wu, medicinos ir endokrinologijos docentas iš Stanfordo medicinos centro. Jis priduria, kad gydytojams daugiausia nerimo kelia dažni klubo sąnario lūžiai.

4. Ankstyva menopauzė

Ankstyva menopauzė gali nulemti pavojingai sumažėjusį kaulų tankį. „Kai neturite pakankamai estrogeno, senos kaulinės medžiagos suskaidomos daug sparčiau nei pagaminamos naujos, todėl patiriami grynieji kaulinės medžiagos nuostoliai“, – sako H.L.Thacker.

Todėl po menopauzės ji pataria moterims atlikti pradinį kaulų tankio testą ir imtis priemonių stipriai sveikatai palaikyti.

5. Sunku atsistoti

Jei stojantis jums reikia pasinaudoti rankomis (pavyzdžiui atsistumti nuo kėdės), tai gali būti ženklas, kad susilpnėjo jūsų kaulai. „Mūsų kaulai ir raumenys veikia kartu. Stiprėja raumenys, tvirtėja ir kaulai. Tačiau ir silpnėti jie linkę kartu“, – sako medicinos mokslų daktarė Bess Dawson-Hughes.

Pasak jos, nusilpę kojų raumenys reiškia ir išaugusią kritimo riziką. Deja, bet tuomet išauga tikimybė susižaloti ir patirti kaulų lūžių.

Parengta pagal eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją