Kardiologė išvardijo geriausius būdus kraujospūdžiui per karščius reguliuoti: širdis jums padėkos

Įtakos kraujospūdžiui turi ne tik aplinkos veiksniai bei vaistų vartojimas, bet ir kasdieniai mūsų įpročiai. Staigiai atsistojus kraujospūdis gali akimirksniu pavojingai nukristi, išgertas kavos puodelis prisideda prie kraujospūdžio svyravimų, o žemą kraujo spaudimą šiek tiek kilstelti gali tam tikri maisto produktai.

Kraujo spaudimas<br>123rf nuotr.
Kraujo spaudimas<br>123rf nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai<br>D.Umbraso nuotr.
Karščiai<br>D.Umbraso nuotr.
Karščiai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karščiai<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 7:06 AM

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės kardiologė Loreta Mikšėnaitė patarė, kokių papildomų priemonių imtis per karščius, norint palaikyti stabilų kraujo spaudimą, o ko privengti. Patarimai itin aktualūs karštomis vasaros dienomis, bet daugumos kardiologės taisyklių reikėtų laikytis visus metus, jie ypač aktualūs žmonėms, turintiems žemą kraujo spaudimą.

1. Vartokite daug skysčių

„Du litrai vandens, arbatos, sultys, sriubos – pats tas. Negalima iš karto išgerti viso buteliuko vandens. Geriausia gaivintis mažais gurkšniais, o vanduo turėtų būti vėsus, bet ne ledinis“, – sako L.Mikšėnaitė.

2. Venkite kavos

„Kava veikia kaip diuretikas, skaitinantis taip reikalingų skysčių pasišalinimą. Iš pradžių kava gali trumpam pakelti kraujospūdį, bet vėliau dėl intensyvaus šlapinimosi kraujospūdis dar labiau nukris“, – pažymi kardiologė.

3. Dėvėkite kompresines kojines

„Žmonėms, kurių kraujospūdis žemas, rekomenduojama vasarą nešioti kompresines kojines. Tai sumažins kraujo sąstovio kojose riziką“, – paaiškino L.Mikšėnaitė.

4. Venkite staigių judesių

Kraujospūdis gali ženkliai sumažėti staigiai stojantis. Jei žinote, kad jūsų kraujo spaudimas žemas, susilaikykite nuo skubotų veiksmų.

„Viską darykite lėčiau, venkite staigių judesių“, – pataria kardiologė.

5. Laikykitės paros režimo

L.Mikšėnaitė pabrėžia, kad svarbu laikytis nusistovėjusio paros ritmo, kasdien keltis ir gultis tuo pačiu metu.

„Nueikite miegoti ne vėliau 22 val., išmiegokite ne mažiau 7–8 valandų“, – sako kardiologė.

6. Į mitybą įtraukite šiek tiek sūraus maisto

L.Mikšėnaitė pataria valgyti sūdytos žuvies, sūrių riešutų, kietojo sūrio, alyvuogių. „Druska sutraukia skysčius į kraujagysles. Todėl padidėja kraujo tūris ir kraujospūdis“, – paaiškina kardiologė.

7. Venkite sunkaus fizinio krūvio

Nesupraskite klaidingai – prie sofos „prilipti“ nevalia. Tačiau derėtų tinkamai paskaičiuoti jėgas, nepersitempti. Judėti naudinga ir per karščius, tačiau pasivaikščiojimui derėtų pasirinkti ankstyvą rytą arba vakaro valandas, kai saulė nėra tokia kaitri.

„Venkite sunkaus fizinio krūvio, bet reguliarus fizinis aktyvumas padeda palaikyti kraujagyslių tonusą, reguliuoja kraujospūdį. Vaikščiokikite, važinėkite dviračiu, išeikite paplaukioti“, – pataria L.Mikšėnaitė.

8. Maitinkitės pilnavertiškai

Kardiologė pabrėžia, kad dėl geležies, folio rūgšties, kalio, natrio ir magnio, vitaminų B ir C trūkumo didėja hipotenzijos (žemo kraujo spaudimo) rizika.

„Dera valgyti reguliariai, vengti persivalgymų. Po valgio kūne persiskirsto kraujas, jo padaugėja virškinimo organuose, o smehenyse santykinai sumažėja. Todėl išauga hipotenzijos simptomų tikimybė“, – paaiškina L.Mikšėnaitė.

Kaip per karščius vartoti vaistus?

Pasak kardiologės, per karščius sumažėjus kraujospūdžiui derėtų laikinai, kol tvyro kaitra, atsižvelgiant į kraujo spaudimą keisti ir vartojamų vaistų dozes. Kai arterinis kraujospūdis sumažėja, vaistų dozes taip pat reikia sumažinti.

„Nevalia vaistų drąstiškai atsisakyti, nes kraujospūdis „susitvarkė“. Dozę galima sumažinti palaipsniui, bet būtų gerai, kad šeimos gydytojas pasižiūrėtų, kaip organizmas į tai reaguoja“, – patarė L.Mikšėnaitė.

Ji pabrėžė, kad kraujospūdžio rodiklius reikia vertinti kelių savaičių perspektyvoje, ragino nepriimti skubių sprendimų.

„Būna, vyresni žmonės kraujospūdį matuoja daugybę kartu per dieną ir apie savo būklę sprendžia pagal paskutinį matavimą. Sako: „mano spaudimas dabar mažas – vaistų negersiu“.

Taip daryti negalima. Būtina įvertinti, koks kraujospūdis buvo paskutinę savaitę“, – akcentavo kardiologė.

Ji įspėjo, kad vasarą būtinai reikėtų mažinti šlapimą varančių vaistų dozes nes, kai termometrų stulpeliai pakyla, ir taip daug skysčių pasišalina su prakaitu.

„Vyresnio amžiaus žmonės, kurie geria vaistus nuo aukšto kraujo spaudimo, dažnai bando negerti daugiau skysčių, nes jiems sunku vaikščioti, jie bijo nespėti į tualetą. Dėl to sumažėja kraujo tūris ir ženkliai sumažėja kraujospūdis“, – paaiškino L.Mikšėnaitė.

Visiems svarbūs vaistininkės patarimai

Žinoma, kad itin aukšta oro temperatūra iš vėžių išmuša net visiškai sveikus žmones, kaitra pavojingiausia senyviems žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, vaikams, nėščiosioms.

„Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė, jei tik yra galimybė, pataria karštomis dienomis apskritai neiti į lauką. „Jei reikia dirbti lauke, kiek įmanoma dažniau darykite pertraukas, pasislėpkite pavėsyje ar vėsioje patalpoje, būtinai gausiai atsigerkite“, – sako vaistininkė.

Ji pabrėžia, kad dėl intensyvaus prakaitavimo karštomis dienomis pasišalina ne tik daug skysčių, bet ir mūsų gerai sveikatai būtinų mineralų. Todėl itin svarbu užtikrinti kalcio, magnio ir kalio pakankamą kiekį mityboje.

„Taip pat reikėtų vengti alkoholio bei kavos, valgyti daug šviežių vaisių, uogų ir daržovių. Jei jaučiate tam tikrus kūno siunčiamus signalus apie magnio, kalio ar kalcio trūkumą, svarbu prireikus vartoti maisto papildus“, – sako J. Jankauskienė.

Daugiau „Camelia“ vaistininkės patarimų rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.