Natūralūs būdai, kurie padės sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje

Įvairios apklausos rodo, kad lietuviai nėra linkę sveikatą tikrintis profilaktiškai. Tai bėda, nes daugelis sutrikimų iš pradžių nepasireiškia jokiais simptomais. Vienas tokių – aukštas „blogojo“ cholesterolio kiekio rodiklis, kuris nustatomas kraujo tyrimais, dažnai, kai būklė jau pažengusi.

cholesterolis, kraujotaka<br>123rf nuotr. 
cholesterolis, kraujotaka<br>123rf nuotr. 
cholesterolis, kraujotaka<br>123rf nuotr. 
cholesterolis, kraujotaka<br>123rf nuotr. 
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
širdis<br>123rf iliustr.
širdis<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 11:46 AM

Negydomas didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Grėsmių sąraše – įvairios širdies ir kraujagyslių ligos, insultas ir diabetas.

Cholesterolio kiekis mažinamas medikamentiniais būdais, tačiau medikai pabrėžia sveikos gyvensenos svarbą. Jos pagalba galima išvengti daugelio ligų ir kontroliuoti cholesterolio kiekį.

Pateikiame 5 būdus, kaip galite natūraliai sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje:

Rinkitės sveikatai palankesnį maistą

Daugybė įvairių maisto produktų padeda natūraliai sumažinti cholesterolio kiekį. Ypač svarbu iš valgiaraščio išbraukti maistą, kuris skatina cholesterolio sankaupas.

Raudona mėsa ir riebūs pieno produktai turi daug sočiųjų riebalų, todėl šio maisto derėtų privengti. Riboti reikėtų ir įvairių kepinių – sausainių, tortų, pyragaičių – dalį savo racione, nes juose gausu transriebalų.

Cholesterolio pasisavinimą kraujyje mažina tirpios skaidulos, kurių yra avižiniuose dribsniuose, pupelėse, obuoliuose ir Briuselio kopūstuose.

Įrodyta, kad pieno produktuose esantys išrūgų baltymai mažina cholesterolio kiekį bei gali pagerinti kraujospūdį.

Taip pat naudingas maistas, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgšties. Tai lašiša, graikiniai riešutai ir linų sėmenys. Šie maisto produktai tiesioginės įtakos cholesterolio kiekiui neturi, tačiau prisideda prie geresnės širdies audinių ir kraujagyslių būklės.

Vartokite mažiau alkoholio

Net ir saikingas alkoholio vartojimas gali tapti padidėjusio „blogojo“ cholesterolio kiekio kraujyje priežastimi. Todėl vertėtų, kiek įmanoma, vengti alkoholinių gėrimų. Susimąstykite, ar ta taurė vyno arba alaus bokalas šiandien būtinas?

Jei trūksta argumentų, dažnas alkoholio vartojimas gali prisidėti ir prie hipertenzijos ir širdies nepakankamumo išsivystymo, insulto.

Atsisakykite rūkalų

Tabako vartojimas gali lemti aukštesnį kraujospūdį bei didesnį širdies susitraukimų dažnį. Tai reiškia dar didesnę aterosklerozės žalą.

Kai žmogus atsisako rūkalų, pagerėja jo kraujotaka ir plaučių funkcija. Vos metai be tabako daugeliui buvusių rūkorių reiškia, kad jų širdies ligų rizika sumažėjo pusiau.

Numeskite svorio

Riebalų sankaupos pilvo srityje – visceraliniai riebalai – gali neigiamai paveikti kai kuriuos vidinius žmogaus organus, pavyzdžiui, kepenis.

Antsvoris, kaip taisyklė, neatsiejamas ir nuo didesnio cholesterolio kiekio bei apsunkinto kraujagyslių darbo.

Medikai pasisako prieš drastiškas dietas, tačiau smulkūs mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai daugeliui padeda lėtai, bet užtikrintai tirpdyti kilogramus. Rinkitės maistą, turintį mažiau cukraus. Laiką priešais televizoriaus ar kompiuterio ekraną iškeiskite į pasivaikščiojimą. Juk tai ypač lengva padaryti vasarą, kai lepina maloni šiluma!

Daugiau judėkite ir mankštinkitės

Fizinis aktyvumas skatina didelio tankio lipoproteino, kitaip „gerojo“ cholesterolio, gamybą kraujyje, o tai padeda apsivalyti nuo „blogojo“ cholesterolio ir mažina aterosklerozę.

Sveikiems suaugusiems žmonėms rekomenduojamos penkios pusvalandžio trukmės vidutinio sunkumo treniruotės penkis kartus per savaitę.

Jei laiko turite mažiau, teks smarkiau paprakaituoti tris kartus per savaitę po 20 minučių.

Peržvelkite savo dienotvarkę. Galbūt galite sau leisti trumpą pasivaikščiojimą po pietų? Mokslininkai neseniai nustatė, kad vos 3–5 minučių ėjimas po valgio padeda išvengti cukraus kiekio kraujyje svyravimų.

Vakarais po darbų pasivažinėkite dviračiu. Ar ne per ilgai jis rūdija garaže? Savaitgaliais suplanuokite daugiau aktyvaus poilsio su šeima: leiskitės į trumpą kelionę ar žygį pėsčiomis, pažinkite ir džiaukitės jus supančia aplinka.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.