Gyvi organizmai, knibždantys jūsų lovoje: kokius pavojus jie kelia

Vakare šmurkštelėdami į jaukią lovą ir dėdami galvą ant viliojančios pagalvės tikriausiai nesusimąstote, kas su jumis dalijasi guoliu. O iš tiesų ten – džiunglės, pilnos ne pačių maloniausių gyvybės formų.

 Patalynės erkutė.<br> 123rf nuotr.
 Patalynės erkutė.<br> 123rf nuotr.
 Miegas.<br> 123rf nuotr.
 Miegas.<br> 123rf nuotr.
 Patalynės erkutė.<br> 123rf nuotr.
 Patalynės erkutė.<br> 123rf nuotr.
Lovoje gali užsiveisti daug mikrobų – tokių kaip bakterijos, grybeliai, virusai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lovoje gali užsiveisti daug mikrobų – tokių kaip bakterijos, grybeliai, virusai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 9:50 PM

Prakaito, seilių, pleiskanų, negyvų odos ląstelių ir netgi maisto dalelių derinys yra optimali aplinka privilioti į šventinį pokylį daugybę mikrobų, tokių kaip bakterijos, grybeliai, virusai, ir net mažų vabalų.

Pradėkime nuo bakterijų. Kai tyrėjai atsitiktine tvarka patikrino net ne namų, o ligoninės lovas, kur, atrodytų, niekas negali užsiveisti, nes klinikos nuolat dezinfekuojamos, rado daug stafilokokų, įskaitant labai pavojingą auksinį stafilokoką.

Ir nors dauguma jų nekelia tiesioginės grėsmės žmonėms, patekę į atvirą žaizdą gali išprovokuoti rimtą infekciją.

Be stafilokokų, pataluose gyvena E.coli ir kitos vadinamosios gramneigiamos žarnyno bakterijos.

Jos pasižymi tuo, kad yra užsidariusios specialiose kapsulėse, apsaugančiose nuo jas sunaikinti galinčių leukocitų.

Be to, daugelis šių bakterijų labai atsparios antibiotikams ir gali sukelti šlapimtakių infekcijas, viduriavimą, meningitą, plaučių uždegimą ir netgi kraujo užkrėtimą.

Ir tai dar ne viskas. Kasdien žmogus praranda apie 500 milijonų negyvų odos ląstelių, o tai labai skanus užkandis įvairioms mikroskopinėms erkėms.

Pačios savaime jos nėra pavojingos, bet erkių gyvybinės veiklos atliekos gali sukelti alergiją ir net astmą.

Ir, žinoma, nereikia pamiršti tokio pikčiausio žmonijos priešo kaip patalų blakės. Nors negauta patikimų įrodymų, kad šie parazitai yra infekcijų nešiotojai, jų įkandimas gali būti labai skausmingas ir sukelti stresą, nemigą, įvairias alergijas.

Blakės gali patekti į jūsų namus su drabužiais, daiktais, knygomis ar bet kokiu kitu būdu, o jei įsitvirtins, jų atsikratyti bus nepaprastai sunku: greičiausiai teks kreiptis į dezinfekavimo specialistus.

Paklausite: o ką daryti, jei namuose lovoje jūsų tyko visas žvėrynas?

Vestminsterio universiteto dėstytojas, mikrobiologijos ekspertas Manalas Mohammedas pataria nenusiminti ir tiesiog atlikti keletą privalomų dalykų prieš miegą ir po jo.

Pirmiausia rekomenduojama nekloti patalų vos išlipus iš lovos, o atversti antklodę ir leisti jai, paklodėms ir pagalvėms pradžiūti.

Tuo pat metu vertėtų atidaryti langą. Taip jūsų lova taps mažiau viliojanti mikrobams ir smulkiems kenkėjams.

Čiužinys taip pat gali būti patrauklus lizdas įvairioms gyvybės formoms, todėl geriausia jį išsiurbti bent kartą per mėnesį, taip pat naudoti nuimamą užvalkalą, kurį visada galima išskalbti.

Beje, čiužinį pravartu kartkartėmis apversti, o jei jam daugiau negu 10 metų, patartina pakeisti nauju: kartais lengviau atsikratyti lizdo, kuriame įsikūrę mikrobai, nei juos iš ten iškrapštyti.

Žinoma, patalynę būtina skalbti bent kartą per savaitę 40–60 laipsnių temperatūroje. Anksčiau buvo įprasta patalus išvirinti, tačiau šiuolaikiniai plovikliai išlaisvina nuo šio poreikio.

Taip pat niekas neatšaukė asmeninės higienos: dušas prieš miegą, jokių užkandžių lovoje, makiažą, kremą ir losjonus geriausia nuplauti prieš gulantis.

Dar vienas labai svarbus dalykas – jūsų patalai neturėtų virsti naminių gyvūnų guoliu. Mikrobiologijos ekspertas M.Mohammedas pripažįsta, kad ne visi šeimininkai gali atsisakyti tokio malonumo, bet įsivaizduokite, ką augintiniai gali atsinešti savo kailyje.

Jeigu padarysite viską, kaip priklauso, tikrai galėsite savo lovoje jaustis tikri šeimininkai. (CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.