Atsargiau su grybais: gydytojas įspėjo, kada apsinuodyti galima net voveraitėmis ir baravykais

Ruduo – grybingiausias metas, kai daugėja ne tik miško gėrybių ant stalo, bet ir nuo apsinuodijimų nukentėjusiųjų lietuvių. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Toksikologijos centro vadovo Roberto Badaro teigimu, nesikreipus pagalbos laiku, kraujyje išnešioti toksinai pasklinda organizme, o tai gali sukelti mėšlungį, traukulius, haliucinacijas bei sukelti komą ar mirtį.

Gydytojas pabrėžia, kad dėl apsinuodijimo svarbu laiku kreiptis pagalbos.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas pabrėžia, kad dėl apsinuodijimo svarbu laiku kreiptis pagalbos.<br>lrytas.lt koliažas
Robertas Badaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Robertas Badaras<br>V.Skaraičio nuotr.
Grybai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Grybai<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lukrecija Baluškevičiūtė

Sep 9, 2022, 7:41 PM

Ardo kraujo ląsteles

Kai apnuodijame organizmą, neretai pradedame jausti neįprastus simptomus. Gydytojas pasakoja, dažniausi apsinuodijimo grybais simptomai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo raižymas, galvos skausmas ar svaigimas. Jie gali pasireikšti po kelių valandų ar net kitą dieną.

R. Badaro teigimu, savijautai nepagerėjus per 4–6 val., būtina kreiptis į gydytoją, nes tik specialistas, atlikęs tyrimus, gali nustatyti, ar čia nežymus virškinimo sutrikimas, ar žmogus tikrai apsinuodijo.

Anot RVUL gydytojo, pats „nekalčiausias“ nuodingo grybo poveikis yra virškinimo trakto suerzinimas, nuo kurio dažniausiai pasveikstama savaime. Tačiau kai kuriuose grybuose yra nuodingų medžiagų, sutrikdančių nervų sistemą, kepenų ar inkstų veiklą, ardančių kraujo ląsteles.

„Paprastosios ir kai kurios kitos musmirės sukelia centrinės ir periferinės nervų sistemos pakitimus, dėl kurių atsiranda stiprus prakaitavimas ir seilėtekis, smarkus vėmimas, pasireiškia dusulys ir bronchų spazmai, prasideda haliucinacijos“, – sako gydytojas.

Minima, kad žalsvoji musmirė ir nuodingasis nuosėdis turi medžiagų, kurios ardo kraujo, kepenų ar smegenų ląsteles, gali sukelti širdies nepakankamumą ar kepenų komą.

Apnuodyti gali ir valgomi grybai

Mediko teigimu, komplikacijų būtų galima išvengti laiku kreipiantis pagalbos. Deja, neretu atveju nuodingais grybais apsinuodiję pacientai į gydytojus kreipiasi per vėlai, o kuo ilgiau delsiama, tuo padėti sunkiau.

„Eurovaistinės“ specialistė Jovita Aleknienė taip pat primena, kad apsinuodijimas grybais gali būti itin pavojingas, todėl į gydytojo kabinete apsilankyti derėtų, jeigu pajutote menkiausius apsinuodijimo simptomus bei nesate įsitikinęs, kokius visgi grybus iš tiesų jūs suvalgėte. Deja, apsinuodijimas gali baigtis mirtimi.

R. Badaras įspėja, apsinuodyti galima ir netinkamai paruošus, valgant sugedusius grybus, tiesiog per daug suvalgius grybų (ypač su riebiais padažais). Kai kurios grybų rūšys (rašalinis mėšlagrybis) tampa pavojingos, jei kartu su maistu, pagamintu iš tų grybų, vartojamas alkoholis. Jis pastebi, kad apsinuodijimas įvyksta todėl, kad grybuose esantis koprinas sulaiko alkoholio skaidymą acetaldehido stadijoje, kuris yra labai toksiškas organizmui.

J. Aleknienė nurodo, kad jeigu žmogus tiksliai žino nuo kokių grybų apsinuodijo, pavyzdžiui, voveraičių ar baravykų, tuomet gali padėti angliukas, taip pat patariama gerti daug skysčių. Ji įspėja: „Jeigu apsinuodijus stipriai kyla temperatūra ir pats žmogus darosi vangus, svarbu kuo greičiau vykti pas gydytoją.“

Nuodingi grybai Lietuvoje

Lietuvoje auga maždaug apie 40 nuodingų grybų rūšių, iš kurių 7 gali būti mirtinos. R. Badaras primena: „Pati nuodingiausia – žalsvoji musmirė, mirtinai pavojingiems grybams taip pat priskiriamos smailiakepurės ir margosios musmirės, nuodingieji nuosėdžiai, eglinė kūgiabudės, rausvėjančiosios plaušabudės, aršioji ir nuodingoji tauriabudės.“

Beje, jis įspėja, kad nuodingų grybų yra ir daugiau – įvairių kitų rūšių musmirių, plaušabudžių, nuosėdžių, piengrybių, mėšlagrybių.

„Grybų valgytojai ligoninės priėmimo skyriuje yra dažnas reiškinys, ypač po savaitgalio ar esant grybų dygimui palankiems orams, tačiau didžioji dalis pacientų kreipiasi dėl paprasčiausių virškinimo sutrikimų ir po gydytojo apžiūros yra išleidžiami į namus“, – pastebi toksikologas.

Atvejai, kuomet tenka stacionare gydyti grybais apsinuodijusius pacientus nėra daug, tačiau jie būna labai rimti, o kartais, deja, pasibaigiantys net ir mirtimi, apgailestauja R.Badaras.

Grybautojai neretai supainioja žalsvąsias musmires su žaliuokėmis arba pilkšvai žalios spalvos ūmėdėmis, kūgiabudes – su kelmučiais, nuodingas smailiažvynes žvynabudėles – su valgomomis skėtinėmis žvynabudėmis.

Renkant grybus klinikinis toksikologas pataria visada pažiūrėti į grybo kepurėlės apačią – jei jos struktūra panaši į kempinėlę, tuomet greičiausiai grybas yra valgomas, o jei ir nevalgomas, tai bent jau ne mirtinai nuodingas.

Grybas, turintis lakštelius kepurėlės apačioje, gali būti mirtinai pavojingas.

Pagerėjimas gali būti apgaulingas

Melagingo pagerėjimo stadija paprastai ateina per 2–3 dienas po apsinuodijimo itin pavojingais grybais. Medikas teigia, kad tuo metu apsinuodijęs žmogus pradeda jaustis neblogai, jam atrodo, kad blogiausia – jau praeityje, tačiau dažniausiai jau kitą dieną sveikatos būklė staiga pablogėja, ir atlikus tyrimus būna nustatomas stiprus kepenų pažeidimas.

„Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo sunkesnė gali būti jo eiga“, – tikina R.Badaras.

Jo teigimu, suvalgęs musmirių, pirmąją dieną žmogus paprastai nejaučia nieko blogo. Pirmieji apsinuodijimo požymiai gali pasireikšti po 12 ar net 24 valandų, todėl žmonės kartais net nesusieja pablogėjusios sveikatos su dieną anksčiau valgytais grybais, o žala organizmui jau būna padaryta.

Kur kreiptis pajutus negalavimus?

Specialistai primena, kad kylant abejonėms, pasikonsultuoti galima Apsinuodijimų informacijos biure, kuriame profesionali pagalba apsinuodijus teikiama visą parą telefonu (8 5) 236 2052 (www.apsinuodijau.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.