Kaip veikia žmogaus imuninė sistema ir kodėl reikia ja rūpintis?

Mūsų imuninė sistema – organizmo apsauga, neleidžianti, kad virusai, bakterijos ir kiti nelaukiami įsibrovėliai jam padarytų kokios nors žalos. Taigi nuo daugumos virusų (tarp jų ir COVID-19), bakterinių, grybelių, pirmuonių ir kt. sukeliamų ligų mus sergi ne tik įvairios apsaugos priemonės ir tam tikros higienos taisyklės ar veiklų ribojimai, bet ir mūsų imuninė sistema.

123rf asociatyvi nuotr.
123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 8:00 AM

Ar žinote, kaip vyksta imuninė reakcija? Kuo svarbūs antikūnai? Kas galėtų padėti sustiprinti imuninę sistemą ir kas, be abejonės, jai kenkia?

Kaip vyksta imuninė reakcija?

Kai mikroorganizmas patenka į žmogaus organizmą, inicijuojama imuninė reakcija, kuri vyksta dviem pagrindiniais etapais:

  • Tam tikros rūšies imuninės ląstelės siekia pagauti, sulaikyti, sunaikinti mikroorganizmą ir neleisti jam toliau plisti organizme;
  • Po kiek laiko, kai organizmas šiek tiek susipažįsta su ligos sukėlėju ir tam tikromis jo ypatybėmis, imuninė sistema pradeda gaminti specifiškesnių savybių turinčius elementus, vadinamus antikūnais. Tarkime, susirgus COVID-19, pirmieji antikūnai pradedami gaminti po 4–7 dienų nuo ligos pradžios.

Kaip veikia antikūnai?

Priklausomai nuo to, su kokiais ligos sukėlėjais žmogus jau yra susidūręs, imuninė sistema jau yra pagaminusi tam tikrų specifiškų antikūnų. Vadinasi, kiekvieno žmogaus imuninė sistema yra unikali ir nepakartojama. Antikūnai paprastai būna kelių rūšių:

  • Mikroorganizmams į organizmo ląsteles neleidžiantys patekti antikūnai;
  • Mikroorganizmus, pažeistas ląsteles ir kitus galimai žalingus įsibrovėlius atpažįstantys ir „pažymintys“ antikūnai, kad šias kenksmingas medžiagas galėtų sunaikinti kitos aktyviosios imuninės sistemos ląstelės ir kt.

Kas kenkia imuninei sistemai?

Imuninė sistema ypatingai jautri patiriamam lėtiniam stresui. Ne viena studija parodė, kad nuolat patiriama nervinė įtampa, didesnis stresas, negatyvios mintys ir įvairios baimės labai kenkia imuninei sistemai ir riboja normalią jos veiklą. Imuninę sistemą taip pat labai silpnina nepakankama miego trukmė ir prasta jo kokybė (nes būtent miego metu atsinaujina visi organizmo procesai, tarp jų – ir imuninės sistemos gynyba), įvairūs žalingi įpročiai (nesaikingas ir dažnas alkoholio vartojimas, rūkymas, piktnaudžiavimas vaistais). Kenkia ir nesveika bei nepilnavertė mityba bei pernelyg sėslus gyvenimo būdas.

Kas padeda sustiprinti imuninę sistemą?

Normalios imuninės sistemos funkcijos palaikymui labai svarbu valgyti įvairų ir subalansuotą maistą, reguliariai sportuoti (ypač gryname ore), laikytis darbo ir poilsio režimo, vengti negatyvių minčių. Tai bene pagrindinės taisyklės, kurių laikantis imuninė sistema turėtų funkcionuoti nepriekaištingai.

Papildomam imuniteto stiprinimui galima vartoti maisto papildus, tačiau gyvenimo būdas vis tiek vaidina svarbesnį vaidmenį. Padeda ir grūdinimasis. Pagrindinė taisyklė galėtų būti tokia: savo imunine sistema rūpintis reikia ne tik susirgus, bet ir ištisus metus – ir vasarą, ir žiemą.

Kas dar galėtų padėti geriau apsisaugoti nuo įvairių ligų?

Ne viena atlikta studija rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu padeda išsaugoti normalią jos funkciją (viena iš jų – ir apsauginė) ir tokiu būdu sumažinti įvairių oro lašeliniu būdu plintančių infekcinių ligų tikimybę. Quixx daily – tai jūros vanduo, kurio izotoninė koncentracija leidžia naudoti šią medicinos priemonę taip dažnai, kaip to reikia.

Quixx daily sudėtyje nėra vaistinių medžiagų. Tai – sterilus ir bekvapis purškalas nosiai drėkinti ir padėti, tinkamas tol, kol aprims nemalonūs slogos, susijusios su sinusitu, nosies užsikimšimu, šienlige, kitomis alergijomis, pojūčiai. Taip pat jis tinkamas ir kasdienei nosies priežiūrai, ir nosies priežiūrai po operacijų. Priemonėje esančios druskos koncentracija priderinta prie natūralios nosies aplinkos (0,9 %), todėl ji yra švelni nosiai, jos nedžiovina ir nesukelia nosies gleivinės pažeidimų ar pokyčių. Quixx daily medicinos priemonę galima rasti daugumoje vaistinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?