Vaistininkė pasakė, kodėl vieni rudenį amžinai sloguoja, o kiti – sveiki kaip ridikai: lemia ne tik imunitetas

Atėjus permainingiems orams, dažnas susiduria su nemaloniais peršalimo simptomais. Varvanti nosis, skaudanti gerklė bei nuolatinis nuovargis neretai signalizuoja apie nusilpusį imunitetą, kurį drėgnuoju metu būtina stiprinti. Specialistai dalijasi priemonėmis, kurios gali padėti gerinti imuninę sistemą ir sumažinti peršalimo riziką.

Vaistininkė rudens metu pataria stiprinti imunitetą.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė rudens metu pataria stiprinti imunitetą.<br>lrytas.lt koliažas
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Peršalimas<br>123rf nuotr.
Peršalimas<br>123rf nuotr.
Peršalimas<br>123rf nuotr.
Peršalimas<br>123rf nuotr.
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudens dargana atneša peršalimo ligas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lukrecija Baluškevičiūtė

Sep 16, 2022, 8:17 PM, atnaujinta Oct 21, 2022, 9:09 AM

Be vitaminų – niekur

Farmacininkų teigimu, žmogaus organizmas jautriai reaguoja į aplinkos pokyčius. „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė pataria rudens metu stiprinti imunitetą, nes tai užtikrina organizmo apsaugą nuo kenksmingų išorinių faktorių, pavyzdžiui, virusų ir bakterijų bei padeda išlaikyti stabilią vidinę žmogaus organizmo terpę.

„Ruduo itin palankus metas virusų plitimui ir bakterijų dauginimuisi, jeigu oro temperatūra teigiama ir yra daug drėgmės“, – pastebi vaistininkė.

Tačiau „Eurovaistinės“ vaistininkės Faustos Barisevičienės teigimu, norint apsisaugoti nuo ligų, nepakanka pradėti stiprinti imunitetą rudenį ar pavasarį, kai dažniausiai peršąlame, dėmesį svarbu skirti visus metus.

„Matome, kad rudenėjant žmonės tikrai dažniau suskuba įsigyti vitaminų ir tai yra geriau, nei visiškai neskirti dėmesio, tačiau norint ilgalaikių rezultatų ir geresnės savijautos verta sąmoningai skirti laiko savo sveikatai net ir tada kai jaučiamės gerai“, – akcentuoja specialistė.

Vaistininkai siūlo rudenį vartoti imunitetą stiprinančius antioksidantus (vitaminus A, C, D, E), seleną ir cinką, propolį, žuvų taukus bei erškėčio ekstraktus. Antioksidantai A, C ir E veikia prieš laisvuosius radikalus ir didina atsparumą ligoms.

Taip pat D ir B grupės vitaminai, mikroelementai: selenas, varis, cinkas. Vaistininkė F. Barisevičienė dalinasi: „Jeigu nesinori plačiai atverti piniginės visiems šiems maisto papildams ir reiktų rinktis vieną, tuomet rekomenduočiau liposominės formos vitaminą C.“

Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Justė Zeidotaitė pastebi, kad žmogus vitaminą D pasisavina per odą iš saulės spindulių, todėl rudenį vitamino D kiekis organizme krenta. Jis atsakingas už imuninės sistemos stiprinimą.

Kodėl vieni žmonės peršąla, o kiti ne?

„Vieni žmonės viešumoje ar uždarose patalpose laikosi saugaus atstumo nuo kitų, dėvi nosį ir burną dengiančias medicinines kaukes ar respiratorius, užtikriną tinkamą rankų higieną, o kiti savo sveikatos prevencija rūpinasi mažiau“, – tvirtina E. Zykienė.

Ji pasakoja, kad aplinkoje cirkuliuojantys virusai į žmogaus organizmą patenka per nosies gleivinę, jeigu ji drėgna, nepažeista ir atlieka savo funkciją – „sugauna“ virusus – peršalimo galima išvengti.

„Tačiau, jeigu nosies gleivinė yra sausa ir pažeista, patekę į ją virusai ima daugintis, prasiskverbia giliau į organizmą ir sukelia peršalimą“, – pabrėžia vaistininkė.

Anot farmacininkų, peršalimui įtakos turi ir amžius, pavyzdžiui, ikimokyklinio amžiaus vaikai serga dažniau nei sulaukę vyresnio amžiaus.

„Vaikai iki 7-erių metų lankydami darželį dažnai susiduria su įvairiausiais virusais, o tada suserga, tačiau persirgę įgyja imunitetą tam tikram virusui“,– sako E. Zykienė. Tad gydytoja J. Zeidotaitė pasakoja, kad, žmogui, turinčiam mažų vaikų, kurie iš darželio „parneša“ virusų, susirgti tikimybė yra didesnė, nei tam, kuris gyvena vienas.

Farmacininkai teigia, kad permainingi orai ne vienam gyventojui reiškia slogą, kosulį ir tai signalizuoja apie nusilpusį imunitetą. Be to, ne vien peršalimas gali būti silpno imuniteto ženklas.

„Nemiga, dirglumas ir irzlumas – visi šie sveikatos pokyčiai gali bandyti mus įspėti, kad imunitetas nėra pakankamai pajėgus kovoti su išoriniais dirgikliais. Lygiai taip pat imuniteto nusilpimą mums gali išduoti virusinės odos ir akių vokų ligos, įvairios alerginės reakcijos, viduriavimas bei kiti žarnyno veiklos sutrikimai“, – įspėja specialistė.

Jeigu vis dėlto peršalimo išvengti nepavyktų, vaistininkai rekomenduoja iš anksto pasirūpinti šiomis priemonėmis:

– nosies skalavimui ir drėkinimui skirtu hipertoniniu jūros vandeniu;

– gerklės skausmą ir kosulį malšinančiais augalinių aliejų mišinių purškalais ar čiulpiamomis pastilėmis;

– nemalonius simptomus slopinančiomis ir sveikimo trukmę greitinančiomis raudonėlio, liepžiedžių, šeivamedžio ar kitų žolelių arbatomis;

– karščiavimą, kai temperatūra pakyla virš 38 laipsnių, slopinančiais vaistais, pavyzdžiui, paracetamoliu ar ibuprofenu;

– imuninę sistemą stiprinančiais vitaminais C ir D bei propolio preparatais.

Šeimos gydytoja J. Zeidotaitė primena: „Svarbu sveikai maitintis, vengti streso ir nuolat stiprinti imunitetą“.

Nesilpninkite imuniteto

Norintiems stiprinti imunitetą, specialistai pataria:

– kuo daugiau laiko praleisti gryname ore ir reguliariai užsiimkite aktyvia fizine veikla – ir viena, ir kita stimuliuoja imuninės sistemos darbą;

– nusistatyti tinkamą miego režimą – jeigu kiekvieną dieną eisite miegoti ir kelsitės tuo pačiu metu, organizmas patirs mažiau streso, o tai leis tinkamai pailsėti nakties miego metu;

– skirti laiko poilsiui, užsiimant mėgstama veikla. Tai leis atsipalaiduoti ir atsikratyti susikaupusių neigiamų emocijų, kurios neigiamai veikia imunitetą, bei pagerins miego kokybę;

– sveikai maitintis – rinktis visavertį maistą, kurio sudėtyje būtų gausu organizmui būtinų vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Gazuotus gėrimus pakeisti vandeniu, saldumynus – rudeniniais vaisiais, uogomis ir daržovėmis. Įtraukti į savo mitybos racioną žuvį, nes joje daug gerųjų riebalų, pasižyminčių priešuždegiminiu poveikiu ir stiprinančių imunitetą;

– dažnai vėdinti ir drėkinti gyvenamąsias patalpas;

– atlikti kvėpavimo pratimus, kurie ypač naudingi vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi jų plaučių tūris laikui bėgant sumažėja bene perpus. Kvėpavimo pratimai gali padėti aprūpinti organizmą didesniu deguonies kiekiu, aktyvina kraujotaką;

– statiniai tempimo pratimai, kurie aktyvina parasimpatinę nervų sistemą, dėl ko sumažėja nerimas, dirglumas, mintys tampa pozityvesnės.

„Ląstelėms svarbu cikliškumas – aktyvumo ir poilsio ciklas. Taip pat maistinės medžiagos, padedančios atlikti normalią ląstelės funkciją, pavyzdžiui, apsauginę“, – pastebi medikė J. Zeidotaitė.

Specialistų teigimu, reikėtų vengti organizmo imuninę sistemą silpninančių veiksnių, o persirgus bakterinėmis ar virusinėmis infekcijoms – pasirūpinti imuniteto stiprinimu.

„Imuninė sistema silpsta dėl netinkamos mitybos, miego trūkumo, žalingų įpročių (rūkymo, alkoholio vartojimo), patiriamo streso, nuovargio, fizinio ar emocinio išsekimo“, – įspėja E. Zykienė.

Medikė J. Zeidotaitė pataria išlaikyti darbo ir poilsio balansą, vengti streso, nepilnavertės mitybos, didinti fizinį aktyvumą, pasirūpinti vitaminais bei nekontaktuoti su sergančiaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?