Kokie žmonės demencija suserga dažniau? Atsakymą pateikė naujas tyrimas

Vis daugiau tyrimų patvirtina kasdienio pasivaikščiojimo naudą sveikatai. 10 tūkst. žingsnių kasdien gali perpus sumažinti demencijos riziką, skelbia Jungtinėje Karalystėje (JK) atliktas naujas tyrimas. Kitaip tariant, mažai vaikštantys žmonės demencija suserga dažniau. 

Pasivaikščiojimas, ruduo.<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas, ruduo.<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Gydytoja, pacientas, demencija.<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Gydytoja, pacientas, demencija.<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 9:28 PM

Lengva fizinė veikla tuo pačiu yra ir malonus laisvalaikio praleidimo būdas, tereikia retkarčiais išlipti iš automobilio.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 78 tūkst. asmenų, kurių amžius nuo 40 iki 79 metų. Septynerius metus buvo stebimas jų „surenkamų“ žingsnių kiekis. Paaiškėjo, kad 9800 žingsnių per dieną gali demencijos išsivystymo riziką sumažinti pusiau. Tiesa, lazdos perlenkti nebūtina. Tyrimo rezultatai parodė, kad dar didesnis žingsnių skaičius neturi papildomos įtakos demencijos pavojui.

Pastebėta, kad naudos duoda ir trumpi pasivaikščiojimai. Maždaug 3800 žingsnių kasdien reiškia 25 proc. mažesnę demencijos riziką.

Tyrimas buvo paskelbtas JAMA Neurology žurnale.

„Vaikščiojimas yra susijęs su geresne kraujagyslių būkle, o tai tikriausiai yra aiškiausias paaiškinimas, kaip didesnis kasdien nueinamų žingsnių skaičius gali būti naudingas norint išvengti demencijos, – sakė vienas tyrimo autorių Borja del Pozo Cruz. – Tikėtina, kad kraujagyslinės demencijos išvengti padeda fizinė veikla“.

Pasak JK įsikūrusios Alzheimerio draugijos, kraujagyslinė demencija, antra pagal dažnumą demencijos rūšis po Alzheimerio ligos, paveikia atmintį, koncentraciją ir mąstymo procesą. Aerobiniai pratimai, tokie kaip vaikščiojimas, suintensyvina smegenų kraujotaką ir gali pagerinti atminties funkciją. Taigi, neturėtų stebinti ir tai, kad 10 tūkst. žingsnių per dieną gali ženkliai sumažinti demencijos išsivystymo riziką.

Geriausias būdas išvengti demencijos

Nors tyrimo dalyvių skaičius buvo įspūdingas, tačiau įžvelgiami ir jo trūkumai. Pavyzdžiui, Alzheimerio asociacijos mokslinių programų vyresnioji direktorė Claire Sexton pastebėjo, kad dauguma tiriamųjų buvo baltaodžiai.

„Šiuo tyrimu taip pat nėra galutinai atskleidžiamas priežastinis ryšys tarp žingsnių skaičiaus ir demencijos rizikos. Todėl reikalingi papildomi tyrimai“, – teigė C.Sexton.

Anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad vidutinio sunkumo mankšta gali demencijos riziką sumažinti trečdaliu. Tačiau naujausias tyrimas įrodo, kad vaikščiojimas gali būti geriausias būdas demencijos rizikai sumažinti.

Portalas „Healthline“ nurodo, kad bent 10 tūkst. žingsnių per dieną turi ir kitų privalumų sveikatai: sumažina širdies ligų pavojų, padeda sumažinti aukštą kraujospūdį.

„Šis tyrimas yra svarbus norint pateikti nueinamų žingsnių skaičiumi pagrįstas rekomendacijas dėl demencijos prevencijos, – nurodo tyrimo autoriai. – Žingsnių skaičiumi pagrįstos rekomendacijos turi pranašumą, nes jas lengva perduoti, interpretuoti ir matuoti. Jos gali būti ypač svarbios žmonėms, kurie fizine veikla užsiima nereguliariai“.

Parengta pagal medicalxpress.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.