Tyrimas atskleidė, kaip nikotinas veikia moterų smegenis: stabdo svarbaus hormono gamybą

Jau anksčiau pastebėta, kad moterims mesti rūkyti sunkiau nei vyrams. Nikotinas blokuoja estrogeno gamybą moterų smegenyse, o tai gali paaiškinti, kodėl joms kyla daugiau sunkumų, bandant atsisakyti tabako gaminių, teigia naujas tyrimas.

Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 6:17 AM

Jo išvados rodo, kad vienoje cigaretėje randamo nikotino kiekio gali pakakti estrogeno gamybai blokuoti.

Pasak mokslininkų, rezultatai gali paaiškinti keletą rūkančių moterų elgesio skirtumų, įskaitant tai, kad joms rečiau pavyksta mesti rūkyti. Šie skirtumai buvo pastebėti smegenų limbinės sistemos dalyje, siejamose su elgesio ir emocinėmis reakcijomis.

„Mūsų tyrimas rodo, kad nikotinas jungiasi su fermentu, atsakingu už estrogeno sintezę smegenų dalyje, kurioje yra didžiausia šio fermento ir nikotino receptorių raiška“, – komentavo Upsalos universiteto (Švedija) Neuropsichofarmakologijos katedros docentė Erika Comasco.

Ji pridūrė, kad tyrėjų komandą nustebino, koks stiprus nikotino poveikis priklausomybę sukeliančių medžiagų paveiktose smegenų srityse.

Tyrimas pirmadienį buvo pristatytas kasmetiniame Europos neuropsichofarmakologijos kongrese Vienoje.

Estrogeno sintezės smegenyse tyrimas

Buvo tiriama 10 sveikų savanorių moterų grupė, kurioms į nosį sušvirkšta nikotino dozė.

Moterims taip pat buvo sušvirkštas radioaktyvus žymeklis, pritvirtintas prie molekulės, kuri jungiasi su fermentu (aromataze), atsakingu už estrogeno gamybą.

Magnetinio rezonanso ir pozitronų emisijos tyrimai leido pamatyti minimo fermento kiekį ir vietą smegenyse. Paaiškėjo, kad nikotino injekcijos pastebimai sumažino aromatazės kiekį smegenyse.

Dar iki šio tyrimo buvo pastebėta, kad moterys, bandydamos mesti rūkyti, parodo didesnį atsparumą pakaitinei nikotino terapijai ir turi didesnį polinkį į atkrytį.

Tačiau šių skirtumų biologinis pagrindas iki šiol nebuvo suprastas.

E.Comasco teigė, kad tyrimo metu pirmą kartą buvo parodytas nikotino poveikis aromatazės gamybai. Tačiau ji pabrėžė, kad poveikis vyrams nebuvo tirtas.

„Mūsų tyrimas neįvertina atsparumo mesti rūkyti ar gydymo nuo priklausomybės nikotinui“, – paaiškino E.Comasco. – Jis veikiau atskleidžia dar vieną mechanizmą, per kurį nikotinas veikia smegenis“.

Nikotino poveikis moters organizmui

E.Comasco teigė, kad tyrimas leidžia tyrėjams manyti, kad nikotino poveikis estrogeno gamybai gali įvairiais būdais pakenkti moterų organizmui.

„Žinoma, kad nikotinas turi periferinį poveikį reprodukcinei sistemai; Pavyzdžiui, rūkančioms moterims menopauzė prasideda žymiai anksčiau“, – sakė ji.

E.Comasco pažymėjo, kad moterims taip pat yra didesnė rizika susirgti pirminėmis su rūkymu susijusiomis ligomis, įskaitant plaučių vėžį ir miokardo infarktą.

„Dabar turime suprasti, ar šis nikotino poveikis hormoninei sistemai yra susijęs su bet kuria iš šių reakcijų“, – sakė ji ir pridūrė, kad tyrime dalyvavo palyginti nedidelė moterų grupė. Reikalingas didesnės apimties tyrimas išvadoms patvirtinti.

Medikai nurodė, kad tinkamas nikotino poveikio estrogeno gamybai supratimas leistų rasti būdų, kurie padėtų moterims mesti rūkyti lengviau.

Parengta pagal healthline.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.