Dusulys, pamėlę nagai ir pakitęs balsas – pirmieji sunkių plaučių ligų ženklai

Plaučių funkcijos sutrikimai – menkas juokas. Tai gali reikšti rimtas sveikatos problemas. Todėl svarbu atkreipti dėmesį į ženklus, galinčius rodyti kvėpavimo sistemos susirgimus, įskaitant obstrukcinę plaučių ligą ir vėžį. Todėl nevalia ignoruoti tokių simptomų, kaip lėtinis kosulys arba vis pasikartojantys krūtinės skausmai.

Dusulys ir kosulys<br>123rf nuotr.
Dusulys ir kosulys<br>123rf nuotr.
Plaučių vėžys<br>123rf nuotr.
Plaučių vėžys<br>123rf nuotr.
Kosėjimas krauju<br>123rf nuotr.
Kosėjimas krauju<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-31 07:07

„Jei simptomai užsitęsia, turėtumėte nuodugniau pasitikrinti. Ypač jei rūkote, esate buvęs rūkalius arba turi kitų rizikos veiksnių“, – sako Majamio (JAV) vėžio instituto direktoriaus pavaduotojas, medicinos daktaras Miguelis Villalona-Calero.

Gydytojai nurodo pagrindinius požymius, rodančius, jog atėjo laikas susirūpinti plaučių sveikata.

1. Ilgalaikis skausmas krūtinės srityje

Bet koks skausmas krūtinės srityje, trunkantis ilgiau nei mėnesį, gali būti rimtos plaučių ligos požymis. Pasak M.Villalona-Calero, derėtų atkreipti dėmesį į „krūtinės skausmą, kuris dažnai stiprėja giliai kvėpuojant, kosint ar juokiantis“, nes tai gali būti plaučių vėžio simptomas.

2. Perteklinė gleivių gamyba

Jei didesnis gleivių kiekis plaučiuose ar gerklėje užsilaiko bent mėnesį, tai gali rodyti pavojų sveikatai. Remiantis Amerikos plaučių asociacija, skrepliai kvėpavimo takuose gaminami kaip apsauga nuo infekcijų ar dirgiklių. Tačiau per didelis skreplių kiekis gali rodyti užsitęsusią ligą.

3. Švokštimas

Apsunkintas ar triukšmingas kvėpavimas gali būti ženklas, kad kažkas trukdo oro srauto kelionę į ar iš jūsų plaučių. „Dažniausiai tai pastebima sergant astma, bet taip pat galima pasireiškia sergant pneumonijomis, bronchitu ir obstrukcine plaučių liga“, – aiškina Pasaulinės alergijos ir astmos pacientų platformos ambasadorius gydytojas Purvi Parikh.

4. Nuolatinis kosulys

Esame įpratę, kad kosulys gali tęstis net kelias savaites, tačiau į lėtinį kosulį nederėtų numoti ranka.

„Nuolatinis kosulys yra tik vienas iš simptomų, susijusių su piktybine pleurų mezotelioma. Ilgalaikį sąveiką su asbestu turėję žmonės turėtų būti ypač atsargūs ir esant užsitęsusiems simptomams pasitikrinti sveikatą, nes ši liga gali progresuoti gana greitai“, – teigia sveikatos tyrėjas Colinas Ruggiero. Užsitęsęs kosulys taip pat gali būti plaučių infekcijos, astmos, obstrukcinės plaučių ligos ar plaučių fibrozės požymis.

5. Kojų skausmas ir patinimas

Šie simptomai gali būti pavojingo kraujo krešulio kojose požymiai. Gydytojai įspėja, kad į plaučius nukeliavęs kraujo krešulys gali sukelti sunkias komplikacijas, įskaitant mirtį.

6. Atsikosėjimas krauju

Jei kosėdami pastebeti kraują, nedelskite ir kreipkitės į gydytoją. Dažnai tai yra infekcijos sukelto bronchito požymis. Tačiau pavojingiausia galima atsikosėjimo krauju priežastis – plaučių vėžys. Tai taip pat gali rodyti plaučių emboliją.

7. Dusulys

Jei oro pritrūkstate neįprastai greitai, tai gali būti sutrikusios plaučių funkcijos požymis. Dažniausiai tai rodo infekciją, tačiau tuomet pasireiškia ir kiti simptomai: kosulys, karščiavimas, šaltkrėtis. Dusulys gali atsirasti ir dėl plaučių embolijos.

8. Pamėlę pirštų nagai

Mėlyni nagai gali būti cianozės požymis. Tai būklė, kai kraujyje cirkuliuoja nepakankamas deguonies kiekis, o tai gali būti susiję su plaučių funkcijos sutrikimu. Todėl tam tikrais atvejais dėl pamėlusių pirštų nagų gali prireikti ir pulmonologo apžiūros.

9. Pasikeitęs balsas

Kai plaučiai negali stipriai išstumti oro, žmogaus balsas gali pasikeisti ir įgyti švelnesnį skambesį.

10. Kūno masės praradimas be aiškios priežastys

Nepaaiškinamus svorio pokyčius nulemti gali ir apsunkusi kvėpavimo funkcija, kuriai palaikyti organizmas sunaudoja daugiau energijos, nei įprasta. „Lėtinės kvėpavimo takų infekcijos, pvz., Mycobacterium avium kompleksas (MAC), gali sukelti svorio netekimą“, – teigia Kalifornijoje įsikūrusio Loma Linda Sveikatos universiteto pulmonologas Larenas Tamas.

Parengta pagal parade.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti