Tyrimas parodė, koks maistas sumažina cukraus kiekį kraujyje ir gali apsaugoti nuo diabeto išsivystymo

Nors mažai angliavandenių turinčios dietos dažnai rekomenduojamos tiems, kurie gydomi nuo diabeto, trūksta įrodymų, ar mažesnis angliavandenių suvartojimas gali turėti įtakos cukriniu diabetu arba prediabetu sergančių žmonių, kurie nėra gydomi vaistais, cukraus kiekiui kraujyje.

cukraus kiekis kraujyje<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
cukraus kiekis kraujyje<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
cukraus kiekis kraujyje, tyrimas.<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
cukraus kiekis kraujyje, tyrimas.<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 1, 2022, 8:24 AM

Remiantis naujo Tulane universiteto (Naujasis Orleanas, JAV) tyrimu, mažai angliavandenių turinti dieta gali padėti sergantiems negydomu diabetu ir tiems, kuriems gresia diabetas, sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Žurnale „JAMA Network Open“ paskelbtame tyrime buvo palygintos dvi žmonių grupės: vienai skirta mažai angliavandenių turinti dieta, o kiti žmonės savo mitybos įpročių nekeitė. Po šešių mėnesių mažo angliavandenių kiekio mitybos režimo laikęsi žmonės sumažino glikozilinto hemoglobino (HbA1c) – cukraus kiekio kraujyje rodiklį. Jie taip pat numetė svorio ir turėjo žemesnį gliukozės rodiklį nevalgius.

„Pagrindinė žinia yra ta, kad mažai angliavandenių turinti dieta, jei jos bus laikomasi, gali būti naudingas būdas užkirsti kelią 2 tipo diabeto išsivystymui arba padės kontroliuoti jau esamą ligą. Tiesa, reikia atlikti papildomus tyrimus“, – sakė Tulane universiteto epidemiologijos docentė Kirsten Dorans.

Svarbu esantiems rizikos zonoje

Diabetas – dažna, daugiau nei 140 tūkst. Lietuvos gyventojų diagnozuota, liga, kuri atsiranda, kai organizmas netinkamai naudoja insuliną ir negali reguliuoti cukraus kiekio kraujyje. 2 tipo cukrinis diabetas gali ženkliai pabloginti gyvenimo kokybę. Tai ne tik nuolatinis nuovargis, rankų ir kojų tirpimas, bet ir galimos sunkios komplikacijos – regėjimo sutrikimai, širdies ir inkstų ligos.

Tyrimo rezultatai ypač svarbūs jau turintiems prediabetą. Šių žmonių HbA1c lygis yra didesnis nei įprastas, bet dar nepakankamai aukštas, kad jiems būtų diagnozuojamas diabetas.

Prediabetą turintys žmonės susiduria su didesnes rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, išaugusia grėsme patirti širdies smūgį ar insultą. Jie paprastai nenaudoja vaistų, mažinančių cukraus kiekį kraujyje, todėl šiems žmonėms ypač svarbi tinkama mityba.

Tyrime dayvių cukraus kiekis kraujyje svyravo nuo priediabeto iki diabeto lygio, tačiau jie dar nevartojo vaistų, skirtų šiai ligai gydyti. Mažo angliavandenių kiekio dietą pasirinkusių žmonių HbA1c lygis sumažėjo 0,23 proc. daugiau, nei tų, kurie laikėsi jiems įprastos mitybos.

K.Dorans tai pavadino „kukliu, bet kliniškai reikšmingu“ skirtumu. Svarbu tai, kad mažiau angliavandenių vartoję žmonės maždaug pusę savo kalorijų gavo iš riebalų. Tačiau daugiausia tai buvo sveiki mononesotieji ir polinesotieji riebalai, randami tokiuose maisto produktuose kaip alyvuogių aliejus ir riešutai.

K.Dorans pabrėžė, jog tyrimas neįrodo, kad mažai angliavandenių turinti dieta apsaugo nuo diabeto. Tačiau jis suteikia pagrindo tolesniems tyrimams apie tai, kaip sumažinti su diabetu susijusias rizikas sveikatai.

„Mes jau žinome, kad mažai angliavandenių turinti dieta yra vienas mitybos metodų, taikomų 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms, tačiau nėra tiek daug įrodymų apie šios dietos poveikį cukraus kiekiui kraujyje, jei žmogus turi prediabetą“, – sakė K.Dorans.

Pasak jos, tolesni tyrimai turėtų parodyti, ar mažo angliavandenių kiekio dieta gali būti vienas iš 2 tipo diabeto prevencijos metodų.

Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.