Gydytojų patarimai: 3 taisyklės padės lengvai numesti svorio ir neleis kilogramams grįžti

Subalansuota mityba, pakankamas skysčių kiekis, reguliari mankšta ir pastovi miego rutina – puikiai žinomi gyvensenos principai, padedantys palaikyti sveikatai palankią kūno masę.

Lieknėjimas<br>123rf nuotr.
Lieknėjimas<br>123rf nuotr.
migdolai<br>Pexels nuotr.
migdolai<br>Pexels nuotr.
morkos<br>Pexels nuotr.
morkos<br>Pexels nuotr.
brokolis<br>Pexels nuotr.
brokolis<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 10:43 AM

Tačiau dažnai po bendromis sąvokomis „pasislepia“ konkretūs patarimai. Pateikiame 3 taisykles, kurios gali padėti ištirpdyti nepageidaujamus kūno riebalus ir leis be baimės užlipti ant svarstyklių.

1. Vakare venkite sūraus maisto

Vakarinis užkandžiavimas nėra retas reiškinys, pastebi sveikatos ekspertė Lisa Richards. Tačiau, pasak jos, žmonės daro kelias klaidas.

„Natris sukelia vandens susilaikymą, dėl kurio atsiranda pilvo pūtimas, – aiškina ji. – Valgant daug druskos turintį maistą naktį, net ir tokį, kuris atrodo sveikas, dėl pilvo pūtimo gali imti augti svoris“.

L.Richards priduria, kad pieno produktai skatina uždegimus ir sukelia diskomfortą virškinamajame trakte. Todėl vakarinė ledų porcija gali tapti pilvo pūtimo ir papildomų kilogramų atsiradimo priežastimi.

Geriausi užkandžiai pasižymi dviem savybėmis: turi mažai kalorijų ir daug sočiųjų maistinių medžiagų, skaidulų ir baltymų. Tai įvairios uogos, riešutai, daržovės, ypač morkos, brokoliai ir artišokai. Šis maistas padeda patirti sotumo jausmą ir išvengti persivalgymo.

Maisto, kuriame yra natūralaus melatonino, valgymas vakare gali padėti užmigti greičiau. Pavyzdžiui, melatonino turi migdolai, graikiniai riešutai ir bananai.

2. Planuokite užkandžius

Jei esate alkani, valgykite sočiai. Tačiau dažnas užkandžiavimas, kai skrandis maisto net neprašo, gali nulemti augantį svorį.

„Užkandžiaudami žmonės dažnai suvartoja daugiau kalorijų nei tuomet, kai jie tiesiog tinkamai papusryčiauja ar papietauja“, – sako medicinos mokslų daktaras Hectoras Perezas.

Pasak jo, taip yra, nes užkandžiaudami esame labiau išsiblaškę, dažnai užsiimame kitomis veiklomis ir suvalgome daugiau, nei planavome. Tai galima pavadinti „nedėmesingu valgymu“. Negana to, neplanuotam užkandžiui dažnai renkamės nesveiką maistą, kuris skatina svorio augimą.

Specialistai taip pat pastebi, kad žmonės linkę užkandžiauti vėlai vakare, ypač naudodamiesi išmaniuoju telefonu. Dėmesys sutelkiamas kitur, todėl neįvertinamas suvartotas kalorijų kiekis.

Patariama rinktis sveikatai palankius, tačiau mums patinkančius užkandžius. Taip pat nepamiršti planavimo: nusistatyti būsimą porciją ir valgymo laiką. Tai padės išvengti nelauktos „kalorijų bombos“.

3. Vartokite mažiau cukraus

Spurgos, pyragai ar kiti saldūs kepiniai – ne tik energijos šaltinis. Daug cukraus turintis maistas skatina svorio augimą ir didina įvairių susirgimų riziką.

„Didelis kalorijų kiekis lemia, kad dažnas saldaus maisto vartojimas susijęs su svorio augimu. Organizmas pripranta ir „reikalauja“ daugiau perdirbtų angliavandenių. Didėja nutukimo ir antrojo tipo diabeto išsivystymo rizika“, – paaiškina gydytoja chirurgė Virginia Blackwell.

Jei dar trūksta priežasčių rinktis mažiau saldų maistą, specialistė įspėja, kad kaloringi ir sočiųjų riebalų turintys valgiai didina širdies ligų riziką bei gali apriboti žmogaus judumą.

Bandote sumažinti svorį? Svarbu „apriboti rafinuotų grūdų ir sočiųjų riebalų vartojimą, kurie gali padidinti sveikatos problemų riziką sulaukus 50 metų“, – pataria ji.

H.Perezas pritaria ir pataria: „Pasistenkite rinktis sveikus užkandžius ir apribokite užkandžiavimą iki kelių kartų per dieną“.

Pasak jo, protinga namuose visada turėti sveikų užkandžių – džiovintų vaisių, riešutų, obuolių, neriebaus jogurto. Tuomet netikėtai išalkę galėsite išvengti sveikatai nepalankių pasirinkimų.

Parengta pagal shefinds.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų