Kojomis reikia rūpintis ištisus metus

Daugiausiai dėmesio kojoms paprastai skiriama vasarą, kai jas norisi atidengti. Tačiau jei kojos išvagotos išsiplėtusių venų ir ištinusios, tuomet jas tenka slėpti po uždaresniais drabužiais. Vėsusis sezonas – pats metas pasirūpinti savo kojomis, kad jų netektų slėpti ir kitu šiltuoju sezonu.

Kojų priežiūra.<br>123rf.com nuotr.
Kojų priežiūra.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 7:00 AM

Į venų varikozės simptomus dažnai numojama ranka

Jei jau kurį laiką jaučiate ir pastebite šiuos simptomus, tuomet, gali būti, kad sergate venų varikoze. Atkreipkite dėmesį į savo kojų sveikatą, jei Jums pasireiškia ir ant kojų matomi:

  • Kojų tinimas, skausmas ir nuovargis (ypatingai po ilgesnės darbo dienos);
  •  Kojų sunkumas, odos tempimas ir naktiniai mėšlungiai;
  •  Sutrūkinėję kapiliarai, išsiplėtusios venos, poodiniai mazgai;
  •  Odos spalvos pasikeitimai, odos suplonėjimas, o kai kur, priešingai, odos sustorėjimas;
  •  Trofinių opų atsivėrimas, kraujavimas iš sunkiai gyjančių žaizdų, uždegiminės ligos ir t.t.

Paskutinieji simptomai praneša jau apie gerokai pažengusią venų varikozę, kai laukimas gali būti daugiau nei pavojingas.

Venų varikozė gali komplikuotis rimtesniais sveikatos sutrikimais

Daugybė žmonių mano, kad išsiplėtusios venos – tik estetinė bėda. Taip, iš pradžių liga gali per daug netrukdyti, tačiau vėliau ji vystosi vis greičiau. Vėliau gali atsirasti ne tik kasdienei veiklai ir pasitikėjimui savimi trukdančių simptomų, bet ir kur kas rimtesnių sveikatos sutrikimų. Pažengusi venų varikozė gali komplikuotis paviršinių ir giliųjų venų uždegimu, kraujo užkrėtimu, įvairiomis trombozėmis, kurios gali būti ir mirtinos.

Žiema – pats metas pasirūpinti savo kojomis

Nedaug pažengusi liga gali būti gydoma konservatyviais gydymo metodais. Tokiu atveju kraujagyslių chirurgas rekomenduoja šias ir kitas priemones:

  •  Geriamuosius vaistinius preparatus, kurie stiprina venų sieneles, aktyvina kraujotaką ir stimuliuoja sienelių atsparumą. Dažniausiai skiriama įvairių vaistinių preparatų, kurie turi išgrynintų flavonoidų. Jie pasižymi kraujotakai naudingomis savybėmis;
  •  Išoriškai vartojamus vaistinius preparatus, pavyzdžiui, ant pažeistos vietos tepamus gelius su didele heparino natrio druskos koncentracija. Daug heparino turi Lioton gelis, kuris lengvai susigeria, netepa drabužių ir yra paprastai naudojamas. Šis vaistas padeda mažinti kojų skausmą, tinimą, nuovargį ir kitus dėl venų mikrocirkuliacijos sutrikimų atsiradusius simptomus. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai;
  •  Kompresines kojines, kurias naudinga nešioti kasdien. Nors elastinio trikotažo nešiojimą gaubia daugybė mitų, pavyzdžiui, kad kojines labai sunku apsimauti ir jos skirtos tik moterims, daug daugiau žmonių renkasi kompresines kojines ne tik kaip gydymo priemonę, bet ir kaip profilaktikos priemonę. Kompresinių kojinių pasirinkimas šiandien labai platus, jas lengviau apsimauti, galima rinktis pačias įvairiausias spalvas ir modelius.
    Vertėtų atsiminti, kad elastinis trikotažas nėra skirtas tik vyresnio amžiaus žmonėms ir moterims – jis puikiai tiks sėdimą ir stovimą darbą dirbantiems, daug keliaujantiems ir nuo venų varikozės simptomų kenčiantiems jauniems vyrams. Geriausia, kai kompresines kojines rekomenduoja gydytojas ir jas atidžiai parenka specialistas. Kompresinės kojinės ypatingai naudingos nėščioms pacientėms.

Labiau pažengusi liga dažniausiai gydoma operaciniu būdu

Jei jau pažeista kuri nors svarbesnė venų dalis, tuomet tikriausiai prireiks chirurginio gydymo. Pažengusią venų varikozę valdyti įmanoma tik šalinant tikrąją kraujo sąstovio priežastį. Šiandien venos dažniau operuojamos lazeriu, rečiau – atviru chirurginiu būdu. Vis dažniau taikomi nauji gydymo metodai, pavyzdžiui, pažeistų venų sienelių suklijavimas biologiniais klijais ar kt.

Kai venų varikozė pažengusi tiek, kad jau atsiradę opų, chirurginis gydymo metodas gali ir nebetikti. Tuomet stengiamasi tinkamai gydyti žaizdas ir išvengti sunkesnių komplikacijų, kuo efektyviau palengvinti kasdienybę pacientui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.