Tiesa apie elektroninių cigarečių poveikį sveikatai: degimo metu išsiskiria vėžį sukeliančios medžiagos

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį (šiais metais – lapkričio 17-ąją) minima Tarptautinė nerūkymo diena, kuri yra puiki proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
elektroninė cigaretė<br>123rf nuotr.
elektroninė cigaretė<br>D.Umbraso nuotr.
elektroninė cigaretė<br>D.Umbraso nuotr.
Gražina Belian.<br>NTAKD nuotr.
Gražina Belian.<br>NTAKD nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

Nov 17, 2022, 3:13 PM

Šiais metais nerimą kelia ypač el. cigarečių populiarumas, kurios tampa vis patrauklesnės tarp vaikų ir jaunimo, nes, priešingai nei „klasikinės“, jos neturi tabako kvapo ir gali būti įvairaus skonio. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad e. cigarečių degimo metu išsiskiria medžiagų, kurių kiekiai atitinka identiškų junginių kiekį tabako cigaretėse ir jos nėra sveikesnė alternatyva „klasikinėms“ cigaretėms.

Moksliniame Amerikos Širdies asociacijos pareiškime (2022 m.) teigiama, jog moksliniai tyrimai rodo, jog elektroninių cigarečių sudėtyje yra gausu įvairių termiškai neatsparių organinių dalelių, kurios kaitinant skyla į įvairias toksines medžiagas, kaip: acetaldehidas, akroleinas, ir formaldehidas, kurie yra stiprūs kvėpavimo takų dirgikliai ir žinomi kancerogenai.

Jau dabar yra tiesioginių įrodymų, kad žmonės, vartojantys elektronines cigaretes, turi didesnę riziką susirgti kai kuriomis vėžio formomis, lyginant su tradicines cigaretes rūkančiais asmenimis – gimdos kaklelio vėžiu, leukemija, odos vėžiu ir skydliaukės vėžiu.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) laikosi nuostatos, kad nėra nekenksmingo rūkymo būdo ir bet kokių tabako gaminių naudojimas yra kenksmingas sveikatai ir jo reikia vengti, t.y. nepradėti vartoti arba atsisakyti vartojimo, o ne vienus produktus keisti kitais.

„Esame susirūpinę el. cigarečių poveikiu jaunimo bei vaikų sveikatai. Augančiam organizmui nikotinas ir kancerogeninės medžiagos daro negrįžtamą žalą. Todėl visi turime dėti pastangas, propaguoti sveiką gyvenseną, kad duoti pavyzdį jaunimui“ – sako Departamento laikinoji vadovė Gražina Belian.

Planuojamos veiklos kryptys, susijusios su rūkymo prevencija

Nacionalinės darbotvarkės narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais projekte, kuris yra svarstomas Seime, numatytas uždavinys – išplėtoti veiksmingą priklausomybės ligų gydymo, reabilitacijos ir integracijos sistemą, taikant kokybiškus, aprobuotus ir ekonomiškai veiksmingus gydymo metodus, taip pat prieinamas psichologinės socialinės reabilitacijos ir reintegracijos paslaugas, mažinant diskriminavimą ir stigmatizavimą bei užtikrinant tvarų finansavimą.

Įgyvendint šį uždavinį, planuojamas ir priklausomybės nuo rūkymo gydymas ir pagalba metantiems rūkyti taikant veiksmingas, mokslu grįstas priemones.

Departamento ateities veiklos kryptys – pagalba mesti/metant rūkyti, pradedant nuo užnorinimo tai padaryti, bei paslaugų norintiems mesti plėtros:

– telefoninės linijos (angl. „Quitline“) įsteigimas. Vilniaus Univesiteto atlikto tyrimo „Ekonominio poveikio priemonės rūkymo prevencijoje“ rezultatais, pagal 2020 m. reprezentatyvią apklausą, skirtą įvertinti Lietuvos gyventojų požiūrį siekiant sumažinti rūkymo paplitimą visuomenėje, 70 proc. rūkančiųjų ir 75 proc. nerūkančiųjų, kaip pirmajai pasirinkimo pagal dažnį priemonei pritarė nemokamai telefono linijos metantiems rūkyti priemonei. Pažymėtina, kad labiausiai šiai priemonei taip pat pritarė ir jauni, 15–25 m. amžiaus respondentai.

– nerukysiu.lt svetainės palaikymas ir planuojamas atnaujinimas, kur yra pateikta informacija apie metimo rūkyti paslaugas ir galimybes.

– Ankstyvosios intervencijos programų plėtra, siūlant pagalbos priemones eksperimentuojantiems labai jauno amžiaus žmonėms – kurie eksperimentuoja vartodami psichoaktyviąsias medžiagas (bet dar neturi priklausomybės požymių).

NTAKD užsakymu 2021 m. atlikto bendrosios populiacijos tyrimo duomenimis, bent kartą gyvenime buvo rūkę 65,2 proc. 15–64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Bent kartą elektronines cigaretes buvo vartoję 23 proc. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.