Tyrimas nustatė, kokia gudrybė padeda greičiau sudeginti kūno riebalus

Mankšta tuščiu skrandžiu padėjo žmonėms sudeginti maždaug 70 proc. daugiau riebalų nei tiems, kurie sportavo praėjus dviem valandoms po valgio, rodo naujas tyrimas.

Mankšta<br>123rf nuotr.
Mankšta<br>123rf nuotr.
Svorio problemos<br>123rf nuotr.
Svorio problemos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 20, 2022, 3:13 PM

Jau anksčiau įrodyta, kad naudingiausia mankštintis ryte dar prieš pusryčius, tačiau tyrėjai pastebėjo, kad dažniausiai žmonės sportuoja vakare po darbų – tarp 16 val. ir 20 val.

Todėl tyrimo metu buvo prisitaikyta prie daugumos įpročių. Dalyviai 18 val. 30 minučių sėsdavo ant dviračio treniruoklio ir pusvalandį jį mindavo vidutiniu intensyvumu. Tuomet laukdavo iššūkis – 15 minučių ciklas maksimaliu pajėgiamu tempu.

Tyrimo dalyviai identišką treniruotę atliko du kartus. Vieną dieną jie mankštinosi prieš tai 7 valandas neturėję kasnio burnoje, o kitą kartą – pavalgę likus 2 valandoms iki treniruotės. Tyrėjai taip pat patikrino, kiek maisto abiem atvejais dalyviai suvalgė per vakarienę po mankštos.

Paaiškėjo, kad vakarinės mankštos tuščiu skrandžiu metu, kaip ir treniruojantis rytais prieš pusryčius, sudeginama daugiau riebalų.

Per 30 minučių treniruotę sudegintų riebalų kiekis padidėjo maždaug 70 proc., vidutiniškai nuo 4,5 g iki 7,7 g.

Tiesa, tokiu atveju kalorijų kiekis suvartotas vakarienės metu buvo maždaug 100 kcal didesnis. Tačiau per visą dieną suvartojamų kalorijų kiekis buvo vidutiniškai 440 kcal mažesnis, kai mankšta buvo daroma nevalgius.

Kita vertus, tyrėjai pastebėjo, kad likusias 15 treniruotės minučių alkani dalyviai treniruoklį mynė ne taip energingai, buvo mažiau motyvuoti sportuoti ir pati mankšta jiems patiko mažiau.

„Protarpinis badavimas prieš vakarinę mankštą gali būti naudingas tam tikriems sveikatos aspektams. Tuomet padidės fizinio krūvio metu sudeginamų riebalų kiekis ir suvartojama mažiau kalorijų. Tai gali padėti organizmui susidoroti su cukraus kiekio kraujyje šuoliais po valgio“, – aiškino vienas tyrimo autorių Notingemo Trento universiteto (Jungtinė Karalystė) sporto mokslo tyrėjas Tommy Slateris.

„Tačiau, nepaisant šių privalumų, protarpinis badavimas prieš treniruotę sumažina jos efektyvumą, motyvaciją ir malonumą. Todėl daliai žmonių gali būti sunku laikytis tokio režimo“, – pridūrė tyrėjas.

„Mankštos ir protarpinio badavimo derinimas gali būti veiksmingas būdas padidinti treniruotės naudą“, – teigė to paties universiteto mitybos ir mankštos fiziologijos ekspertas dr. Davidas Claytonas.

Apie tyrimą, kuriame taip pat dalyvavo Mančesterio Metropoliteno ir Loughborough universitetai, pranešama žurnale International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

Parengta pagal medicalxpress inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.